Cessió de l'ús preferent de la Casa Vestidor al Tribunal de les Aigües

Guardar

Tribunal- de- las- Aguas
Tribunal- de- las- Aguas

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha firmat hui l'acord per a la cessió de l'ús preferent de la Casa Vestidor al Tribunal de les Aigües per a activitats de difusió, investigació i promoció del Tribunal, Patrimoni Immaterial de la Humanitat des de 2009. L'acord ha sigut rubricat també pel conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i pel president del Tribunal de les Aigües de l'Horta de València, José Font.

Actualment, el Tribunal gaudeix de l'ús parcial de la Casa Vestidor, fonamentalment en activitats de caràcter administratiu. Amb la firma de l'acord, es podran desenvolupar totes les activitats inherents al funcionament del Tribunal, i a la seua difusió, com un centre d'interpretació. Així ho ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, qui, abans de la firma del conveni, ha assistit a la sessió setmanal del Tribunal, a la porta dels Apòstols de la Catedral.

L'alcalde ha manifestat la seua "profunda satisfacció" per aquest acord, i ha recordat el seu compromís, adquirit al poc d'arribar a l'Alcaldia amb els síndics de la mil·lenària institució, de treballar perquè es poguera "disposar d'un lloc on explicar la importància del Tribunal de les Aigües". "I hui –ha subratllat– fem un pas fonamental en eixa direcció: aquesta entitat tan important ha de tindre un espai específic on investigadors del dret, historiadors, la ciutadania i els visitants puguen conéixer i estudiar la seua importància i la seua història".

En pareguts termes s'ha manifestat el conseller Manuel Alcaraz, el qual ha destacat la necessitat que el Tribunal de les Aigües "tinga una seu que li done visibilitat permanent en un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de València". El conseller ha avançat la voluntat de la Conselleria de disposar d'un centre d'interpretació en aquesta seu, una àrea d'arxiu i investigació, així com propostes de caràcter artístic i divulgatiu, que se n'aniran definint de seguida. Alcaraz ha destacat l'aportació de l'Ajuntament, que és el propietari històric de l'edifici, sense el compromís del qual no hauria estat possible aquesta iniciativa".

Finalment, el president del Tribunal de les Aigües, Josep Font, ha donat les gràcies a l'Ajuntament de València i a la Conselleria de Transparència, i ha subratllat la importància del Tribunal, no sols en el seu paper en la gestió de l'aigua, sinó també com "part de la cultura, la tradició i els costums del poble valencià".

Tal com arreplega l'acord, l'immoble denominat Casa Vestidor, ubicat al número 1 de la plaça de la Mare de Déu, serà d'ús preferent per al Tribunal, "amb la finalitat de difusió, investigació i promoció del Tribunal, de manera que el desenvolupament d'aquestes activitats siga compatible amb els usos protocol·laris i de qualsevol altra naturalesa que l'Ajuntament determine, i amb el manteniment per l'Ajuntament de València de la propietat i la gestió de l'immoble".

Com és conegut, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València és, des del 30 de setembre del 2009, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, segons la declaració efectuada per la UNESCO. L'entitat compta amb més de mil anys acreditats d'existència i disposa també d'una sòlida base jurídica per a fonamentar la seua condició de tribunal consuetudinari i tradicional que dirimeix els conflictes hídrics entre els regants de l'Horta de València. És, a més, la més antiga de les institucions de justícia existents a Europa.

DESTRUCCIÓ DE PROVES EN CASOS JUDICIALS

Al terme de l'acte, l'alcalde ha atés les preguntes que els periodistes han plantejat també sobre altres assumptes d'actualitat. En primer lloc, respecte a la informació publicada sobre la compra, per part de la Fundació Turisme València de dues màquines destructores de paper l'abril del 2015 i la "intensa activitat destructora" de documents, segons consta en l'informe enviat al jutjat que investiga el cas Taula firmat per l'actual subdirector de TVCB, Joan Carles Cambrils, davant el requeriment judicial sobre la documentació relativa a l'empresa Laterne, empresa organitzadora de la campanya electoral del PP en València en 2007.

L'alcalde ha afirmat que "el paper es pot destruir; els discos durs també, a martellades; són dos vessants, en València i a Madrid, de la mateixa història: destruir proves que afecten directament el Partit Popular. I que ací, a València, presumiblement afecta directament l'ús de l'empresa Laterne per a pagar campanyes electorals". Ribó ha qualificat de "molt greu" la destrucció de proves "que ens indica, com a mínim, la no bona fe del PP en la gestió d'aquest tema. Alguna cosa volen amagar quan fins i tot es compren màquines per a destruir paper".

EL REGLAMENT DEL PLE

Els periodistes també han preguntat respecte al Reglament del Ple, i l'alcalde ha explicat que, entre altres mesures, una de les modificacions proposa "evitar la pràctica coneguda com de 'portes giratòries' en política", de manera que els regidors en el govern no puguen aprofitar el seu pas per la institució en benefici laboral personal. Per això, ha dit Joan Ribó, "s'implementa una llei estatal que fa referència a les administracions locals". Tanmateix, ha afegit, proposarà als socis de govern una al·legació per a garantir que la norma compleix la seua funció originària, "i no s'interpreta de manera errònia, o que algú pense que pot servir per a perpetuar salaris".
Destacats