25n
25N
25N

El Centre del Carme es constitueix en una àgora per la defensa de la cultura compromesa i la justícia social

El Centre del Carme es constitueix en una àgora per la defensa de la cultura compromesa i la justícia social
30/01/2020 -

El Centre del Carme se suma un any més a la celebració del Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, organitzat per la Fundació per la Justícia, amb la inauguració aquesta vesprada de la mostra ‘Ana Yturralde. Huellas del Alma’, una exposició retrospectiva del treball fotogràfic d’aquesta artista que se submergeix de ple en el reportatge humanitari i ens situa entre éssers humans exclosos els drets dels quals són ignorats.

Així mateix en el marc de la col·laboració que mantenen el Centre del Carme i el Consorci de Museus amb la Fundació per la Justícia el pròxim 6 de febrer el Centre del Carme oferirà un col·loqui amb Pepe Mujica, expresident d’Uruguai sobre ‘El futuro de los derechos humanos’.

Mujica estarà a València amb motiu del lliurament del Premi de Drets Humans 2019 que el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats (CVCA) i la Fundació per la Justícia (FxJ) li atorguen en reconeixement a la seua trajectòria vital de compromís personal i institucional amb els drets humans i la justícia social.

El col·loqui al Centre del Carme és l’únic acte en el qual l’expresident oferirà un diàleg obert amb el públic. La Sala Ferreres del centre d’art acollirà aquesta trobada amb entrada lliure.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “el Centre del Carme Cultura Contemporània és un centre inclusiu, integrador i compromés amb la igualtat i la justícia social. En les seues diferents manifestacions artístiques en les quals recull les inquietuds i reivindicacions dels i les creadores actuals, es constitueix en un lloc comú per a la cultura, la diversitat de gènere i multicultural i per al desenvolupament de la llibertat d’expressió”.

“Col·laborar amb institucions com la Fundació per la Justícia i el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats suposa conquistar nous territoris per a la paraula, per al diàleg en el marc i amb el suport de la cultura com a mitjà de transmissió i de comunicació amb els públics” ha assenyalat Pérez Pont.

‘Huellas del Alma’

En ‘Huellas del Alma’, Ana Yturralde recull diferents treballs fotogràfics que han format part de la seua trajectòria, com el retrat de tribus urbanes, artistes plàstics, músics i protagonistes de senzilles històries. Un treball que, al llarg dels anys i d’enriquidors i intensos viatges, especialment per Àfrica, intenta captar l’ànima del que retrata i transmetre’n l’essència. Gestos, sentiments, formes de vida i mundanes, però alhora, fascinants històries que Ana ens ensenya però que estan en el nostre interior.

Pepe Mujica

José ‘Pepe’ Mujica va ser el quaranté president d’Uruguai entre 2010 i 2015. Des de 2005 està casat amb Lucía Topolansky, actual vicepresidenta d’Uruguai i dirigent històrica del Moviment de Participació Popular.

Mujica va nàixer el 20 de maig de 1935 a Montevideo, en el si d’una família humil i de descendents bascos. En la seua joventut, va militar per al grup polític tradicional uruguaià Partit Nacional, i va arribar a ser secretari general de la Joventut.

A mitjan 60 va fundar el Moviment d’Alliberament Nacional-Tupamaros (MLN-T). En aquella època va caure presoner quatre vegades en què va ser sotmés a tortures brutals i va passar quasi 15 anys a la presó. En 1985, amb el retorn de la democràcia a Uruguai, va ser posat en llibertat juntament amb altres presos polítics afavorits per una amnistia.

Després d’uns anys, va crear juntament amb altres representants del MLN i sectors d’esquerra el Moviment de Participació Popular (MPP) en el si de la coalició ‘Frente Amplio’. Des d’aleshores va ocupar el càrrec de diputat, senador, i ministre de Ramaderia, Agricultura i Pesca. A la fi de 2009, el poble uruguaià el va elegir president entre 2010 – 2015.

Pel seu estil informal i planer, Pepe Mujica, conegut com ‘el president més pobre del món’, va conquistar els ciutadans uruguaians i els pobles d’altres països. La seua filosofia de vida i la manera de viure modest, en contrast amb altres presidents, va atraure l’atenció. Mujica passarà a la història no solament com el líder més ‘humil’, ja que durant la seua vida, en repetides ocasions ‘Pepe’ va insistir que la felicitat no és aconseguir diners. Encara més, lamentava quan la política és guiada per l’afany d’aconseguir fons.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 14 =