25n
25N
25N

Les Corts celebren el 25 d'Abril amb la mirada posada en un futur de "bon parlamentarisme, consens i autogovern"

La Sindicatura de Comptes destaca la seua rigorositat i imparcialitat després de rebre la Distinció Francesc de Vinatea

Les Corts celebren el 25 d'Abril amb la mirada posada en un futur de "bon parlamentarisme, consens i autogovern"
25/04/2019 -

Les Corts Valencianes han celebrat aquest dijous el seu dia, 25 d’Abril, amb la mirada posada en un futur després de les eleccions del diumenge que estiga marcat pel treball “des de la paraula, el bon parlamentarisme, el consens i l’autogovern i defensant els drets dels més desfavorits”, en paraules del seu president, Enric Morera.

Així ho ha afirmat en l’acte institucional en el qual s’ha entregat la Distinció Francesc de Vinatea a la Sindicatura de Comptes amb motiu del 600 aniversari de qui fora el seu precursor, el Mestre Racional, encarregat del control dels comptes allà pel segle XV.

Han acudit el president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat dels consellers socialistes Vicent Soler (Hisenda), Gabriela Bravo (Justícia) i María José Salvador (Habitatge), així com Elena Cebrián (Medi Ambient) per part de Compromís. Preguntat per les absències de la resta de consellers de la coalició, Puig i Morera han restat importància a aquesta qüestió en un context electoral com l’actual en el qual les agendes estan plenes.

Morera ha recordat el significat del 25 d’Abril, efemèride que commemora la derrota en la batalla d’Almansa i la pèrdua dels furs, i ha posat en valor a les Corts com a institució que representa al poble valencià i ha de ser “abanderada de l’orgull de ser i sentir-nos valencians”.

“El nostre orgull és saber que som un poble amb molta història, amb molt de recorregut i que les institucions actuals, adaptades als nous temps i als nous ordenaments jurídics i polítics, són les hereues d’aquelles institucions que en aquella època eren totalment modernes i avançades”.

Enguany la celebració és “una miqueta atípica” a tres dies de les eleccions autonòmics i ha aprofitat aquest final de legislatura per a fer balanç de la novena legislatura: “Si una paraula pot definir-la és la pluralitat, una pluralitat expressada en les urnes i traslladada a l’hemicicle”.

Així, ha posat en valor aquests quatre anys de “treball, debats, discussions i també de consensos i concòrdia” que s’ha traduït en 84 declaracions institucionals i més de 1.500 resolucions aprovades, a més d’aconseguir finalment la llum verda a la reforma de l’Estatut.

Entre les qüestions pendents, ha destacat la recuperació efectiva del dret civil, una competència que ja tenen sis parlaments espanyols. Es tracta, precisament, d'”una discriminació que té el seu origen en els Decrets de Nova Planta” que van seguir a aqueix 25 d’Abril de 1707.

Després de reclamar un esforç per a acostar Les Corts a les poblacions més allunyades de València, reivindicar una inversió tecnològica per a millorar el senyal de televisió i agrair el treball del personal de la casa, Morera ha demanat disculpes si en algun moment no ha estat “a l’altura” i ha donat les gràcies per l'”honor i orgull” d’haver sigut president.

També ha tingut paraules de reconeixement cap a la Sindicatura de Comptes, hereua del Mestre Racional que en aquell Regne de València “pròsper i políticament organitzat” es va crear per a controlar l’ús dels diners públics. Hui, ha dit, Les Corts són l’únic parlament a Espanya en el qual un òrgan com la Sindicatura fiscalitza els seus comptes.

UN TREBALL “POC CONEGUT I POC AGRAÏT”

Per part seua, el Síndic de Comptes, Vicent Cucarella, ha agraït la distinció com a forma de “realçar” a una institució, que és “encara poc coneguda socialment” i que exerceix un treball “poc agraït”. Ha remarcat que exerceixen de manera totalment independent el control extern de l’activitat del sector públic i el fa de manera “rigorosa i imparcial” des dels principis ètics d'”integritat, objectivitat i diligència”.

Entre els seus àmbits d’especial interés que figuren en el seu pla d’acció 2018-2022, s’ha referit a la vigilància del compliment de la legalitat, la transparència i la lluita contra la corrupció, riscos en la contractació pública i en les ajudes, així com a posar el focus en els problemes derivats de l’infrafinançament, la lluita contra el canvi climàtic i l’impacte en l’economia o la protecció de dades i les ciberamenaces en l’administració electrònica.

Així, Cucarella ha explicat que en els pròxims temps els esforços de fiscalització se centraran en la transparència, la contractació, els serveis públics fonamentals, la ciberseguretat, la sostenibilitat mediambiental i augmentaran també les auditories operatives.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 6 =