Bitllet únic, més vials ciclistes i canvis en el Metrobús, entre les propostes del Pla de Mobilitat de València

Bitllet únic, més vials ciclistes i canvis en el Metrobús, entre les propostes del Pla de Mobilitat de València
30/07/2018 -

L’engegada d’un sistema tarifari integrat per als diferents mitjans de transport, la construcció de fins a 174 quilòmetres de vials ciclistes i per als vianants que unisquen les poblacions amb nodes de transport o la reestructuració de la xarxa d’autobusos metropolitans (Metrobús) són algunes de les propostes que inclou el Pla Bàsic de Mobilitat per a l’Àrea Metropoliana de València.

La Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha proposat una bateria de 45 accions per a estimular la mobilitat sostenible i el transport públic en l’Àrea Metropolitana de València, tal com ha explicat el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, en la presentació d’aquest pla.

Segons ha estimat el director general el cost el pla arribaria als 128 milions d’euros al llarg dels cinc anys de durada que es preveuen per al seu desenvolupament. Un cost que estaria participat, segons les competències, per la Generalitat, l’Estat, les administracions locals i en menor mesura per la iniciativa privada.

En concret, les propostes d’aquest pla estaran centrades en nou àrees: el foment de la mobilitat no motoritzada, la millora i potenciació del transport públic de superfície, així com el ferroviari; la intermodalitat, la gestió i coordinació de la mobilitat metropolitana, la coordinació del desenvolupament territorial i la mobilitat, la millora del sistema logístic, l’eficiència energètica i finalment, la participació pública i el coneixement en l’àmbit de la mobilitat.

Pel que fa a la mobilitat no motoritzada, les principals propostes són l’ampliació de xarxa ciclista, que permeta que cadascun dels 71 municipis de l’Àrea Metropolitana es puguen connectar a l’Anell Verd de València.

Així mateix, es buscarà que les estacions de transport públic tinguen connexió amb el municipi més pròxim i que els polígons estiguen connectats tant amb municipis com amb estacions de transport. En total, en finalitzar aquestes actuacions, es preveuen 571 quilòmetres de xarxa ciclista metropolitana.

Així mateix, es crearà la Xarxa d’itinieraris no motoritzats (XINM), que implantarà infraestructura per a vianants que permeta la mobilitat a peu entre municipis propers i que es connecte a l’Anell Verd. Moltes d’aquestes connexions aniran paral·leles a altres ciclistes ja existents.

Una altra actuació en la línia de la promoció de la bicicleta és el foment i ampliació dels Park & Ride, enquadrats en el programa per a millorar la intermodalitat. Així, es crearan sis nous nodes ‘Park & Ride’ en zones com Tarongers a València, prop d’Empalme i de l’Hospital la Fe o en la parada de Rodalies de Silla.

Així mateix, s’ampliaran zones d’estacionament en set aparcaments actuals, con la parada de Rodalies de Cheste o Sagunt; i es milloraran quatre més ja existents a Torrent, Alboraia, la Canyada i entre l’Eliana i Riba-roja de Túria.

BITLLET ÚNIC I REESTRUCTURACIÓ DEL METROBÚS

Un dels punts més destacats del pla és la integració dels múltiples títols de transport en un sistema tarifari únic, que tindrà una única targeta de transport. Aquesta la gestionarà l’Autoritat de Transport Metropolità de València, i es realitzarà sobre la base d’un sistema informàtic coordinat entre els diferents operadors de les diferents maneres de transport públic existents i futurs. A aquest programa, el pla bàsic li destina set milions d’euros.

Així mateix, es preveu una reestructuració de les línies de bus metropolità (Metrobús), que s’està concretant en les noves concessions per a la prestació del servici públic de transport de passatgers per carretera. Aquest programa tindrà un pressupost de 10,9 milions.

A més, es buscarà millorar l’accessibilitat a la xarxa de metro i tren metropolitanes, tant d’FGV com d’ADIF i Renfe. A partir d’aquest dimarts els ciutadans i la resta d’agents relacionats amb la mobilitat podran consultar el Pla Bàsic de Mobilitat i fer les seues aportacions.

LA MOBILITAT EN L’ÀREA METROPOLITANA DE VALÈNCIA

Cadascun dels 1,9 milions d’habitants de l’àrea metropolitana de València realitza una mitjana de 2,59 viatges al dia, dels quals el 58% es realitza en les denominades maneres sostenibles de mobilitat; açò és, a peu, amb bici o en transport públic. En total, diàriament hi ha 4,87 milions de desplaçaments en l’ AMV, un 40% del total que es realitzen a la Comunitat Valenciana.

La clau de la sostenibilitat d’aquests desplaçaments radica en els trajectes a peu, que suposen un 41% dels viatges totals, xifra que el 65% quan només es computen els desplaçaments interns en els termes municipals.

Destaquen també els desplaçaments amb bicicleta que suposen ja el 2,4% en el repartiment global, amb ciutats com València on la xifra ascendeix al 5% i amb un increment d’ús de més del 20% en els últims quatre anys. Per la seua banda, el transport públic se situa entorn del 14% dels viatges diaris totals, concentrats en la ciutat de València i en les relacions radials de la resta de municipis amb la capital.

D’altra banda, segons ha desgranat Domingo, la major quantitat de viatges que es produeixen en l’àrea metropolitana de València, el 67% es realitza dins dels mateixos municipis, mentre 33% són trajectes interurbans. Només l’interior de la ciutat de València concentra ja el 37% dels 4,9 milions de desplaçaments diaris que es registren en la metròpoli.

A més, dels viatges que es produeixen entre municipis, més de la meitat tenen com a origen o destinació la ciutat de València. Quasi 900.000 desplaçaments d’entrada i eixida de la capital al dia que, sumats als quasi 1,8 milions de viatges interns, posen de manifest que “la política de mobilitat de la capital condiciona absolutament la política de mobilitat en la metròpoli: d’ací la importància de coordinar les polítiques de mobilitat metropolitana i urbana de la ciutat de València”.

“GRAN OPORTUNITAT” DE REPENSAR LA MOBILITAT EN L’ÀREA METROPOLITANA

El Pla Bàsic de Mobilitat, ha explicat Domingo, “culmina amb un procés de planificació contemplat en la llei de mobilitat de la Comunitat de 2011” i “es presenta com la gran oportunitat que té l’àrea metropolitana de València de repensar el seu model de mobilitat, de reflexionar sobre com aconseguir els objectius de sostenibilitat plantejats en les diverses estratègies de desenvolupament aprovades i d’enfocar els canvis que es plantegen amb l’arribada de noves tecnologies i de nous serveis”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =

sagunt a escena 2019
turismo salou