Torrent revela un "fiable i flexible" pla d'inversions 2022-2025 per a "transformar la ciutat"

L'Ajuntament de la localitat va presentar ahir un conjunt d'actuacions entre les quals destaquen l'impuls cap a les infraestructures cíviques

Guardar

Vistes de la ciutat de Torrent
Vistes de la ciutat de Torrent

Torrent viurà una gran transformació a la ciutat. Almenys així ho asseguraven ahir en roda de premsa els responsables municipals, que van recalcar la rigorositat i la fiabilitat dels plans d'inversió presentats per als anys 2022-2025. L'alcalde de la localitat, Jesús Ros, va assenyalar que totes les obres previstes “compten amb finançament i amb una execució segura” i que el pla és flexible perquè “podrien aprovar-nos obres a través d'Europa per fons com els Next Generation o l'EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat)”.

El Pla de Foment d'Infaestructures Cíviques, Urbanes i Sostenibles (FICUS) de Torrent 2022-2025 té com a objectiu definir, estructurar i programar les diferents inversions que es desenvoluparan en els pròxims quatre anys. Consta d'un total de 69 projectes i actuacions que es presenten de manera integral i que hauran d'executar-se en aqueix termini. Ros apunta al fet que “hauran projectes inacabats en 2025, però tots i cadascun d'ells haurà començat en aqueix punt, això segur”.

Segons afirma el regidor d'Economia de Torrent, Andrés Campos, aquest pla FICUS suposa “un exercici de transparència i control que nosaltres mateixos ens imposem, ja que passarà pel ple encara que no siga necessari pel fet que és una iniciativa de l'equip de govern”. La inversió total projectada en aquests plans ronda els 87 milions d'euros. No obstant això, cal matisar que encara hi ha algunes obres l'import exacte de les quals no s'ha notificat, per la qual cosa no s'ha fet una suma total de la inversió.

Per part seua, el regidor de Mobilitat i Transport, Raúl Claramonte, pretén “transmetre a la ciutadania la importància d'un pla que transmet el projecte i cohesió de l'equip de govern local i que repercutirà directament en el benestar dels veïns i veïnes de Torrent, i que portarà amb si un impacte directe en l'economia local”.

Dins d'aquest projecte entren accions promogudes i finançades íntegrament per l'Ajuntament de Torrent. No obstant això, la majoria d'elles es duen a terme gràcies a la col·laboració conjunta amb altres administracions com és el cas de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, l'Estat, la Unió Europea o fins i tot la cooperació amb el sector privat.

La majoria de les inversions corresponen a actuacions en matèria de zones verdes, urbanització d'espais públics i infraestructures de caràcter educatiu, social i esportiu. “Ens sentim satisfets, això és un compromís amb la ciutat. L'Ajuntament tracta de respondre als problemes que es presenten i si finalment no acabem fent una cosa de la qual proposem: targeta roja”, explica l'alcalde de Torrent.

Infraestructures Cíviques

Un dels grans eixos d'aquestes inversions correspon a les infraestructures cíviques, és a dir, els espais associats majoritàriament a serveis públics, espais per a la ciutadania, zones verdes sostenibles, patrimoni històric-cultural i infraestructures educatives, socials i esportives.

Pel que respecta als nous serveis públics, destaca la inversió en una nova depuradora d'aigües residuals, la ubicació de les quals serà l'actual, amb una despesa per part de l'Estat de 24,3 milions d'euros. El nou Palacio de la Justícia de Torrent registra una de les majors inversions, amb 20,8 milions, i estarà situat a l'entorn del Parc Central. El nou centre de Salut Torrent III Parc Central estarà situat al carrer Monreal i constarà d'una inversió d'1,8 milions. D'altra banda, s'implantarà a Torrent l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària per un import de 340.000 euros (es desconeix el lloc) i s'instal·larà un servei de ressonàncies i TAC en el Centre del carrer Sants Patrons, amb una despesa encara per definir.

Quant als espais dedicats a la ciutadania, es duran a terme millores en l'àrea recreativa del pantà amb una inversió de 63.000 euros. En un punt encara sense determinar de la ciutat, hi hauran noves instal·lacions d'àrees recreatives i biosaludables amb parcs infantils amb una despesa de 200.000 euros. A més, es realitzaran obres de millora d'accessibilitat i de sistemes contra incendis en edificis municipals per un import de 370.000 euros.

La sostenibilitat és un dels eixos fonamentals de les polítiques públiques que pretenen millorar els espais verds de la ciutat. Per a això, Torrent renovarà la Plaça de la Concòrdia amb una inversió de 200.000 euros en una intervenció que la renovarà integralment. També s'adequarà i renaturalitzarà el barranc del carrer San Lluis Beltrán amb una inversió de 128.000 euros.

Un altre dels aspectes importants radica en la protecció del patrimoni històric i cultural de Torrent. Per això, s'habilitarà la Torre com un espai museístic mitjançant obres de conservació i restauració amb una despesa superior als 144 mil euros. També es restauraran les edificacions de l'Hort de Trenor dins del conjunt de Bé d'Interés Cultural amb una inversió de 543.098 euros. A més, es recuperarà el Cinema Cervantes amb ajuda de la Diputació de València, ja que el cost ascendeix als 2 milions d'euros. Un altre dels assumptes pendents és la rehabilitació del Palauet Giner-Cortina, situat en la partida l'Alter, es tractarà de recuperar aquest Bé d'Interés Local amb una inversió de 534.998,60 euros.

Finalment, dins de les infraestructures educatives, socials i esportives s'escometran diverses actuacions. Una d'elles és la renovació de les pistes de tennis en el complex esportiu Anabel Medina amb una inversió de 25.168 euros. Així, es construirà un circuit “Pump Track” de salts en el Parc Central amb una inversió de 46.338 euros.A través del Pla Edificant, es durà a terme una renovació integral i la construcció de noves edificacions en el CEIP Antonio Machado amb una despesa de 3.213.423 euros. A més, es promourà un edifici d'habitatges per a joves en la plaça del Marquesat, un total de 20 en règim de lloguer, i l'import total d'aquesta acció supera els 2,8 milions d'euros.

Destacats