25n
25N
25N

CCOO i UGT preparen un atípic Dia dels Treballadors amb manifestacions virtuals i des dels balcons

Arturo León, secretari general de CCOO PV destaca “el paper dels serveis públics i del sistema de protecció social”

CCOO i UGT preparen un atípic Dia dels Treballadors amb manifestacions virtuals i des dels balcons

Les reivindicacions i manifestacions que acompanyen any rere any el Dia Internacional dels Treballadors, celebrat l’1 de maig, hauran d’adaptar-se i reinventar-se enguany per la situació de crisi que travessa el país. Amb la declaració de l’estat d’alarma encara vigent, que manté en confinament a bona part de la població, està prohibit celebrar cap mena d’acte que poguera provocar grans aglomeracions. En conseqüència, els sindicats de Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) han comunicat la seua intenció de manifestar-se a través de les xarxes socials i des dels balcons en un Dia dels Treballadors atípic.

El lema d’ambdós sindicats en les reivindicacions d’enguany és: “Treball i serveis públics. Un altre model social i econòmic és possible”. Donades les circumstàncies de crisi sanitària actuals, els sindicats retran homenatge als treballadors dels sectors essencials que estan en primera línia de la pandèmia; des del personal sanitari que treballa en hospitals fins a totes aquelles persones encarregades de l’abastiment alimentari de la població o que estan tenint un paper actiu en la frenada de la pandèmia. Arturo León, secretari de CCOO País Valencià, destaca “el paper dels serveis públics i del sistema de protecció social”, la importància dels quals ha quedat demostrada durant aquesta crisi sanitària.

León ha volgut remarcar positivament les diferències entre les mesures adoptades en la crisi econòmica de 2008, on l’objectiu principal va ser la reducció de dèficit públic a costa de la pèrdua d’ocupació, i les mesures adoptades en aquesta crisi de la COVID-19, ja que s’ha aconseguit mitjançant els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que “la majoria dels treballadors no hagen perdut el seu treball, sinó que aquest ha quedat paralitzat”. Respecte al cobrament entre el 2 i el 4 de maig de les prestacions per ERTO que cobriria el 80% de les tramitacions, el secretari general s’ha mostrat a favor que siguen les entitats bancàries les que concedisquen una anticipació per al 20% dels treballadors que quedarien per cobrir, una mesura que la Generalitat està negociant amb les mateixes entitats bancàries. A més, s’ha mostrat a favor de la posada en marxa d’un Ingrés Vital Mínim com més prompte millor per cobrir les necessitats immediates de la població, ja que molta gent que treballa en l’economia submergia es troba sense cap ingrés.

Actes de l’1 de maig

El primer acte d’homenatge en l’àmbit estatal serà a les 12 hores i consistirà en la intervenció del secretari general de CCOO amb un discurs que es podrà seguir al web. A continuació serà el torn del secretari general de CCOO País Valencià, Arturo León, a partir de les 13 hores i a través de la pàgina web i de YouTube. Una vegada finalitzada la intervenció, a les 13:30 hores està prevista la manifestació virtual que es realitzarà a través de les xarxes socials i els balcons.

De vesprada, a les 17 hores, seguiran els actes amb un concert virtual en què participaran els artistes nacionals com Rozalén, Ismael Serrano, Marwan Sole Giménez, Luis Pastor, Efecto Mariposa, Marisa Valle Roso i Cristina del Valle, entre d’altres. Serà retransmés a través de www.youtube.com/user/ccoo. A les 20:05 hores, després d’haver-se sumat a l’aplaudiment habitual d’homenatge a les persones que estan treballant en la primera línia, la jornada reivindicativa acabarà amb un concert internacional solidari, amb les actuacions de Víctor Heredia, Inti Illimani, Tico Santa Cruz, Billy Bragg, entre d’altres. Es podrà seguir a través de www.youtube.com/user/ccoo.

En la seua intervenció este dijous, la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, s’ha referit a l’1 de maig de 2020 com un Dia del Treballador diferent, “ja que no es podrà eixir al carrer”. A més, s’ha volgut sumar a l’homenatge de “totes aquelles persones que estan en primera línia”, i en especial a les dones que “tenen un paper clau en treballs relacionats en el cuidat dels malalts”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =