La Cambra de Comerç augura en 2020 una desacceleració de l'economia

Guardar

Gent treballant
Gent treballant

La Cambra de Comerç de València augura per a 2020 una desacceleració encara que "de forma molt moderada" en l'economia valenciana, segons es recull en el seu informe de conjuntura de l'economia valenciana 2019 i les perspectives 2020.

Així, sosté, ateses les perspectives regionals de les diferents institucions que la senda de desacceleració es reprendrà durant el pròxim exercici. L'entitat assenyala, no obstant això, que l'economia de la Comunitat Valenciana podria créixer entorn de l'1,5 i 2 per cent però "lleugerament per davall de la mitjana espanyola".

Cambra de Comerç apunta en el seu document "a pesar que a l'inici de l'any les expectatives apuntaven una desacceleració del creixement econòmic valencià en 2019, els diversos indicadors mostren una estabilitat d'aquest, entorn del 2 per cent", una taxa "similar a la registrada en 2018" quan "l'economia valenciana sí que va registrar una moderació més intensa del seu dinamisme".

Pel que fa a les perspectives de 2020, l'organisme explica que "alguns dels factors de l'entorn econòmic persisteixen i posen en risc el creixement valencià". Referent a això, cita "la consecució del Brexit" i apunta que "amb tota probabilitat Regne Unit aprovarà l'eixida el 31 de gener de 2020" de la Unió Europea "si bé el període de transició durarà (en teoria) fins a final d'any".

D'aquesta manera, considera que eixa situació "tindrà els seus efectes tant a escala comercial com turístic en la Comunitat Valenciana" encara que afig que "s'espera, no obstant això, que l'augment del turisme nacional actue de suport de l'activitat turística".

Igualment, Cambra de Comerç cita entre eixos factors "les tensions proteccionistes dels Estats Units amb la Xina i la Unió Europea", que "probablement es prolonguen a mitjà i llarg termini" i generen "incertesa afegida sobre el sector exportador valencià". En aquesta línia, l'informe diu també que "la inestabilitat política i social d'algunes zones com Llatinoamèrica, Orient Mitjà o Hong Kong, limita el potencial expansiu cap a nous mercats".

D'altra banda, apunta a "la desacceleració estructural de l'economia xinesa i l'estancament de l'economia europea", que "posen de manifest el progressiu esgotament de les grans àrees econòmiques". En aquest punt, afirma que d'eixa tendència "se salva l'economia estatunidenca, que continua mostrant un notable dinamisme".

En l'àmbit nacional, la Cambra de Comerç veu "l'entorn polític complex i les tensions a Catalunya" com a "factors que poden incidir negativament en el dinamisme econòmic regional". De la mateixa manera, recull que "la impossibilitat de complir els objectius de dèficit públic en 2019, tant autonòmic com nacional, podria implicar ajustos addicionals en les despeses en 2020 i un augment de la pressió fiscal, incidint negativament en l'activitat econòmica".

No obstant això, ressalta que en 2020 persistiran "factors globals positius" que serviran "de base per a la continuïtat del creixement en els pròxims mesos" i cita l'absència de pressions inflacionàries, l'estancament econòmic que pressiona al Banc Central Europeu a mantenir un entorn de tipus baixos --sense pujades esperades fins a desembre de 2020-- i "les últimes dades econòmiques d'Alemanya i França" que "són positius i permeten esperar que la caiguda de les seues taxes de creixement haja tocat sòl en els últims mesos de 2019 i s'inicie una senda de reactivació".

SIGNES DE DESACCELERACIÓ EN L'ECONOMIA VALENCIANA

Pel que respecta a les perspectives per a l'economia valenciana, l'informe de Cambra de Comerç exposa que en 2020 mostren signes de desacceleració. Referent a això, indica que "el motor del creixement continuarà sent la demanda interna, tant de consum com d'inversió".

"La continuïtat de la creació d'ocupació mantindrà la confiança del consumidor. Així i tot, les enquestes realitzades apunten un ritme de creixement més moderat que en 2019, pel progressiu esgotament de l'impuls generat per factors com els baixos tipus d'interés, la reducció del preu de petroli o l'augment de l'SMI", agrega en aquest àmbit.

Igualment, Cambra de Comerç sosté que "la precarietat laboral o l'elevat atur juvenil són aspectes que incideixen en altres àmbits com l'accés a l'habitatge" i assegura que "d'ací la caiguda de les transaccions immobiliàries en 2019 i les expectatives d'un menor dinamisme de la construcció en immobles en 2020, a conseqüència d'una menor demanda d'habitatges i de la incertesa que genera els canvis legislatius en el sector".

Per contra, ressalta que "el dinamisme turístic en la Comunitat Valenciana podria impulsar la inversió en construcció en aquest àmbit, sobretot, a les províncies de València i Castelló". Quant a l'aportació del comerç exterior al creixement del PIB regional, l'informe recull que "es veurà condicionada per la incertesa que sobre el sector exportador valencià tinga la incertesa generada per Brexit, les tensions comercials i el sector automotriu i amb quina intensitat es veja afectat".

RITME ESTABLE EN 2019

Pel que respecta al creixement en 2019, Cambra de Comerç assenyala que mancant computar l'últim trimestre de 2019, segons les estimacions trimestrals de l'Autoritat Independent de responsabilitat Fiscal (Airef), l'economia valenciana ha crescut a un ritme estable del 2,1 per cent, una taxa similar a la de l'economia espanyola.

L'informe agrega que aquest dinamisme ha permés continuar generant ocupació i convergir cap a la mitjana europea (en créixer el PIB de l'Eurozona un 1,2%). El creixement de la Comunitat en 2019 s'ha vist reflectit en el mercat laboral, que ha seguit la seua millora encara que "a un ritme menys intens que en 2018". A més, detalla que els mercats no europeus han impulsat les exportacions valencianes, que hi ha hagut un augment del trànsit marítim per la diversificació de mercats i que l'activitat industrial valenciana en 2019 va registrar una recuperació després de l'estancament de l'any anterior.

Destacats