Celaá anuncia un acord del Govern i totes les CCAA, excepte Madrid i País Basc, sobre el pròxim curs escolar

La ministra d'Educació adverteix a la Comunitat de Madrid: "Si no respecta la distància estaria incomplint la llei"

Guardar

aula_recurso
aula_recurso

El Ministeri d'Educació i Formació Professional ha pactat amb totes les comunitats autònomes, a excepció de Madrid i Euskadi, un acord amb 14 punts sobre el pròxim curs escolar, que estableix que la 'tornada a escola' es produirà al setembre, com és habitual, amb l'activitat presencial com a "principi general" malgrat l'amenaça del coronavirus.

Així ho ha anunciat la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, aquest dijous després de la reunió telemàtica que ha mantingut amb els consellers autonòmics en la Conferència Sectorial d'Educació, la quarta des de la declaració de l'estat d'alarma, on ha presentat també un document amb recomanacions sanitàries per als centres educatius a partir de setembre.

L'acord subscrit pel Ministeri d'Educació i les comunitats estableix que el curs 2020-2021 tindrà 175 jornades lectives i els centres educatius hauran d'adaptar les seues programacions didàctiques per a "recuperar els aprenentatges imprescindibles no aconseguits" durant els mesos d'ensenyament a distància pel coronavirus. També realitzaran, segons els acords, plans de seguiment i suport per a l'alumnat amb més dificultats.

Amb aquest acord, les comunitats autònomes assumeixen l'elaboració de protocols d'actuació per a garantir la higiene, neteja i el control sanitari en els centres. Un treball que realitzaran al costat dels serveis de prevenció de riscos laborals, i que inclourà mesures específiques per a l'atenció de les persones incloses en el grup de risc.

Les comunitats també s'encarregaran de preparar els plans de contingència davant les "eventualitats" que puga provocar l'evolució de la pandèmia en el desenvolupament del curs escolar, i hauran de prendre "les mesures necessàries" perquè els centres mantinguen els seus serveis de transport i menjador escolar "en condicions de seguretat".

De la mateixa manera, recau en les comunitats autònomes, que tenen transferides les competències educatives, l'objectiu de "reduir la bretxa digital" i "limitar" les seues conseqüències entre l'alumnat, encara que el Ministeri col·laborarà a millorar l'"oferta de recursos per al reforç de la competència digital" de professors, famílies i alumnes i posarà en marxa, al costat de les conselleries regionals, programes de cooperació territorial per a "donar resposta a la nova situació".

NOMÉS LA DISTÀNCIA ÉS OBLIGATÒRIA

En aquest acord no s'inclouen les recomanacions anunciades aquest passat dimecres pel Ministeri d'Educació per al pròxim curs. Entre elles, que els escolars d'Educació Infantil i dels primers cursos de Primària no hauran de mantindre una distància interpersonal de metre i mig durant el pròxim curs ni tampoc usar màscares en classe perquè seran grups "estables de convivència" que evitaran mesclar-se amb els alumnes d'altres cursos.

La ministra Celaá ha recalcat aquest dijous que aqueix document, elaborat al costat del Ministeri de Sanitat, és només una "base" que encara pot rebre aportacions de les comunitats autònomes i que, per tant, no és definitiu ni d'obligada aplicació per al pròxim curs.

El document amb mesures de prevenció i higiene enfront del coronavirus permet classes de fins a 20 alumnes, encara que el document precisa que l'"ideal" és no superar els 15 escolars per aula. La ministra ha assegurat que això no suposa reduir les ràtios d'estudiants per professor que marca la llei. "És una alternativa però no és d'obligat compliment", ha dit la ministra.

En aquest document de recomanacions també s'establia que, a partir de 5é de Primària, els pupitres hauran d'estar separats a metre i mig en tots els cursos. La mateixa distància que hauran de guardar els estudiants per a evitar contagis dins del centre. Quan eixa separació no siga possible, l'ús de màscares s'imposa com a obligatori.

En la roda de premsa posterior a la Conferència Sectorial, la primera que ha celebrat Celaá amb periodistes a la sala des de la declaració de l'estat d'alarma el passat 14 de març, la ministra d'Educació ha aclarit que la separació de metre i mig és, de moment, l'única mesura obligatòria per llei que s'ha de respectar el pròxim curs en els centres educatius.

Ho ha dit recordant que aquesta mesura apareix en el reial decret llei que regula la nova normalitat, aprovat dimarts passat en Consell de Ministres, on s'obliga els centres educatius a prendre "mesures organitzatives que resulten necessàries per a evitar aglomeracions i garantir que es mantinga una distància de seguretat de, almenys, 1,5 metres".

Per això, Celaá ha advertit a comunitats com Madrid, que han mostrat la seua discrepància amb aquestes mesures, que seria il·legal no respectar la distància de seguretat entre els escolars el pròxim curs. "Si Madrid no respecta la distància estaria incomplint la llei, i no crec que estiga en aqueixa disposició", ha dit la ministra.

Celaá ha assegurat que "tots els centres educatius d'Espanya" estan treballant ja a "optimitzar els seus espais" per a afavorir la distància de seguretat entre l'alumnat. Això inclou la utilització de menjadors, gimnasos o biblioteques per a rebre classe, fins i tot recórrer a instal·lacions alienes "quan un centre no poguera de cap de les maneres trobar espais addicionals", ha precisat.

Destacats