Llíria acull l'Orquestra de la Comunitat Valenciana amb unes mesures de seguretat que dotaran a l'espectable d'un ambient únic, íntim i irrepetible

Entrevistem a Pedro Vicente, regidor de cultura a l’Ajuntament de Llíria amb motiu de l’Agenda Cultural postconfinament

Guardar

22 jul orquestra comunitat valenciana
22 jul orquestra comunitat valenciana

L'Orquestra de la Comunitat Valenciana es desplaçarà a Llíria, Ciutat Creativa de la Música per la Unesco, per a actuar el pròxim 22 de juliol. La localitat es prepara per a rebre una de les orquestres de nova creació més importants del món, constatada pels seus premis internacionals, gravacions i la crítica musical. El més sorprenent d'aquesta actuació és que serà una interpretació única, ja que la representació s'ha transformat per a ajustar-se a les normatives de distanciament per la Covid-19, i per tant, comptarà amb un nombre de músics més íntim. El concert de cambra amb formació de corda i vents, interpretarà obres de Cimarosa, Mozart, Damčevski i Haydn per a l'ocasió en un lloc molt especial, l'església de l'Assumpció.

El concert ve englobat en una Agenda Cultural que vol promoure una oferta d'esdeveniments de qualitat i de moment, ha sigut tot un èxit. El divendres passat, s'esgotaren totes les entrades de l'espectacle que es va celebrar a la ciutat en el mateix dia.

Una altra de les sorpreses més destacades del concert és el reconeixement que rebrà el músic de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana Jose Vicente Faubel -veí de Llíria- per la seua dedicació com a músic. Pedro Vicente és regidor de cultura a l'Ajuntament de Llíria, però també professor de clarinet del Conservatori Professional de Música de València i Director de la Banda Centre Artístic Musical de Bétera. L'entrevistem en València Extra en motiu del concert que acollirà Llíria de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

Entrevista a Pedro Vicente, regidor de cultura a l'Ajuntament de Llíria

Què implica per a Llíria acollir a l'Orquestra de la Comunitat Valenciana?

Per a nosaltres és un honor rebre a l'Orquestra de la Comunitat, ja que hui en dia és una de les orquestres de nova creació més importants del món, i no ho dic com opinió personal, sinó com una opinió empírica constatada pels premis que han rebut, i les gravacions que tenen meravelloses, com la de Wagner.

A més, és un moment molt especial perquè hem resultat Ciutat Creativa de la Música per la Unesco i què millor forma de representar-ho rebent una orquestra d'aquest nivell.

Com es desenvoluparà el concert en les circumstàncies actuals?

Tant este concert, com les activitats culturals que anem celebrant des que es va permetre, estem fent moltíssim més enllà que el que dicten les mesures del Decret, quant a l'escrupolositat. Per la nostra part, sempre hem tingut un compromís amb la indústria de la cultura, però pensem que ara és el moment de reforçar-ho, ja que aquesta indústria ha sigut la més castigada per la pandèmia. Els músics, els actors, i tants altres que es dediquen al món de l'art, han sofrit molt i nosaltres tenim l'oportunitat de suportar este sector sense escatimar en seguretat.

És important que el públic sàpiga que nosaltres farem tot el que estiga en les nostres mans per a garantir unes bases de seguretat i traçabilitat perquè que les persones puguen vindre tranquil·les.

Sabem que hi haurà menys músics a l'escenari per a garantir les distàncies de seguretat, però no per això el públic gaudirà d'un espectacle menor. ¿Com s'ha adaptat el repertori?

Hui en dia la distància de seguretat és per a tot el món. Normalment, en una formació de 100 músics, la proporció de les persones que ara poden pujar a l'escenari són només 28. Per això, han canviat el repertori cap a l'estil clàssic de Haydn i Mozart. La plantilla de músics s'ha adaptat per a interpretar el període de música clàssica i que els oients gaudisquen completament de l'espectacle sense trobar a faltar cap cosa a l'escenari.

Què pot aportar al públic este públic reduït?

Finalment la música és la qualitat. Estàs escoltant Mozart que ha traspassat més de 300 anys. Ja són més de tres segles que la seua música ha perdurat fins als nostres dies. L'oient ha de ser conscient de la qualitat de la partitura. Dins de la música hi han diferents tipus de denominar-la: bona, increïble... i les transcendentals, que són aquelles meravelles que continuen tocant-se fins als nostres dies.

La gran diferència és que abans el públic que anava a una gran òpera es fixava en l'obra. Ara, el que ha perdurat fins nosaltres és la interpretació d'eixa música. És una particularitat que ocorre hui fins i tot al pop, que no és la cançó el que volen escoltar els seguidors, sinó la interpretació. Per tant, el més cridaner d'este concert serà la interpretació d'una orquestra de nova creació d'unes partitures mítiques.

Quina serà l'acollida i quina repercussió creus que tindrà en Llíria?

Imagine que les entrades s'esgotaran ràpidament. De moment, tota la programació que s'ha celebrat des que s'alçara el confinament ha sigut un èxit. Un espectacle de la qualitat de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana de segur que arrasa.

Per últim, voldríem saber, com incideix l'Agenda Cultural en el comerç de la localitat?

Uns dels motius per a activar l'agenda Cultural de Llíria fou per a activar el sector del comerç. Desgraciadament, han tingut moltes pèrdues i creiem que és una bona crida per al sector comercial rebre la visita de la gent de fora del poble. La veritat és que s'ha notat des que començara l'agenda: les cafeteries i els carrers amb gent donen confiança perquè cresca el consum.

Volem que la ciutat siga un espai segur on acostar-se com a amfitrions d'espectacles. Per què podem donar esta afirmació? Perquè amb aquesta orquestra ja són tres les grans formacions que pisen Llíria: primer l'Orquestra de RTVE, després la d'Extremadura i ara la de la Comunitat Valenciana, titular del Palau de les Arts. Fem este tipus de suport a estes formacions perquè considerem que dignifiquen la professió dels músics. Ells proporcionen bons sous i bona qualitat, i pensem que eixe és el camí. Sobretot en el cas de l'Orquestra de RTVE que va lluitar amb la precarietat laboral dels músics als anys 60. Ens identifiquem amb aquesta línia com a poble que té moltíssims músics de qualitat.

Per això, aprofitarem l'ocasió per a fer un reconeixement a Jose Vicent Faubel, que toca el trombó a l'Orquestra per la seua trajectòria professional. Volem agrair als nostres músics de la localitat el que ens fan ser com a poble.

Arxivat a:

Destacats