25n
25N
25N

Els carrils Bus-VAO arriben a València per a descongestionar els accessos a la ciutat

Aquests carrils se situaran en quatre avingudes d’accés a València per a evitar massificacions de vehicles

Els carrils Bus-VAO arriben a València per a descongestionar els accessos a la ciutat
21/04/2021 -

València se suma a altres ciutats espanyoles com Madrid, Barcelona o Granada, i posarà en marxa els primers carrils Bus-VAO, un carril exclusiu per a autobusos i vehicles d’alta ocupació que permetran descongestionar les entrades a la ciutat. D’aquesta manera, com ha assenyalat el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, durant la presentació del Pla Estratègic de l’empresa per als pròxims anys, aquests carrils Bus-VAO se situaran a l’avinguda de Catalunya, avinguda del Cid- A-3, la pista de Silla i la pista d’Ademuz.

“Cada dia, entre 70.000 i 120.000 vehicles privats entren a la ciutat de València”, apunta Grezzi. D’aquesta manera, aquests carrils, que es van crear per a reduir el nombre de vehicles a les ciutats, facilitant la circulació d’autobusos i vehicles d’alta ocupació, evitarien les massificacions que es generen en alguns accessos a la ciutat. I és que, generalment, pels carrils Bus-VAO poden circular, a més d’autobusos, vehicles privats amb dos o més ocupants, incloent-hi al conductor. Així mateix, aquests carrils també han rebut la denominació ECO per a permetre el seu ús a vehicles que disposen l’etiqueta ZERO i ECO i, en alguns casos, la C i B.

No obstant això, com ha explicat Grezzi, “l’Ajuntament té una vocació metropolitana, però necessitem inversions de l’Estat perquè només els carrils VAO tindrien un cost de 96 milions d’euros”. I si bé és cert que el Consell de Ministres ha autoritzat, aquest dimarts, una subvenció de 38 milions d’euros a favor de l’Autoritat de Transport Metropolità de València, a l’EMT li correspondrien poc més de 6 milions, la qual cosa per al regidor és “una gota en la mar de les necessitats de les empreses municipals de transport de viatgers”.

En aquest sentit, Grezzi ha recordat que “ja l’any passat es va aprovar un fons estatal extraordinari per al transport municipal i encara no hem vist ni un euro. Creiem que és el moment que s’acceleren eixes transferències, però també d’incrementar les partides”.

I també en aquesta línia de descongestionar la ciutat, el Pla Estratègic de l’EMT també preveu altres actuacions com la creació d’un aparcament dissuasiu al Palau de Congressos amb autobús llançadora cap a l’interior de la ciutat, la sensorització dels vehicles, la renovació de la flota o la instal·lació de punts de recàrrega ràpids per a vehicles elèctrics, com els que ja existeixen en el Cabanyal-Canyamelar i els huit previstos en tota la ciutat al llarg d’enguany.

Parades violeta

D’altra banda, cal ressaltar que l’Empresa Municipal de Transports de València continua oferint un servei adaptat a les necessitats de les persones usuàries. Així, des del mes de març passat, s’ha reactivat el programa pilot de les parades violeta, que ofereix la possibilitat a les dones usuàries que viatgen soles, acompanyades d’una altra dona o d’una persona dependent sol·licitar, en les línies nocturnes, una parada a demanda dins del recorregut de la línia per a estar més pròxima a la seua destinació, prevenint possibles situacions de risc.

Aquest servei s’ofereix a partir de les 22.30 hores en les línies 89 i 90, que també circulen a la nit, i en les línies nocturnes. I encara que ara el servei està més parat pel toc de queda, des del mes de març es pot sol·licitar aquest servei al conductor o conductora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =