25n
25N
25N

El Centre del Carme creua l'Atlàntic amb l'exposició anti-Trump "Edel Rodríguez. Agent Taronja"

Edel Rodríguez, probablement l’il·lustrador més odiat per Trump, presenta més d’un centenar d’il·lustracions de l’expresident dels EUA que han passat a la història

El Centre del Carme creua l'Atlàntic amb l'exposició anti-Trump "Edel Rodríguez. Agent Taronja"
01/04/2021 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) s’ha convertit en el primer museu del món a mostrar més d’un centenar de les caricatures de Trump realitzades per Edel Rodríguez reconeixent-les com a obres d’art.

Rodríguez, que ha materialitzat algunes de les seues il·lustracions en format escultura escampades pel claustre gòtic per primera vegada, ha arribat a tenir algunes de les seues il·lustracions contra Trump en les mítiques portades de la revista Time, com les icòniques imatges d’un Donald Trump sostenint el cap recentment decapitat de l’Estàtua de la Llibertat, i fins i tot en la revista alemanya Der Spiegel.

L’exposició, ‘Edel Rodríguez. Agent taronja’ que es pot veure a la Sala Zero del CCCC fins al 12 de setembre, ha estat presentada aquest matí pel director del CCCC, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel comissari de la mostra, el codirector del Festival DocsValència, Nacho Navarro i l’artista, Edel Rodríguez, que ha intervingut per videoconferència.

No obstant això, com a mostra d’una època passada, i com la llum del final del túnel de l’època fosca dels EUA, Joe Biden també s’ha colat en la mateixa exposició, i a l’entrada de la sala, una silueta en relleu de l’actual president es troba recomponent el cap de l’Estàtua de la Llibertat amb la llum de la torxa encesa “il·lustració de les més polèmiques que ha creat l’artista” ha explicat Nacho Navarro.

La mostra, produïda pel Consorci de Museus amb la col·laboració del Festival DocsValència té el seu origen en la recerca realitzada per Nacho Navarro per al seu documental entorn de la figura de Vicent Miguel Carceller, l’editor de la revista La Traca, afusellat durant el Franquisme, un dels majors actes de repressió contra la llibertat d’expressió a Espanya.

Nacho Navarro ha explicat que “estava organitzant el documental ‘Carceller, l’home que va morir dues vegades’ i els preparatius per a viatjar als Estats Units a la recerca de respostes que ens permeteren veure amb perspectiva els llaços que uneixen el passat i el present; analitzar com des que l’editor de la Traca fos afusellat en la paredassa de Paterna, fins als nostres dies, l’atac contra la premsa i, especialment, contra els il·lustradors són una constant”.

Segons Pérez Pont “la sàtira, la crítica i l’humor estan en l’ADN d’una societat lliure. L’exposició d’Edel Rodríguez obre des del CCCC una bretxa en la consciència col·lectiva sobre la llibertat d’expressió i de creació. El CCCC s’erigeix en un vehicle transmissor del pensament i de la cultura crítica, a través de la il·lustració, gràcies al treball d’Edel Rodríguez, una obra espectacular no sols des del punt de vista estètic sinó per la forma tan clara i directa del seu missatge”.

Edel Rodríguez (El Gabriel, Cuba, 1971), l'”Il·lustrador en cap dels Estats Units”, va arribar al seu país d’adopció l’1 de maig de 1980, a bord del Nature Boy, com un més entre els milers de ‘marielitos’ que el castrisme va expulsar de l’illa. Una experiència que ha marcat la seua manera de ser i estar en el món.

“En aquest país ningú hauria d’haver d’estar callat o no parlar. Això és el que era el somni americà per a mi”. Amb aquesta màxima, Rodríguez s’ha erigit en un dels il·lustradors més influents del món des de Der Spiegel o Time.

La llibertat des de la qual encara la seua obra ha estat un revulsiu per a l’art gràfic internacional en crear una imatgeria explícitament política. Però ha anat més enllà. Ha establert una relació personal amb el públic en permetre l’ús de les seues imatges per a mobilitzacions socials.

Durant la presentació de la mostra l’artista ha assenyalat que “per a mi és un honor tenir aquesta exposició a Espanya. La meua família procedeix originalment d’allí i sempre record als meus avis i àvies quan estic de visita a Espanya. Els seus costums, menjars, frases i manera de ser eren molt espanyoles i crec que ells estarien molt orgullosos en aquest moment” i ha afegit que “m’encanta tenir aquesta exposició en el CCCC, un centre de cultura perquè les revistes i els cartells són cultura, són del públic. Són les formes més directes de comunicar amb el públic”. Per a l’artista ha arribat el moment també de poder exposar aquestes obres als Estats Units, on li agradaria veure-les “en un espai com el Smithsonian a Washington D. C., un lloc que marca la història i la cultura dels Estats Units”.

Edel Rodríguez porta més de 20 anys agitant la societat estatunidenca i la política mundial amb unes portades davant les quals és impossible no sentir la sinceritat i la coherència amb les quals aborda el seu treball. “Per a mi l’únic compromís que té un artista per a poder dir-se artista és treballar i crear”.

L’exposició ‘Edel Rodríguez. Agent taronja’ reuneix 124 obres en diferents formats dedicades en exclusiva a les seues il·lustracions sobre Donald Trump.

Nacho Navarro ha destacat el treball desenvolupat pel director artístic de l’exposició, Jero Bono, “que ha plasmat les il·lustracions que estem acostumats a veure en paper en escultures”.

Huit siluetes corpòries realitzades a grandària real del protagonista de l’exposició, Donald Trump, envolten el claustre gòtic del CCCC, transformant la figura de Trump l’arquitectura del centre d’art, com a avantsala a l’exposició.

En les parets de l’exposició a manera de Street art es mostren diferents pòsters així com una selecció d’il·lustracions i caricatures de Donal Trump i les principals i més controvertides portades de les revistes internacionals Time i Der Spiegel; al costat d’elles un tsunami de 4 metres d’altura està engolint els espais més icònics de Washington.

Una altra silueta de gran format, que sembla estar en flames, presideix la sala. Es tracta de la il·lustració ‘Year one’ que es va publicar en la revista Time amb el cap de Trump en foc, arran del seu primer any de mandat.

Completa l’exposició una caixa negra a manera de sala de cinema on es projecta una peça audiovisual, en dues parts: una biografia animada amb diferents episodis de la vida i obra de l’artista, i un avançament, a l’estil making off, de la seua intervenció en el documental ‘Carceller, l’home que va morir dues vegades’.

AIXÍ ÉS L’EXPOSICIÓ

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 11 =