Els municipis de l'Horta, contra el projecte de panells gegants en les vies del tren

Alfafar, Benetússer i Massanassa reivindiquen un soterrament de les vies enfront del projecte del Ministeri d'instal·lar pantalles acústiques de 5 metres per a minimitzar les molèsties als ciutadans

Guardar

Pas a nivell d'Alfafar
Pas a nivell d'Alfafar

Els municipis de l'Horta Sud es mostren contraris al projecte que el Ministeri està estudiant per a minimitzar l'impacte del ferrocarril en aquesta zona. Concretament, Adif i el Govern estatal plantegen la instal·lació de panells de 5 metres d'altura en el trajecte de les línies C-1 i C-2. Unes pantalles acústiques que se situarien en les vies amb l'objectiu de reduir les molèsties del soroll que provoca el pas dels trens als veïns i veïnes.

Les obres proposades en aquest projecte de vies que creua l'Horta accentuaran encara més la barrera arquitectònica que parteix municipis com el d'Alfafar. Aquesta localitat, juntament amb altres veïnes com Benetússer o Massanassa, reiteren la seua negativa a la realització d'unes obres que "vulneren el dret dels seus ciutadans a la lliure circulació als seus pobles i disminueixen la seua qualitat de vida", a més d'"atemptar contra una de les reivindicacions bàsiques i històriques en aquests municipis: el soterrament de les vies".

Així, aquestes localitats han acordat recepcionar el projecte, però deixant clara i inequívoca la seua disconformitat amb aquest.

Una reivindicació que pren més força després que un equip de representants d'Adif visitara la setmana passada els Ajuntaments afectats per l'actuació (Alfafar, Benetússer, Massanassa, Silla i Sedaví), perquè els primers edils signaren el document que dona peu a iniciar les expropiacions de terrenys amb el qual es materialitzarà aquest projecte.

Soterrament de les vies

 

Vies del tren d'Alfafar
Vies del tren d'Alfafar

Alfafar té un dels passos a nivell més perillosos de la xarxa ferroviària estatal, per la qual cosa la instal·lació d'aquests panells no solucionaran el problema i la supressió d'aquest punt negre tampoc eliminaria els problemes acústics que generen el pas dels trens, ni vertebraria una zona ara dividida per les vies.

Per això, l'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir que s'incloga a l'Horta Sud en el soterrament de la xarxa ferroviària previst en la capital, que forma part del projecte de l'eix passant Nord-Sud de la Xarxa Arterial Ferroviària de València.

Alfafar considera que s'han de soterrar les vies a l'Horta Sud de manera paral·lela a la ciutat de València, en tractar-se d'un únic projecte "que no es pot partir ni separar". En les al·legacions presentades, des del Consistori es reclama al Govern Central "que valore pressupostàriament el soterrament de la via València-La Encina al seu pas per les localitats d'Alfafar, Sedaví i Benetússer perquè posteriorment s'incloga en els Pressupostos Generals de l'Estat". També exigeix "idèntica implicació, compromís i cofinançament" a la Generalitat Valenciana, així com a la Diputació de València, "per tractar-se d'un projecte vertebrador del territori, en el marc de les polítiques públiques de sostenibilitat ambiental, accessibilitat i ordenació del territori".

No es descarten mobilitzacions

El alcalde de Alfafar, Juan Ramón Adsuara, durante la firma
L'alcalde d'Alfafar Juan Ramón Adsuara, durant la firma del document que dona peu a iniciar les expropiacions

L'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, afirma que està a favor del "soterrament de les vies a València, però també a Alfafar". A més, explica que "no podem tindre un municipi partit per la meitat, aquestes vies separen les famílies de la nostra localitat". Adsuara, a més, assegura que el conflicte és de caràcter social i no descarta mobilitzacions veïnals al poble i totes les reclamacions a les institucions pertinents a València o Madrid.

L'Ajuntament no descarta mobilitzacions veïnals perquè s'escolten les seues protestes i que es duga a terme una reivindicació històrica com és el soterrament de les vies del tren.

Destacats