25n
25N
25N

La casca, el dolç valencià nadalenc per excel·lència

La casca és un dolç elaborat amb base de massapà i amb forma de rosca o serp

La casca, el dolç valencià nadalenc per excel·lència
22/12/2017 -

El Nadal és una època de tradicions. Per això, i amb l’objectiu de recuperar allò que ens fa diferent, i que forma part de la cultura valenciana, nombrosos forns i pastisseries de la província, especialment els tradicionals, han tornat a elaborar la casca, un dolç valencià amb base de massapà que, en els anys 60, es va veure desplaçat per l’arribada del famós tortell de Reis. No obstant això, cada any, aquest tradicional dolç nadalenc torna a guanyar presència en les taules de tots els valencians, i ja s’està convertint en un dels dolços preferits per al dia de Reis.

Segons la tradició popular valenciana, els padrins regalaven als xiquets aquest dolç, però també es diu que els Reis Mags portaven les casques als xiquets valencians. I encara que ha patit variacions al llarg dels anys, encara se sent la cançó popular que deia: ‘Senyor Rei, jo ja estic ací, porteu-me casques per a mi, les garrofes i la palla per al seu rossí’.

Però, Què és la casca? La casca és un dolç típic de la cuina valenciana, que adopta la forma de rosca o de serp, recordant a l’anguila, que era el peix que més abundava en les taules de Nadal d’antany. Aquest exquisit dolç s’elabora amb ametla mòlta, sucre i ous, i es pot farcir de moniato, carabassa o rovell confitat. Una delícia per al paladar que no et deixarà indiferent.

No obstant això, no es tracta d’una competició entre la casca o el tortell de Reis, que ja és tot un clàssic en les nostres taules, i que tanta expectació causa per saber a qui li tocarà, en aquesta ocasió, la fava seca. Per aquest motiu, alguns ajuntaments de la província de València, com el de Torrent o Xirivella, promocionen la campanya ‘A Nadal i Reis, menja casca i tortell’, doncs durant el Nadal tenim molts dies de trobada amb la família, i sempre hi haurà lloc i oportunitat per a gaudir dels dos dolços que formen part de les nostres celebracions nadalenques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa