El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March va inaugurar ahir l'exposició "Terra de Campanes" que posa en valor el patrimoni campaner de la comarca i que dóna a conéixer al públic la importància del toc de campana en el si de la societat tradicional valenciana.
El president del Museu Comarcal José Francisco Cabanes i el comissari de l'exposició Pau Sarrió van ser els encarregats d'inaugurar l'exposició que es podrà visitar fins al 15 de juny en el Museu Comarcal i que posteriorment visitarà els vint municipis de la comarca.
A través de l'exposició es podrà recórrer la història del patrimoni campaner dels municipis de la comarca de l'Horta Sud. A més, l'exposició mostra el paper de la dona en les collas de campaners i el procés de fabricació i conservació de les campanes.
Un altre dels espais més treballats en l'exposició és el que li atorga el protagonisme a l'acústica de les campanes. En aquesta part es parla de la importància que van tindre en el seu temps com a mitjà de comunicació per a avisar a la ciutadania dels pobles sobre l'hora en què clarejava o eixia el sol, s'avisava d'actes litúrgics, de canvis en els torns de reg o fins i tot de perills com a incendis o riuades.
El president del Museu Comarcal José Francisco Cabanes va destacar el treball de molts mesos per a la creació d'aquesta exposició i va posar en valor la necessitat de transmetre, sobretot a la gent jove, la cultura i tradicions dels nostres pobles. "La societat tradicional en els nostres pobles no es pot entendre sense les campanes i els campanars que van ser importantíssims a l'hora de transmetre informació a la ciutadania. Forma part de la nostra cultura i costums i per això hem de posar-la en valor amb exposicions com aquesta", va explicar.