25n
25N
25N

Cs presenta una declaració en Corts per a rebutjar la gestió de Montero en bloquejar la transferència de finançament

Jesús Hellín - Europa Press -

Cs presenta una declaració en Corts per a rebutjar la gestió de Montero en bloquejar la transferència de finançament
02/09/2019 -

Ciutadans ha anunciat la presentació d’una declaració institucional en Les Corts per a rebutjar la gestió de la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, pel “bloqueig” de la transferència de finançament de més de 1.000 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

En l’escrit, Cs assegura que la Comunitat Valenciana és una de les autonomies “més perjudicades pel bloqueig financer imposat pel Govern central”, que xifra en total en quasi 5.000 milions d’euros i que en el cas de l’autonomia ronda els 1.000 milions.

Per a Cs, la situació s’ha tornat “insostenible” i acusa Montero d’eludir “l’obligació si es fes càrrec del traspàs del finançament a les autonomies”. “En primer lloc, va al·legar que no es podien repartir els recursos econòmics a les comunitats perquè el Decret no era un mecanisme vàlid i que només es podria realitzar el traspàs a través dels pressupostos. En segon lloc, va al·legar que, estant el seu càrrec en funcions, no era possible realitzar tal transferència”, assenyala la declaració.

Segons Cs, totes dues afirmacions “les va realitzar fent referència a un informe de l’Advocacia de l’Estat que no existia al principi, la qual cosa suposa un engany inadmissible per part de qui s’erigeix com a màxima responsable de la Hisenda Pública estatal”.

En aquesta línia, assenyala que la “falta de responsabilitat en l’agilitat del traspàs del finançament” a les comunitats autònomes per part de Montero “suposa la prova més fefaent de la falta de deure i serietat que se li ha d’exigir a una ministra d’Hisenda del Govern d’Espanya”.

A més, afig que no haguera de fer-se “un ús partidista amb una qüestió de punt calat i que repercuteix de manera directa en la prestació dels serveis bàsics de tots els ciutadans”.

“Idèntica utilització partidista en la retenció de les transferències de l’Estat que l’ocorreguda amb l’exministre Cristóbal Montoro i que el propi president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, va qualificar d ‘extorsió política’, ‘xantatge’ i ‘atac frontal’ a la Comunitat Valenciana”, recalca la formació taronja en el text.

TRES PETICIONS

Per aquests motius, en la declaració es proposa que Les Corts rebutgen la gestió que s’està realitzant en matèria de política fiscal i financera per part de la ministra d’Hisenda “bloquejant la transferència de finançament de més de mil milions d’euros a la Comunitat Valenciana” i reclamar al Govern central “que materialitze una solució urgent i efectiva per a transferir la quantitat assignada a la Comunitat Valenciana acabant amb el perjudici pressupostari i de finançament que repercuteix en el conjunt de la ciutadania de la nostra comunitat”.

Finalment, demana que el conseller d’Hisenda i Model Econòmic “prenga la iniciativa i exigisca una reunió amb la ministra d’Hisenda per a expressar el malestar causat per aquesta situació de bloqueig”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + quatre =

CCCC
activem alfafar