Torrent prepara la seua agenda urbana amb la mirada posada "en el model del futur de la ciutat"

La capital de l'Horta Sud s'alinearà amb Espanya i Europa en la consecució dels Objectius del Desenvolupament Sostenible

Guardar

Avinguda del Vedat de Torrent
Avinguda del Vedat de Torrent

La ciutat de Torrent busca convertir-se en una de les ciutats referents del model d'agenda urbana de cara a 2030. La capital de la comarca de l'Horta Sud ha preparat una sèrie de projectes per a avançar en el disseny de la ciutat del futur amb un esborrany que compta amb fins a 150 projectes. No obstant això, se sotmetran a informació ciutadana per a conéixer l'opinió dels veïns i veïnes.

Fa a penes un any, Torrent es va confirmar com una de les ciutats d'Espanya que entren dins del projecte iniciat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana sobre l'Agenda Urbana 2030, amb una sèrie de compromisos dirigits a fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per la Unió Europea.

Tal com ha afirmat el regidor de Modernització, Andrés Campos, "tenim finançats el 100% dels projectes destinats a la sostenibilitat i que estan alineats amb l'agenda urbana d'Espanya i d'Europa". Estan dividits en dues parts: una anàlisi de la ciutat de Torrent amb deu eixos que s'estudiaran i la consecució dels ODS.

Entre els eixos que s'estudiaran en l'anàlisi de la ciutat es troben l'ordenació del territori, l'ús racional del sòl, evitar la dispersió urbana, previndre i reduir el canvi climàtic, afavorir la mobilitat sostenible i garantir l'accés a l'habitatge.

Campos també ha anunciat que "serem una de les ciutats capdavanteres a optar als fons 2021-2027 perquè les localitats que tinguen una capacitat estratègica podran optar als fons d'aquest pla d'Agenda Urbana".

Un procés participatiu

Un dels aspectes en els quals més han incidit els representants públics de l'Ajuntament de Torrent és en la participació ciutadana darrere d'aquesta iniciativa. Si bé hi ha fins a 150 projectes en el primer esborrany, el resultat final dels mateixos variaran segons l'opinió dels veïns i veïnes de Torrent. Pel que, podrien restar-se projectes, ser modificats o fins i tot ampliar-los.

Per a això, el regidor de Participació Ciutadana, Pascual Martínez, ha incidit en què es farà una campanya informativa perquè la ciutadania de Torrent conega els projectes de primera mà. Així, hauran llocs en alguns carrers de la ciutat en la qual hi haurà tallers i sessions informatives perquè la gent valore. El dilluns 23 es durà a terme en la plaça de l'Antic Mercat.

No obstant això, no només la ciutadania podrà participar. Experts en diferents àmbits i membres d'associacions de Torrent com pot ser el Consell de la Joventut tindran també veu per a aportar a aquesta iniciativa.

"En aquest procés volem saber l'opinió de la gent. Parlarem sobre diferents qüestions amb professionals en la matèria i l'oposició també podrà ser partícep a la comissió de validació. Hi hauran diferents reunions, primer la de la proposta, un consell participatiu amb quinze associats i més tard una aprovació definitiva on seran presents els grups polítics", ha reflexionat el regidor de Modernització.

La redacció del pla estratègic està finançat al 100% pel Ministeri i compta amb un pressupost de 200.000 euros.

Destacats