25n
25N
25N

El Centre del Carme reuneix artistes, investigadores i escriptores en unes jornades sobre art, biologia i tecnologia

El Centre del Carme reuneix artistes, investigadores i escriptores en unes jornades sobre art, biologia i tecnologia
12/09/2019 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània reuneix des del dijous 12 fins al dissabte 14 de setembre artistes, investigadores, escriptores i comissàries en unes jornades sobre art, biologia, ciència i tecnologia, en l’entorn de la mostra ‘Zoextropía’.

‘Zoextropía’, que es podrà veure fins al pròxim 22 de setembre, proposa una selecció de pràctiques artístiques que es troben en la frontera entre ciència i tecnologia, i que aborden els límits entre el que és humà i el que és no humà, entre el que és bell i el que és sinistre.

L’exposició reuneix les obres de Marco Donnarumma (Nàpols, 1984), Renaud Marchand, Yvonne Roeb (Frankfurt, 1976), Suzanne Treister (Londres, 1958), Lu Yang (la Xina, 1979), Pinar Yoldas (Turquia, 1979) i Alan Warburton (Escòcia, 1980).

L’exposició estudia noves maneres de pensar les categories estètiques del que és bell i el que és sinistre a través de la producció artística contemporània i des del context de les recents filosofies de pensament que qüestionen l’antropocentrisme.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “aquest projecte ens presenta diferents manifestacions artístiques que exploren els límits entre ciència i tecnologia per a acostar-nos nous corrents de pensament que imperen en la comunitat artística internacional i les formes de poder de la humanitat sobre la resta de la naturalesa”.

Les ‘Trobades Zoextropía’ abordaran alguns aspectes de l’exposició des de diverses perspectives i formats. Els seus participants aportaran, des del seu àmbit d’acció, qüestions i reflexions sobre l’art, la biologia, la ciència i la teoria. Introduirà les trobades la comissària de l’exposició, María Morata, amb una visita guiada acompanyada pels alumnes del màster PERMEA de mediació i educació a través de l’art, que han dissenyat els programes de mediació i educació artística de la mostra.

Segons María Morata, “des d’un marc no antropocentrista i no jeràrquic es pensaran les capacitats i intel·ligència dels éssers no humans i de la nostra relació i interacció amb aquests; incloent-hi narratives especulatives que reflexionen sobre éssers en una lectura performativa (Leticia Ibarra Pasch), exposant el ‘Manifest xenofeminista’ (Sonia Fernández Pan), acostant-nos a través d’un taller de macrofotografia al món de les coses ínfimes amb el qual convivim sense adonar-nos-en (Momoko Seto) i participant d’una reflexió filosòfica sobre la simbiosi com a model d’evolució dels éssers vius (Laura Benítez Valero)”.

La comissària de ‘Zoextropía’ ha assenyalat que “aquest projecte investiga la nova forma de pensament, segons la qual el poder i la intel·ligència pertanyen a tota la matèria i no només als humans, amb la qual cosa se supera l’antropocentrisme i la centralitat del subjecte del pensament occidental. Segons aquesta teoria tots estem connectats amb una vitalitat independentment de la nostra forma biològica”.

Programa

Dijous 12 de setembre

18.00 hores. Benvinguda i introducció: ‘Zoextropía. Lo bello posthumano’. María Morata.

19.00 hores. Visita comentada a l’exposició per la comissària María Morata i estudiants del màster PERMEA.

Divendres 13 de setembre

11.00-18.00 hores. Workshop Growing Planet Z. Taller de Fotografia Momoko Seto.

No cal tindre coneixements previs. Es mostraran fragments de les pel·lícules de Momoko Seto: ‘Planet A’, 2008; ‘Planet Z’, 2012; ‘Planet ∑ (Sigma)’, 2014.

Es fotografiaran vastos paisatges en què s’observa el món microorgànic: fongs, plantes, insectes. Com creix el cristall? Com envaeix la floridura la fruita? L’artista Momoko Seto registra la transformació i evolució de la matèria utilitzant una tècnica fotogràfica, el ‘time-lapse’. Com una científica que intenta comprendre el misteri de la naturalesa, observa de prop la metamorfosi de diferents éssers i objectes que revelen un univers visual estrany i fascinant que sembla pertànyer a un altre planeta. L’artista compartirà la tècnica de macrofotografia (lents, rail i il·luminació) amb els participants, els quals crearan els seus propis macromons i micromons.

18.00 hores. Presentació: ‘Sympoiesis, devenires híbridos y apoyo mutuo’, Laura Benítez Valero.

Laura Benítez Valero és doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi sobre la relació entre pràctiques artístiques i biotecnologies.

19.00 hores. Projecció i debat entorn de dues pel·lícules del cineasta Stan Brakhage, ‘The Act of Seeing with One’s Own Eyes’, 1971, 30 min (L’acte de veure’s amb els propis ulls), a partir de 18 anys.

Stan Brakhage va ser un dels cineastes experimentals més importants del segle XX. El naixement, el sexe i la mort són els tres temes fonamentals de la seua obra.

Dissabte 14 de setembre

11.00-14.00 hores. ‘El nuestro es un mundo en vértigo’. Una lectura conjunta, atenta i entretallada del ‘Manifest xenofeminista’, Sonia Fernández Pan.

Amb la frase “El nuestro es un mundo en vértigo” comença el ‘Manifest xenofeminista’, escrit en 2015 pel grup Laboria Cuboniks. Una de les seues principals reivindicacions és l’apropiació de les tecnologies que ja existeixen per a transformar les condicions d’opressió sociobiològiques del sistema actual des d’un major protagonisme del que és ‘alien’, entés com una alternativa i una desviació de la norma.

14.00 hores. Lectura literària: ‘La Solitaria (vinieron de dentro de…)’. Lectura performativa, Leticia Ybarra Pasch, junt amb Amalia Wakonigg i Carmen Chili.

Leticia Ybarra Pasch és gestora cultural, programadora i escriptora. Comissària de la plataforma cultural La Colmena, actualment treballa a La Casa Encendida, Madrid, on comissaria el festival d’art i pensament Gelatina.

14.30 hores. Posada en comú. Tallers amb Momoko Seto i els participants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + nou =

torrent