25n
25N
25N

El Centre del Carme es declara en estat d'emergència climàtica amb una pancarta gegant

És el punt de partida d’un nou projecte sobre la preservació del medi ambient que s’inclourà en la programació de 2020

El Centre del Carme es declara en estat d'emergència climàtica amb una pancarta gegant
27/09/2019 -

Una pancarta gegant ocupa des d’aquest divendres la façana del Centre del Carme per a mostrar el seu “compromís i el de l’àmbit artístic contemporani amb la conservació del planeta”.

‘Ens declarem en estat d’emergència climàtica’, resa aquest cartell de grans dimensions –de 7 x 4 metres quadrats–, que ocupa la façana del centre cultural.

Amb aquesta iniciativa, el Consorci de Museus i el Centre del Carme de València se sumen a la Vaga Mundial del Clima que se celebra hui, i a la declaració d’emergència climàtica realitzada pel Consell el passat 6 de setembre.

Segons aquesta declaració, les institucions de la Generalitat assumeixen la responsabilitat de dotar d’un major impuls a la lluita contra el canvi climàtic. La declaració plasma formalment l’emergència climàtica, aborda la crisi ecològica i dóna resposta a les demandes de la societat civil.

PUNT DE PARTIDA

Aquesta pancarta és el punt de partida d’un nou projecte en relació amb la preservació del medi ambient en el qual el centre d’art ha començat a treballar. L’estat d’emergència climàtica serà un dels eixos que travessarà la programació cultural del Centre del Carme per a 2020.

Segons el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, “la intenció és posar el focus en la necessitat de conscienciar i de prendre mesures en relació a la crisi mediambiental, mostrant el compromís institucional des de la cultura”.

Pérez Pont ha assenyalat, a través d’un comunicat, que “l’art i especialment la creació contemporània no són aliens a les problemàtiques que preocupen la societat i al seu entorn, i en aqueix sentit el Centre del Carme es constitueix en un vehicle vertebrador de voluntats i agitador de consciències, amb la intenció de contribuir a un canvi global de comportament en relació al nostre planeta i als éssers que l’habitem”.

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) ha constatat que el calfament del sistema climàtic és inequívoc, i té una clara influència humana. Entre els compromisos adquirits per la Generalitat en la seua declaració d’emergència es troba el d’augmentar la consciència de la ciutadania i generar una actitud crítica i transformadora de la ciutadania i de les administracions públiques a través de l’educació ambiental reglada i no reglada.

“En aquest punt l’art i la cultura tenen un paper principal com a eines de sensibilització”, ha assenyalat Pérez Pont, qui ha afegit que, “a tots els nivells i des dels diferents àmbits de la nostra societat, aquesta alarma mediambiental ha de ser un punt d’inflexió per a prendre consciència”.

El projecte en el qual es treballa des del Centre del Carme per a 2020 pretén abastar aquesta problemàtica des de diverses perspectives: la cultural, l’educativa, l’activació social i la comunicativa.

JARDÍ AUTÒMAT

No és la primera vegada que el Centre del Carme i el Consorci de Museus aborden la preservació del medi ambient entre les seues programacions. El projecte que l’any passat va acollir el Centre del Carme, ‘Jardí Autòmat’ de l’alacantina Olga Diego, ha viatjat enguany a Taipei (Taiwan), i fa només uns dies es va exposar en la seu de la Unesco, a París, de la mà del Consorci de Museus.

‘Jardí Autòmat’, que es mostrarà pròximament en la Llotja del Peix d’Alacant, és una gegantesca instal·lació formada per 60 escultures inflables i electròniques inspirades a ‘El jardí de les delícies’ del Bosco. Si l’obra del Bosco al·ludia al pecat de la carn, la instal·lació d’Olga Diego assenyala que hui el pecat és el plàstic.

L’artista valencià Hugo Martínez-Tormo va fer seua també aquesta denúncia amb la seua exposició ‘La deriva d’un gest postromàntic’ en el Centre del Carme, en referència a la contaminació dels oceans.

La quantitat de residus plàstics que acaben a la deriva en els mars i oceans està creixent exponencialment cada dècada. D’acord amb l’informe ‘L’estat dels plàstics’, publicat en 2018 per ONU Medi Ambient, al voltant de 13 milions de tones de plàstic són abocades en els oceans cada any, cosa que danya la biodiversitat, les economies i la nostra salut.

Aquesta exposició, resultat de la primera edició de la convocatòria ‘Escletxes’ de producció i suport a la investigació, ha viatjat enguany a Mèxic, durant la seua Setmana de l’Art.

Per part seua, un autobús recorrerà els carrers de València les pròximes setmanes amb el lema ‘El futur és ara’, sobre l’obra ‘Afronauts’ (2013) de Cristina de Middle, inspirada en la carrera espacial. ‘El futur és ara’ fa un paral·lelisme entre art i ecologia, sobre la necessitat d’actuar ja, de cuidar el present artístic i el del nostre planeta per a construir el futur.

Aquest autobús anuncia l’exposició sobre la ‘Col·lecció d’art contemporani de la Generalitat’, que es podrà veure en el Centre del Carme a partir del pròxim 4 d’octubre. En aquesta es poden apreciar alguns exemples d’artistes compromesos amb la preservació del medi ambient, com l’obra ‘Marines invertides’ de Vicente Tirado de l’Olmo, sobre el procés d’especulació pel qual la visió del mar i el contacte amb la naturalesa es converteixen en mercaderia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 12 =

torrent