25n
25N
25N

Igualtat, transparència o "fer bona política": les claus del discurs d'investidura de Ximo Puig

L’únic candidat a presidir la Generalitat Valenciana ha desgranat gran part de l’acord desenvolupat amb els seus dos futurs socis de govern

Igualtat, transparència o "fer bona política": les claus del discurs d'investidura de Ximo Puig
12/06/2019 -

Com s’havia apuntat a primera hora del matí, el President de les Corts, en finalitzar la sessió, ho ha confirmat: “Se suspén la sessió fins a les 10 del matí”. Segons el reglament del congrés valencià, després de la intervenció del candidat, Ximo Puig, se suspén la sessió per a continuar-la en un màxim de 24 hores. L’única intervenció del dia, a més de la intervenció d’Enric Morera com a moderador, seria el discurs de l’únic candidat a presidir la Generalitat.

El recés és alguna cosa que a les tres forces els ‘ve bé’: aquesta vesprada signen, in extremis, un nou acord d’investidura, programàtic i fins i tot de “repartiment de conselleries“, com apuntava el síndic del PSPV Manolo Mata. El lloc encara està per confirmar: es Castell de Santa Bàrbara o el Parc de Benalua; a Alacant. Puig, l’únic punt del dia, ha realitzat un discurs amb les principals línies que comparteix amb els altres dos socis; unes línies que agrupa en “creixement, igualtat i democràcia” ben valorades per Oltra i Dalmau, però rebutjades pel bloc de dreta i extrema dreta valenciana.

Després de saludar als presents, Puig ha dedicat les primeres línies del seu discurs a recordar l’assassinat masclista comés a Alboraia fa dos dies, per a reforçar la idea de lluitar contra el “terrorisme masclista”. Alguna cosa que passa, assegura, per convocar de nou el Pacte contra la Violència de Gènere per a “reafirmar i intensificar el combat comú per la dignitat“. Després d’això, ha donat pas al discurs ‘oficial’. Un discurs amb missatge polític, definit, però que ha relatat calmat durant els més de tres quarts d’hora que ha durat la seua intervenció.

Tres principis

El President en funcions ha repassat la “realitat” valenciana. Una realitat que, al seu judici, fa un balanç favorable de la gestió del Botànic però encara destapa molts “reptes” per abordar. Assegura que el 28 d’abril “el poble va expressar la seua voluntat sobirana” per a donar suport a “el canvi que va arribar en 2015 per a transformar la Comunitat Valenciana en lloc decent, més just i millor”. Ha realitzat un repàs als indicadors econòmics i d’atur, favorables respecte a l’anterior legislatura popular, i ha ressaltat el compromís del nou govern que es forme per “fomentar el valencià”, un “dret fonamental de la nostra terra”.

D’aquest repàs trau, també, els reptes a afrontar: el masclisme, la infrafinanciació de la Comunitat, la pobresa infantil o l’atur. Alguna cosa que, asseguren, afrontaran els tres socis sobre la base de “tres principis”: “Creixement, igualtat i democràcia“. “Tres principis que, en equilibri, emmarquen els eixos d’acció del programa que s’ha negociat amb les forces progressistes les últimes setmanes”, ha detallat.

La primera mesura que ha proposat a la cambra és un gran “Pacte Social per la Innovació” que potencie la investigació i aplicació tecnològica, desenvolupe “un pla de digitalització” i ús pràctic del Big Data en l’administració i aprovar una “Estratègia Valenciana d’Intel·ligència Artificial”. Una innovació, assegura, que haurà d’arribar a tots els sectors productius, “tradicionals o moderns”: des de l’agricultura amb un pla de Modernització de regadius i major defensa a Europa, fins a la indústria amb un pla estratègic per a incentivar la “reindustrialització de la Comunitat”.

Refer vides

El creixement, així, el reuneix el President en funcions en tres grans apartats: el Pacte Social per la Innovació, la “creació d’ocupació estable i millor remunerat”, i créixer amb la protecció “de l’equilibri natural i del medi ambient”. Puig assegura que “créixer sense respectar el medi ambient és suïcida“, per la qual cosa ressalta el valor de la nova ‘vicepresidència verda’, amb competències transversals per a coordinar la lluita contra el canvi climàtic.

Sobre igualtat és sobre el que més s’ha estés Puig. Una igualtat que comprén la lluita contra el masclisme, però també en àmbits com la dependència, la diferència salarial o la pobresa. “La dignitat d’una societat depén de l’absència de discriminació a les persones més vulnerables, i que totes tinguen accés als serveis socials bàsics per a portar una vida decent”, ha iniciat. De nou en relació al últim assassinat masclista, Puig ha assenyalat el compromís d'”adaptar” la Llei de Violència contra les Dones a l’anomenat “Conveni d’Istanbul” i les recomanacions de Nacions Unides, així com més habitatges públics perquè les víctimes “puguen refer les seues vides”.

També dins d'”igualtat” ha parlat el President la “persistència en la millora dels serveis a persones dependents”, l’accessibilitat universal o l’increment de les beques Erasmus a universitaris i estudiants de Formació Professional. Més instituts, menys llestes d’espera, més ‘escoletes’… El candidat ha repassat molts dels punts defensats per les tres formacions en campanya. També el problema habitacional, una altra de les qüestions que ocuparà UP-EUPV en el nou executiu valencià: desenvoluparan una “nova Llei per a la Funció Social de l’Habitatge“.

Memòria democràtica

Finalment, el candidat ha repassat el tercer principi, “democràcia”. Una democràcia avançada té, assegura, unes “institucions obertes, transparents i participatives, una justícia eficaç, memòria democràtica” i és solidària. Alguna cosa que, assenyala, s’ha començat a conquistar en els últims quatre anys, i en el que proposa seguir. Per això, avança una nova Llei de Govern Obert i reforma de la Llei de Transparència, que dispose a la ciutadania, de forma comprensible, de totes les dades relatives al seu govern.

També en aquest apartat contempla Puig un “Institut de la Memòria Democràtica” i la creació d’un banc d’ADN per a la correcta identificació de les víctimes del franquisme i els bebés robats.

Per a finalitzar, el que, segons el que es preveu, serà investit demà com a President de la Comunitat Valenciana, ha ressaltat la importància de “fer política” que “rebutja el soroll, la confrontació i la desconfiança”. Ha reivindicat una realitat política que rebutge l’antidemocràtic i pose per davant la solidaritat. “Senyores, senyors. Fem política, fem bona política“, s’ha acomiadat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 11 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud
diputacion covid19
informacion coronavirus