Rafa Ferrando: "En aquests tretze mesos pretenem aconseguir que Rocafort torne a confiar en els seus dirigents polítics"

Guardar

El nou alcalde de Rocafort Rafa Ferrando en el seu despatx
El nou alcalde de Rocafort Rafa Ferrando en el seu despatx

Rafa Ferrando (PSPV-PSOE) mai va pensar que arribaria a ser alcalde del seu poble, Rocafort. El passat 29 de març es va aprovar en ple la moció de censura que el seu partit, amb el suport de Ciutadans, havia presentat per a traure del govern de la localitat a PP i Vox, que governaven en minoria després de l'eixida de Cs al febrer. Un moviment que des del PP consideren com a traïció, ja que Cs no sols va formar part de l'equip de govern, sinó que també va ostentar l'alcaldia de la localitat durant els dos primers anys de legislatura.

Ara, el nou equip de govern encapçalat per Ferrando encara un final de legislatura amb molta il·lusió, però també carregat de treball. Promet una gestió més dinàmica i àgil, amb noves inversions que faran que els habitants de Rocafort recuperen la confiança en els seus polítics.

Quan va començar en política?

Jo estava afiliat des de feia temps, però en 2015 va ser quan vaig entrar en la llista socialista per primera vegada. No estava en un dels llocs d'eixida, però va haver-hi dimissions en l'equip de govern i quan en 2017 estava a punt de morir Felipe Zayas vaig haver de substituir-lo. 
Va ser una experiència molt agradable i alhora adobera, perquè allò era un quadripartit amb Guanyem Podem, Independents per Rocafort i Compromís. Haver de negociar a quatre bandes et dona molta capacitat d'entendre que això de les majories absolutes i això d'imposar el programa d'un ja es va acabar. Llavors, ara veure'm amb només un partit resulta molt més senzill.

Es va imaginar en 2017 que acabaria sent alcalde de Rocafort?

Mai. Però és que em preguntes fa mes i mig si seré alcalde i et dic que no. A més, quan es va elaborar la llista en 2019 jo vaig de número 3, que ni tan sols vaig de cap de llista. Així i tot, estic orgullós de ser-ho i amb molta il·lusió.

Com ha sigut aquesta primera setmana de presa de contacte com a alcalde?

Aquesta primera setmana ha sigut frenètica, d'entrar molt prompte, eixir molt tard, pràcticament sense menjar, però ho esperàvem. Havíem tots de situar-nos i jo com a alcalde, a més, havia de fer una visió panoràmica i parlar amb totes les àrees. Ha sigut molta faena que espere que es vaja normalitzant per a poder centrar-me en les meues àrees.

Com es va gestar la idea de la moció de censura?

La idea de la moció de censura va sorgir després del ple de febrer. Ciutadans es va eixir de l'equip de govern, del qual formava part juntament amb PP i Vox des de 2019, després del ple de gener, i en la sessió del mes següent ja es va veure que la gestió era inviable. L'equip de govern s'havia quedat en minoria, i a més no pactaven ni acordaven res amb cap dels altres tres grups.
Així que després del ple de febrer es van establir contactes per les dues parts, es va parlar de l'interés general de Rocafort i es va veure que, tal com estàvem, anàvem a tindre un any de paràlisi i això el poble no ho podia suportar. Llavors es va temptejar, es van veure totes les possibilitats, i es van iniciar un cicle de negociacions fins a arribar al pacte i presentar la moció de censura.

Què ha canviat perquè ara Ciutadans sí que haja volgut pactar amb el PSPV-PSOE?

El maig de 2019 va haver-hi negociacions entre PSPV i Ciutadans. Ells van explorar totes les opcions que tenien, que realment eren només dues amb les xifres que van donar les eleccions: PSOE i Cs o PP, Cs i Vox. Nosaltres teníem l'obligació de negociar i així ho vam fer, el que passa és que Ciutadans va optar per provar la fórmula amb PP i Vox.
Ja des de l'any passat es veia, i sobretot a partir del relleu d'alcaldia d'Agustín Aliaga (PP), que hi havia molta fricció en l'equip de govern i que no funcionava com deuria. Hi havia molta desconfiança i vam arribar al ple de febrer que va ser quan va rebentar tot.

Com creu que el poble de Rocafort ha encaixat tant de canvi en aquests quatre anys?

Entenc que el poble de Rocafort estiga pensant en totes les topades que hem tingut a nivell exclusivament polític. Entenc que pense que s'estan gastant moltes energies en discussions entre partits i que s'està desatenent la gestió municipal. De fet, aquesta va ser una de les raons també de la moció de censura, perquè feia la sensació que l'equip de govern invertia més temps a barallar-se entre ells que a gestionar.
El repte que tenim ara és demostrar al poble, no amb paraules, sinó amb fets i amb gestió que existeix una altra manera de governar més dialogada i més consensuada sobretot, que és el que els va faltar a l'altre equip de govern.
Així que en aquest any i un mes que ens queda al davant volem tornar a una situació de normalitat i retornar la confiança que es pot haver perdut per part dels veïns i veïnes de Rocafort en els seus dirigents polítics.

"Volem demostrar amb fets que existeix una altra manera de governar, més dialogada i consensuada"

Quins canvis tangibles notaran els rocafortans i rocafortanes en aquests tretze mesos que queden de legislatura?

El primer és que veuran una manera diferent de gestionar, més fresca, més dinàmica, més àgil. A més, tenim encara opció de gestionar uns romanents de tresoreria, que és els diners que teníem estalviats de les anteriors legislatures. S'han flexibilitzat les opcions de despesa a escala nacional, llavors, així com abans no podíem optar a gastar-ho i, encara que tingueres superàvit, els diners havien de romandre en el banc pel tema de l'estabilitat pressupostària, des que va arribar la pandèmia una de les mesures de reactivació econòmica va ser que els Ajuntaments, si estaven sanejats, podien optar a gastar aqueixos diners que tenien en la 'guardiola', diguem. Això és el que es notarà, perquè tenim, a part del pressupost ordinari, tres milions que sí que ens permeten ara fer tota mena d'inversions.
A més, algunes són de la nostra anterior legislatura de quan estava el PSOE en el govern. No són inversions històriques, però sí que són reivindicacions que hem fet any rere any, mancances que teníem que el poble sí que percebrà quan se solucionen. En qüestió de mesos seran al carrer i començaran les obres i això serà el primer que es veja.

Ja se sap quines seran les primeres?

Sí, les més importants seran les d'asfaltatge i voreres, que és una reivindicació que sempre hi ha en tots els pobles. És una obra molt costosa, més del que es pot arribar a apreciar.
També es disposarà una nova reguarda de la policia amb un depòsit de vehicles nou, perquè s'ha d'ampliar el cementeri, i aquesta ampliació pren part del terreny contigu que és l'actual depòsit de vehicles, llavors ens quedem sense espai per a poder retirar-los vehicles de la via.
Els paellers que estan en l'avinguda Joan Carles I, actualment tancats, cal barrar-los i reprendre la seua activitat, perquè van funcionar molt bé en el seu moment, amb els seus problemes, però se'ls va donar molt d'ús.
Les dues piscines municipals també s'intervindran, a més d'obres necessàries relacionades amb la recollida d'aigua, col·lectors i altres, que són menys atractives per als veïns.

Com creu que serà governar amb Ciutadans?

He de dir que està resultant fàcil, més del que caldria pensar des de fora, i crec que serà molt productiu perquè les dues parts tenim moltes ganes de treballar. Ens estem entenent molt bé i no tinc dubte que arribarem al final de la legislatura junts, remant en la mateixa direcció, que és el més important.

"Governar amb Ciutadans està resultant fàcil. No tinc dubte que arribarem junts al final de la legislatura"

Té alguna opinió sobre els papers que ha repartit el Grup Popular pel poble?

Crec que han sigut dos els que ha repartit. En un acusava Cs de ser traïdors i haver trencat el pacte. Quan l'alcalde Aliaga (PP) va demanar que li prepararen la retirada de competències de Guillermo José i de Rosario Marco, regidors de Cs, perquè, tal com ell mateix va manifestar en ple, va perdre la seua confiança en ells, ell ja sabia que estava provocant directament la moció de censura. Ell, com a alcalde, sap que si té un pacte amb un altre partit, no pot decidir llevar les competències i manifestar públicament que ha perdut la confiança. Davant això, Ciutadans no va tindre més remei que anar-se'n.

L'altre paper, en el qual exposaven els romanents de tresoreria, és com una carta als Reis Mags, perquè diuen què és el que haurien fet, sense haver fet res abans. Una altra de les raons per les quals nosaltres decidim presentar la moció és perquè véiem que l'equip que es quedava anava a ser incapaç de tirar avant totes les propostes que nomenen en la bonica carta als Reis Mags. És, sens dubte, un brindis al sol, una declaració d'intencions que no tenia darrere ni un treball ni una proposta seriosa. La seua capacitat de gestió era escassa.

Arxivat a:

Destacats