25n
25N
25N

Castelló acull la 61a edició del congrés anual de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Xiquet i de l'Adolescent

Especialistes de l’Hospital Provincial organitzen l’esdeveniment que reunirà a prop de 400 assistents

Castelló acull la 61a edició del congrés anual de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Xiquet i de l'Adolescent
14/06/2017 -

La ciutat de Castelló acollirà del 15 al 17 de juny la 61a edició del congrés anual de l’Associació Espanyola de Psiquiatria del Xiquet i de l’Adolescent (AEPNyA), un esdeveniment organitzat per professionals de l’Hospital Provincial de Castelló i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que reunirà a prop de 400 especialistes.

“L’atenció a la salut mental d’una població tan vulnerable com la infància i l’adolescència resulta crucial per a l’esdevenir de la societat”, ha destacat Matías Real, responsable del programa de trastorn mental greu de la infància i adolescència de l’Hospital Provincial de Castelló i president del Congrés.

La salut mental és -ha afegit l’especialista- un aspecte fonamental en les etapes de la infància i adolescència. S’estima que el 15 per cent dels xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 4 i 17 anys tenen dificultats serioses que han de ser tractades.

El 50% dels trastorns psiquiàtrics d’adults s’inicien abans dels 14 anys i el 75% abans dels 24 anys, la qual cosa indica la necessitat d’actuar ràpidament i alleujar l’impacte de molts trastorns per a un important sector de la població.

Per a Real, l’objectiu és engegar un Congrés en el qual el tema central siga la integració en salut mental infante-juvenil des de diversos aspectes com en el treball diari entre professionals i entre les perspectives teòriques explicatives de les patologies.

En la seua opinió, també és important la integració entre diferents abordatges de tractament i entre tots els agents socials implicats en la cura dels menors: societat, escola, família, sistema de protecció i justícia, entre altres.

Experiència i recursos de l’Hospital Provincial

L’Hospital Provincial compta amb diversos dispositius, per a atendre a la població infanto-juvenil amb problemes de salut mental com les Unitats de Salut Mental Infantil d’hospitalització i ambulatòria, l’hospital de dia per a adolescents i la unitat de trastorns alimentaris.

Entre les patologies mentals més freqüents que presenten xiquets i joves es troben alteracions del comportament com el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), trastorns per tics, quadres adaptatius, trastorn de l’espectre autista (TEA), depressions i trastorns psicòtics d’inici primerenc.

Els especialistes aconsellen als pares que acudisquen a professionals quan detecten en els seus fills manifestacions excessives d’enuig, por, tristesa o ansietat, així com canvis sobtats de comportament, ja que poden ser indicadors d’un problema.

El centre explica, a més, amb un programa pioner dedicat a l’atenció de trastorns mentals greus en la infància. Un equip multidisciplinari integrat per més de 20 professionals entre psiquiatres, psicòlegs, personal d’infermeria especialista en salut mental i treballadors socials s’encarrega de l’atenció dels pacients que, en funció de la gravetat del seu estat, poden ingressar en la Unitat del centre, rebre tractament ambulatori o participar en les teràpies i activitats de l’hospital de dia.

Es considera trastorn mental greu a les malalties mentals que tenen o poden arribar a tenir una repercussió important en la qualitat de vida dels xiquets i joves que les pateixen, la qual cosa afecta greument a la seua vida familiar, escolar, laboral i social, ja que es produeix una inadaptació important.

Trajectòria de la AEPNyA

L’Associació Espanyola de Psiquiatria del Xiquet i de l’Adolescent (AEPNyA) es va fundar en 1950 amb el nom inicial de Societat de Neuropsiquiatria Infantil i amb 27 socis fundadors procedents de tot el territori espanyol. En 1952 es va celebrar la seua primera reunió anual a Barcelona. Enguany s’ha celebrat la 60a, reconvertida en congrés nacional, a Sant Sebastià. A la fi del 2015, la associació superava els 371 associats entre psiquiatres i psicòlegs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 13 =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa