Català basa la seua proposta fiscal en mentides sobre la gestió de La Nau

La candidata popular acusa Ribó d'augmentar "la pressió fiscal un 12%" sense dades que la recolzen i magnificant un augment de l'IBI a menys de l'1% dels edificis més cars

Guardar

01 maría José catala joan Ribó debate apunt
01 maría José catala joan Ribó debate apunt

A menys d'una setmana per als comicis, els candidats de les cinc principals formacions a l'ajuntament de València van debatre ahir les seues principals propostes. Encara que va ser, en general, un debat poc tibant, va haver-hi alguns moments bastos. Principalment protagonitzats per la candidata popular, María José Català, que va trobar confrontació en Compromís i PSPV en parlar de fiscalitat.

"Evidentment han crescut els impostos, perquè és la tònica habitual. Un 14% de pujada d'impostos", ha assegurat Català. És un argument utilitzat des de fa mesos per la candidata, que assegura en el seu web de campanya llançada abans de les eleccions autonòmiques d'aquesta suposada pujada de la "pressió fiscal". Una dada que, segons va assegurar en el seu moment, s'extrau de la liquidació de pressupostos de 2018.

Alguna cosa que el candidat de Compromís, Joan Ribó, ha respost amb la seguretat que no han pujat l'IBI "a cap habitatge", com assegura Català dins d'aqueixa pressió fiscal: "També hem baixat la TAMER -taxa de tractament i eliminació de residus urbans- com a mínim un 25%".

En observar les liquidacions d'impostos de 2016 a 2018, no es troba aquesta relació del 14%. En 2017 el total ingressat mitjançant impost directes i indirectes va descendir un 10,88%, mentre que en 2018 va pujar un 4,63%. Quant a recaptació d'impostos més taxes i ingressos patrimonials, en 2017 van descendir un 6,36% i el segon van augmentar un 2,09%.

La candidata popular, com a resposta a aqueixes suposades pujades, assegura que es planteja "clarament" baixar "un 10% l'impost de contribució -IBI-, tant per als habitatges com per als comerços": "Pensem que això afecta molt a la vida de les persones". L'única pujada de l'IBI a València, no obstant això, només afecta 4.944 immobles dels aproximadament 600.000 comptabilitzats a la ciutat. Es tracta de construccions d'elevat valor cadastral relacionats, per exemple, amb grans entitats bancàries. Així, aqueixa pujada que acusa Català va afectar menys d'un 1% dels immobles més cars de la ciutat.

"No inverteix res"

Català ha plantejat també "la bonificació del 95% de plusvàlua per a aquelles persones que facen transmissió d'habitatges o de comerços entre familiars". Després d'això, ha afegit la seua intenció d'atorgar "bonificacions a grans empreses o xicotetes" perquè s'instal·len a València. "I, sobretot, cuidar el comerç tradicional", ha afegit. Alguna cosa que, no obstant això, xoca amb l'aposta del seu partit de tirar avant 'Intu Mediterrani', un macrocentre comercial que es convertiria en el més gran d'Espanya.

Ribó, durant el seu torn, ha enlletgit que Català parle de pujada de l'IBI perquè el PP, assegura, el va pujar un 10%. "Això és mentida, va ser una revisió cadastral i es va baixar el coeficient", ha assegurat la candidata. Però no va anar exactament així. Malgrat promeses de no realitzar pujades, després d'una revisió cadastral, l'IBI va pujar un 10% a València entre 2012 i 2013. No obstant això el desembre de 2014, sis mesos abans de les eleccions, Barberà va anunciar una baixada del 9%.

També Català ha acusat el Govern de La Nau de no invertir "en res", malgrat que Ribó li ha recordat que s'han invertit 100 milions d'euros més en els barris que amb l'anterior govern popular. La candidata popular ha utilitzat l'argumentari del PP des de fa uns mesos, que ressalta que "han deixat d'invertir 200 milions d'euros". Això es desprén del pressupost i la seua liquidació, en el qual es detalla que no s'ha arribat a invertir aqueixos diners. No obstant això sí que s'ha destinat el restant, que respon a 100 milions d'euros més que el destinat en 2015.

Destacats