Marc Oriola, regidor d'El Puig: "L'objectiu del Consell d'Igualtat és que la societat participe en les polítiques igualitàries municipals"

Aquest Consell està obert a la participació de clubs esportius, associacions juvenils i de jubilats i qualsevol entitat local

Guardar

Marc Oriola, candidat socialista a l'Ajuntament d'El Puig de Santa Maria
Marc Oriola, candidat socialista a l'Ajuntament d'El Puig de Santa Maria

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, conversem amb Marc Oriola, regidor de l'Ajuntament de El Puig de Santa Maria per a conéixer quines accions s'estan duent a terme des de la regidoria que dirigeix amb l'objectiu de fomentar la igualtat.

Què es fa des de l'Ajuntament per a fomentar la igualtat en les administracions públiques?

Ja hem aprovat el Pla d'Igualtat Intern i Extern i ara anem a començar a desenvolupar-los. El Pla Intern, al ser una administracio pública, és un poc més senzill i sobretot assegura que no hi haja discriminacions en els llocs de treball.

D'altra banda, també té en compte que els salaris del personal siguen iguals, encara que, normalment al ser l'Ajuntament una institució pública, sí existeix l'equiparació salarial i el sou només depén del lloc i de l'antiguitat de cada treballador.

En el cas del nostre Ajuntament, els departaments es troben molt feminitzats i la majoria de personal són dones i com és un espai públic hi ha més igualtat de gènere i és tot més just. A més, aquest Pla Intern d'Igualtat també advoca per la utilització del llenguatge inclusiu en tot el que tinga a veure amb el consistori.

Per la seua banda, un dels punts forts del Pla Extern d'Igualtat és la creació d'un Consell d'Igualtat en el qual participaran diferents asociacions i grups juvenils. L'objectiu d'aquest Consell serà que participe la societat civil en el desenvolupament de polítiques igualitàries en el municipi.

Qui pot participar en aquest consell?

Podrà participar qualsevol persona, des de joves i adolescents fins a adults. En el cas dels joves, a pesar que no tenim una associació juvenil sí que tenim associacions com el Consell Local de la Infància i l'Adolescència. A més, també tenim corresponsals juvenils que són alumnat de l'institut que actua com a nexe d'unió entre la gent jove de l'institut i del centre juvenil i també els hem demanat que participen.

Després, també li proposarem a clubs esportius, grups de mestresses de casa, associacions de jubilats i a la Unió Musical que s'unisquen a aquest nou consell. Qualsevol associació que vulga participar és benvinguda.

Es fan activitats de foment de la igualtat en els centres educatius?

En el cas dels centres educatius, el paper de la Regidoria d'Igualtat ací és més de suport, ja que són els propis centres els qui ens diuen què tipus d'iniciatives van a fer. Des de la regidoria, li proporcionem el material necessari.

Això és així perquè aquests plans d'educació en igualtat a l'alumnat estan ja molt instaurats en el currículum educatiu de cada col·legi i normalment són els centres els que s'encarreguen de dur-los a terme llevat que siga una iniciativa més nova com la qual vam fer fa poc pel Dia Internacional de les Malalties Rares.


Quins actes pel 8M no es van fer l'any passat a causa de la pandèmia i enguany sí es faran?

Pràcticament s'han recuperat tots els actes d'abans de la pandèmia. L'any passat, en 2021, les reivindicacions del 8M es van fer principalment a través de les xarxes socials perquè estàvem en un moment en el qual la gent no es podia ajuntar. Ara anem a realitzar obres de teatre, tallers artístics de dones, una paella gegant que se celebra hui.

També el proper dia 27 anem a celebrar un partit de futbol benèfic. I, encara que enguany també estem fent accions per xarxes, hem organitzat moltes més activitats en el carrer que estan dirigides a diferents nivells d'edat.

Com ha surgit el lema triat enguany per a la Setmana de la Dona?

Es tracta d'un lema que es va proposar que ho triaren els joves de la localitat que foren membres del centre de joventut. Llavors, han sigut un grup de set joves, format tant per xics com per xiques, qui ha creat el lema de la Setmana de la Dona d'aquest 2021 que és "Un present per a nosaltres mateixes".

Cartell del 8M a El Puig de Santa Maria
Cartell del 8M a El Puig de Santa Maria


En què consisteix el distintiu violeta per als comerços locals?

Nosaltres estem adherits al Consorci Pactem Nord i aquests distintius es formalitzen des d'ací. El que pretenen és involucrar cada vegada més a la societat i al teixit empresarial perquè siguen punts segurs en el qual una dona que patisca algun tipus de maltractament o agressió puga entrar i que li ajude una persona que aquesta formada per a iniciar el protocol. Es tracta que els comerços adherits puguen ser un punt violeta segur contra la violència de gènere.

Per això, vam veure interessant fer una jornada per a explicar a les empreses com sol·licitar aquest distintiu i ho anem a fer tambien amb l'oficina de turisme. El passat dia 4 de març es va realitzar una xarrada informativa i les empreses o comerços que van estar interessats pudiron fer un curs on els van ensenyar com actuar davant aquests casos.

Acudiren molts comerços i empreses a la jornada?

Tenim registrat que van acudir set empreses i tenint en compte que El Puig és un poble on no s'ha constituït una associació de comerciants, pensem que això pot afectar al fet que vinguen més o menys comerços.

No obstant això, aquesta iniciativa no es va a quedar ací i es tornarà a fer al llarg del temps perquè considerem que és un tema transversal que no pot quedar-se en una accion puntual, sinó que volem que es desenvolupe durant tot l'any.

 

Arxivat a:

Destacats