caixa popular

Qui està darrere de la campanya #HortAttack?

‘L’horta valenciana segueix en perill de mort’

Qui està darrere de la campanya #HortAttack?
06/10/2017 -

El President de Mervalència, Carlos Galiana, ha desvelat, aquest matí, el secret de l’aparició d’hortalisses i fruites gegantes pels carrers de València. La campanya #HortAttack és una crida d’auxili dels agricultors de la Tira de Contar, que han reivindicat aquesta invasió amb l’objectiu no solament de posar en valor la seua professió i els productes frescos i de qualitat, fruit del seu treball, sinó també fer una crida sobre la necessitat de consumir en els mercats municipals per a salvar l’horta periurbana.

Així, Carlos Galiana ha expressat la seua enorme satisfacció per l’èxit d’aquesta campanya en xarxes socials. ‘Volem donar les gràcies a tots els ciutadans i mitjans que s’han involucrat en aquesta campanya tan important per a nosaltres. Els agricultors de Mercavalència volien parlar, i nosaltres hem impulsat aquesta campanya per a captar l’atenció de tots, i ho hem aconseguit. Aquesta acció, que és un crit d’auxili, s’emmarca dins de la capitalitat mundial de l’alimentació, i l’èxit ha sigut tan gran que ja ens l’han demanat en altres ciutats’.

A partir d’aquest moment, en totes les fruites i hortalisses ha aparegut un nou missatge signat pels agricultors i agricultores de la Tira de Contar: ‘Ací no. Millor fes-te un selfie consumint productes de temporada i proximitat. Per tu, per l’horta’. Un missatge contundent que insta als consumidors a preocupar-se per la seua alimentació, alhora que ajuden a l’horta, però també a la salut i a l’economia.

A la roda de premsa, també ha assistit Salvador Meseguer, agricultor de Sueca, que, en representació de tots els seus companys, ha fet un brillant discurs per a reivindicar la seua professió, la importància de l’horta per a la societat, però també per a informar que seguiran reclamant mesures per a evitar la deterioració d’un dels elements més característics de la nostra terra: L’horta valenciana.

Us deixem el discurs llegit per Salvador Meseguer:

‘Bon dia, i gràcies a Mercavalència per la seua complicitat.

En primer lloc, demanar-vos disculpes per haver envaït la ciutat. Però no teníem més remei. Gràcies per venir aquest matí perquè no és fàcil per a nosaltres poder-nos expressar de forma pública i oberta com hui.

Durant anys, hem intentat cridar l’atenció dels nostres dirigents perquè giraren la vista cap a l’horta. Ara, estem començant a veure respostes, tímides, però respostes. Gràcies per tot això. Però no penseu que és suficient. Els agricultors de l’horta valenciana seguirem barallant i exigint als nostres responsables públics mesures que pal·lien de forma eficaç una situació que, malgrat tot, és encara crítica. L’horta valenciana segueix en perill de mort. Sí, però tots aquells que hem decidit consagrar el nostre esforç i dedicació a ella, que aspirem al fet que aquesta manera de vida pervisca i es perpetue, volem deixar ben clar que no es rendirà.

Però hui no hem vingut a parlar d’això. HortAttack no era per a ells, era per a vosaltres. Els que cada dia mengeu, els que doneu menjar als vostres fills, els que amb l’acció de triar un producte o un altre teniu el vertader poder sobre el nostre camp (…). Ens honra que els valencians hagen acollit la campanya d’una forma tan espectacular (…). Però, I ara què?, De què serveixen totes aquestes frases tan boniques si després no us acosteu als mercats municipals i comerços de proximitat per a adquirir el fruit del nostre treball; si seguiu considerant la nostra professió com alguna cosa arcaica, desanimant als nostres fills i a altres joves perquè continuen amb una labor de generacions, condemnant-la a desaparéixer?

Nosaltres som els supervivents. Nosaltres som els que portem fruita i verdura cada dia al vostre plat, els que us proveïm dels productes sans i recentment collits que les autoritats sanitàries recomanen consumir (…). Vetlem per la vostra salut, encara que l’experiència demostra que no es tracta d’un argument de suficient pes per a animar-vos a canviar les vostres pautes de consum. Doncs us donarem un altre: L’economia. Perquè pot ser que no heu caigut en el compte, però els agricultors som un factor fonamental per a regular els preus dels aliments. Sense la nostra producció, si tot quedara en mans de les grans indústries alimentàries, no solament es perdrien els sabors i aromes d’antany, els productes de qualitat i cultiu tradicional, sinó que estaríem a la mercé d’una indústria que només cerca el seu propi benefici.

El que volem demanar-vos hui és que presteu la mateixa atenció a l’hora de comprar el vostre menjar, que la que presteu en adquirir qualsevol altre producte. Que comenceu a preguntar-vos on va realment els vostres diners. Volem demanar que utilitzeu les xarxes socials per a animar els vostres amics i coneguts al fet que vagen als mercats municipals i xicotets comerços.

Si ho feu, si aposteu de debò per nosaltres i el nostre treball, fareu realitat nostra única aspiració: Seguir fent el que fem, seguir alçant-nos a les dos del matí per a portar els nostres productes a la Tira, i després tornar a treballar en els nostres camps. Tan senzill com això… Entenem que per a molts puga semblar un malson, però què li anem a fer. Crideu-nos bojos, però és la vida que estimem i que hem decidit viure. I en les vostres mans està que puguem seguir vivint-la.

Moltes gràcies a Mercavalència per creure en nosaltres i donar suport a aquest crit d’auxili’.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 2 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats