Les errades i encerts dels youtubers, reptes de les noves tecnologies en RocaTICs

La jornada, pionera en l'Horta Nord, ofereix un taller i testimonis de youtubers per a concienciar sobre un ús correcte dels nous llenguatges tecnològics

Guardar

moviles_adolescentes
moviles_adolescentes

"Aprenem a usar les noves tecnologies improvisant, sense mètode ni reflexió". Aquest és, per al president de l'Associació Ciutadania i Nova Societat en Xarxa (CIVISNET), Carles López Cerezuela, un dels problemes més greus als quals s'enfronten els usuaris dels nous dispositius tecnològics, especialment els joves. Per això, la unitat de Promoció Lingüística de Rocafort organitza el diumenge 22 RocaTICs, la primera jornada que reuneix joves, youtubers i internet de l'Horta Nord per a plantar-li cara als reptes que suposa la transformació digital.

Segons López, que organitza els continguts d'aquesta iniciativa, l'objectiu és que els participants aprenguen què pot ocórrer amb les noves tecnologies i saber utilitzar-les amb coneixement. "Intentem arreplegar un tema invisible però que tothom usa diàriament. Igual que va ocórrer quan van eixir els primers periòdics al carrer, avui tothom utilitza el mòbil per a qualsevol cosa, però sense mètode ni reflexió".

El president de CIVISNET, no obstant això, afina una mica més quin és la baula feble d'aquest món: els joves. Tal com explica, en l'actualitat encara hi ha una etapa d'improvisació en la qual no se sap què ocorre i els adults sí que raonen més a l'hora d'usar les TIC, però no eduquen als joves en una utilització responsable. La conseqüència, afig, és que aquest grup explora per si mateix i té comportaments extrems en internet.

En aquest sentit, RocaTICs planteja diverses activitats relacionades amb els llenguatges tecnològics segmentades per públics. En primer lloc, pares, mares i professorat podran participar en tallers i debats sota el lema "què fa la joventut?", on reflexionaran sobre educació i tecnologia, control parental i privadesa. En concret, rebran consells de la Direcció general de Consum de la Generalitat Valenciana sobre ús responsable, debatran sobre l'ensenyament a través de les noves tecnologies i prendran nota sobre educació en família, convivència i noves tecnologies.

La resta seran obertes a tot el públic, encara que es dirigeixen especialment als joves, com és el cas de l'Escola de Youtubers (per a adolescents d'entre 10 i 20 anys). Aquesta és, potser, una de les activitats més cridaneres del programa per als participants, ja que aprendran a parlar enfront de la càmera, a editar, a dur a terme estratègies de màrqueting digital i, finalment, presentaran un projecte de canal per a YouTube. Carles López, per la seua banda, remarca la rellevància d'una activitat com aquesta: "els youtubers són autodidactes, però ací s'adonaran de tot el que comporta crear contingut a nivell positiu i negatiu".

Seguint amb la plataforma audiovisual, RocaTICs comptarà amb el youtuber valencià ILU (iLuTV), que amb els seus vídeos sobre manga ha aconseguit reunir a més de 450.000 seguidors i explicarà la seua experiència a través d'una entrevista.

Malgrat això, el gran pes del gaming en YouTube és la millor excusa per a donar veu a dues gamers femenines, Tainim i Rubi. María (Tainim), comentarista de Dota 2, ha sigut responsable de la lliga d'instituts eSports de Madrid, IESports i ha treballat com a cap de comunicació en la lliga University, igual que Jennifer "Rubi", que actualment treballa com manager de l'equip femení de League of Legends Zombie Unicorns, guanyadores en DH Suècia i Girl Gamer Festival a Portugal. Ambdues seran les encarregades d'explicar com és ser xica i tenir passió en el món dels videojocs.

"Youtube és un espai molt gran dominat pel gaming però també pot ser un espai gran per a l'enteniment", recomana López. Per açò, els participants també podran conèixer a youtubers i influencers valencians i que creen contingut en valencià amb canals temàtics d'orientació sexual, de cuina, de reportatges, d'igualtat i fins a booktubers (canals dedicats als llibres). D'aquesta manera, podran conèixer un altre tipus de projectes més originals i amb molta personalitat.

A més de les xarrades i debats, la jornada, que tindrà lloc en la Casa de la Cultura de la localitat, també organitza el primer campionat d'e-Sports "Rocafort de l'Horta" per a joves d'entre 8 i 18 anys. RocaTICs tancarà així una primera edició amb diverses opcions per a acostar-se als nous llenguatges tecnològics de forma segura i responsable i aprofitant totes les possibilitats que ofereixen.

Programa Rocatics

Destacats