25n
25N
25N

Carlos Galiana sobre l'alcalde de nit: "Necessitem una persona que conega l'oci de València i la idiosincràsia de cada barri"

El Regidor d’Espai Públic aposta per una figura d’ampli consens perquè així guanyarem tots

Carlos Galiana sobre l'alcalde de nit: "Necessitem una persona que conega l'oci de València i la idiosincràsia de cada barri"

Una figura per a intervenir i trobar solucions als problemes de la nit. Així és l’alcalde de la nit, aquesta figura no és nova i de fet, ja dóna bons resultats en altres ciutats europees. Des de la Regidoria d’Espai Públic de l’Ajuntament de València que lidera Carlos Galiana s’està ultimant aquesta figura amb el major consens de tots els agents socials. El Regidor d’Espai Públic, Carlos Galiana ens avança a València Extra tots els detalls d’una iniciativa que podria aportar solucions a l’oci nocturn a la capital del Túria.

‘Al final, es tracta de buscar solucions concretes per a problemes concrets.’

Vos heu inspirat en l’alcalde de nit d’alguna altra ciutat com a referent?

Aquesta és una idea que ve del 2016 perquè ens semblava bona i començarem a estudiar-la. Per això, vingueren alcaldes de la nit d’altres ciutats com Berlín, ens contaren la seua experiència però cada ciutat té les seues particulars condicions. Per exemple, en una ciutat en concret, hi havia un problema amb una vorera d’un veí i li buscaren al veí una altra casa de lloguer però és un altre tipus de cultura totalment diferent. En Madrid una comissaria d’oci busca solucions i per exemple van pensar a ficar moqueta en una zona per a reduir el soroll dels locals. Al final, es tracta de buscar solucions concretes per a problemes concrets.

‘ Funcionaria amb una mesa d’oci com tenen a Madrid on estan representats tan polítics, associacions de veïns, etc i la dotaríem d’un pressupost perquè poguera treballar.’

Com seria la figura de l’alcalde de nit a València i quines serien les seues funcions?

Busquem una persona que puga ser intermediari, que conega l’oci de València i que puga proposar coses per a que l’oci nocturn gire també cap a un oci cultural, i que puga aportar coses a l’ajuntament perquè tenim una xarxa d’hostaleria molt important.

Des de l’ajuntament hem fet diferents accions com una campanya perquè la gent no tire les coses a terra. Per això, la col·laboració público-privada ha de ser important. Nosaltres apostem perquè siga una persona de dins de la casa que no depenga de ningú privadament perquè quan entre interessos privats, sempre s’esperen certes contraprestacions.

Entenem que ha de ser algú de la casa que tinga contacte directe amb l’alcaldia i amb la resta de regidors i a més que funcionaria amb una mesa d’oci com tenen a Madrid on estan representats tan polítics, associacions de veïns, etc i la dotaríem d’un pressupost perquè poguera treballar.

Es tracta que eixa figura puga aportar solucions creatives per un costat i per altre poder fer d’intermediari entre les diferents regidories. No es busca que puga sancionar ni molt més però sí que puga detectar problemes. Eixa és la clau de ser el mediador perquè si al final no s’arriba a una medicació, sempre s’actuarà.

La Federació d’hostalers també sembla partidària d’aquesta figura.

Sí, de fet quan vaig llançar esta idea, ells van pensar a pegar-li una volta i treballar conjuntament. Una vegada tinguem clar què volem d’eixa figura, ens posarem en el qui. És a dir, primer el què i després el qui. Primer hem de vore quines ferramentes podrà tindre i com serà si un comissionat com el de la capitalitat de l’alimentació que es trobava sota el paraigües de l’alcaldia perquè és molt important. Aquesta figura ha de tenir una capacitat de reunió en els diferents regidors.

Entrevista_galiana_2

Foto: David Rodríguez Andrés

En Amsterdam van plantejar que els locals d’oci obriren 24 hores.

Si tu mires l’alcalde de la nit en diferents ciutats, aplica diferents solucions que no són aplicables a València. A mi sobre eixa qüestió em comentaren que tota la gent quan acabava la discoteca eixia en estampida, i es quedaven en el carrer. Pensaren que si obrien més hores, eixirien més escalonadament.

L’alcalde de nit de cada ciutat ha de conéixer l’oci. Per això, ací necessitem una persona que conega l’oci de València, l’ajuntament, els hostalers i fins i tot la idiosincràsia de cada barri de la ciutat perquè cadascú té les seues peculiaritats.

‘Si trobem una persona que done el vistiplau la federació de veïns, la federació d’hostaleria i altres federacions, l’ajuntament i altres grups polítics, crec que guanyaríem tots.’

L’alcalde de nit seria una figura política?

No, de fet, nosaltres anem a intentar per tots els mitjans que siga una figura de consens. A mi sí que m’agradaria que fóra al final una persona que fóra de consens. Primer perquè en maig hi ha eleccions, crec que és un projecte que està molt bé per a la ciutat i m’agradaria que passe el que passe i estiga qui estiga, poguera continuar.

Si trobem una persona que done el vistiplau la federació de veïns, la federació d’hostaleria i altres federacions, l’ajuntament i altres grups polítics, crec que guanyaríem tots.

Quan veuríem esta figura?

Jo espere que per a l’any que ve i abans d’eleccions. L’equip de govern no pot paralitzar coses perquè hi haja eleccions. Crec que és una bona figura per a la ciutat i anem a ficar-lo en marxa.

Com a regidor d’Espai Públic, quines són les principals queixes que et donen els veïns?

‘Estic convençut que si tot el món complira l’ordenança, la meitat dels problemes no els tindríem’

El principal problema és el soroll. En València, quan a la 1 o 1 i mitja s’ha acabat la terrassa, normalment ens quedem en el carrer xarrant. Si ets fumador i ixes al carrer a fumar, xarres. Estic convençut que si tot el món complira l’ordenança, la meitat dels problemes no els tindríem. Hem d’incidir en què la gent complisca les ordenances, nosaltres hem fet un treball des de l’ajuntament però la gent ha de complir les ordenances.

Penses que la ciutat de València pot ser més amable a la nit en temes d’oci nocturn?

Et vaig a posar un exemple. Quan estàvem en l’oposició, vaig parlar en l’associació de venedors del centre històric i una de les coses que em demanà era que les xurreries no es ficaren al costat d’una botiga de roba perquè al final després de dies, la roba s’impregnava. Realment no és una cosa complicada ni costa diners però això no ho havia pensat ningú.

‘Al final hi ha solucions que no necessiten diners sinó que algú parle en totes les parts.’

Quan vaig començar a portar Espai Públic, vàrem posar una modificació perquè no es poguera donar permís. Al final hi ha solucions que no necessiten diners sinó que algú parle en totes les parts. Es pot conciliar tot i necessites algú a peu de carrer tots els dies centrat en això. Jo li tinc molta fe a la ciutadania inclús en falles i quan estàs només en la norma, et queda només ficar la norma i sancionar.

valencia_noche

Foto:iStock.com/bortnikau

Precisament a Espai Públic, les terrasses també centren bona part del teu treball.

Tin en compte que nosaltres entràrem i havien molt poques terrasses actualitzades a ordenança. Hem de tenir en compte que les terrasses no són il·legals però moltes segueixen amb les ordenances anteriors a 2014 o posterior. No és una qüestió només de l’ajuntament però si la gent no compleix les ordenances, no serveix de res que jo faça tota la burocràcia.

Hem agafat totes les terrasses i les hem actualitzades a ordenança de 2014 perquè hi havia moltes que no estaven. Els hostalers han de ser conscients que caminar pel carrer és un dret i l’altre és una cessió que et fa la ciutat de l’espai de tots i els veïns han d’entendre que la gent dels bars són gent, no són marcians.

Quan una cosa depén de persones és sempre més complicat. La mesa de terrasses ha treballat molt i hem fet moltíssimes coses i de fet, també s’agafen mantres però si compliren les ordenances hi hauria menys problemes.

En estos 4 anys, a la regidoria com has vist l’evolució de València?

Brutal. T’explique perquè la gent ocupa molt més l’espai públic. Hem duplicat l’ocupació de l’espai públic, Per exemple la Plaça de l’ajuntament era un espai privat per dir-ho d’alguna manera. L’altre dia el PP es queixava que havíem posat un mercadet a la plaça.  Jo me’n recordava, que si els sembla mal que els empresaris que estan pagant una taxa, seguretat social, que tenim 19 mercats en tota la ciutat però que vinga un xeic àrab i  puga aparcar a la Plaça de l’ajuntament això era guai.

‘Moltes vegades llegim als diaris el que no es dona: “han prohibido….”, però Espai Públic depèn de moltes regidories’

Hem recuperat espais, fem més coses en el carrer, som una ciutat mediterrània i vivim molt en el carrer. En València se’n va ocupant més l’espai públic. Moltes vegades llegim als diaris el que no es dona: “han prohibido….”, però Espai Públic depèn de moltes regidories . Des de la meua regidoria he d’informar a policia,  bombers, parcs i jardins, neteja, transport, quan tots informen positivament, es munta l’expedient.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 13 =

art en blanc
ruta del grial massamagrell