25n
Orgull
Orgull

El 94,3% de les platges valencianes tenen una qualitat d'aigua excel·lent

El 94,3% de les platges valencianes tenen una qualitat d'aigua excel·lent
24/08/2018 -

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha intensificat el control i vigilància de qualitat de les aigües en les 216 platges de la Comunitat Valenciana durant la temporada estival, amb controls setmanals. Les anàlisis llancen que el 94,3% dels punts de mostreig del litoral tenen una qualitat excel·lent, el 4,4% bona, el 0,8% suficient i el 0,4% insuficient.

A pesar que la legislació obliga a realitzar-los amb una periodicitat quinzenal o fins i tot superior, la Generalitat duu a terme una vigilància “molt més estricta”, amb controls setmanals en cada platja i especial incidència en les zones de major afluència de banyistes. Els exàmens permeten obtenir una mostra més representativa de la qualitat de la zona de bany, explica Medi ambient en un comunicat.

Els paràmetres s’analitzen en laboratoris acreditats i estan regulats pel Reial decret 1341/2007, sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany, amb la presència d’Enterococs intestinalis i Escherichia coli. La Conselleria preveu que entre maig i setembre es realitzen al voltant de 4.000 anàlisis en el litoral valencià.

Des del departament que dirigeix Elena Cebrián assenyalen que és habitual que després d’episodis de precipitacions intenses es veja afectada la qualitat de les aigües de bany. Per açò, la normativa preveu, per a la valoració final de la qualitat de les aigües en finalitzar la temporada de bany, l’excepció de resultats en casos de contaminació de curta durada.

Aquesta valoració es realitza sobre la base dels criteris establits per la legislació, mitjançant un tractament estadístic dels resultats de les anàlisis microbiològiques realitzades en les platges durant la temporada de bany. Finalment, es classifiquen amb qualitat insuficient, suficient, bona i excel·lent.

Dins del Programa de Control de les Aigües de Bany es realitza un control analític de les 11 platges continentals de la Comunitat, així com dels llits que aboquen al mar i que poden causar un possible impacte en la qualitat de les aigües de bany.

Els tècnics també duen a terme una inspecció visual de les zones de bany per a valorar l’aspecte i temperatura de l’aigua, la neteja de l’arena, el manteniment dels accessos a la platja i la informació a la disposició dels usuaris.

INFORMES SETMANALS

Un altre dels objectius del programa és informar, tant a la població com als ajuntaments i els mitjans de comunicació, de l’estat de les platges. Per a facilitar aquesta tasca, Medi ambient publica cada divendres un informe a través de la seua pàgina web i xarxes socials.

Perquè les administracions locals tinguen coneixement de l’estat de qualitat de les seues platges, cada ajuntament comunica a l’inici de l’estiu les seues dades de contacte, que han d’estar actualitzats, per a rebre els informes que envia la Conselleria setmanalment sobre l’estat de les platges.

Cada ajuntament té la potestat de designar a la persona o departament que desitge per a la recepció d’aquests informes, amb la possibilitat de nomenar una substitució durant el període estival.

Les anàlisis en els quals es detecten anomalies importants es remeten a l’alcalde com el responsable de prendre les accions oportunes amb la màxima celeritat, com posar la bandera roja i prohibir el bany, així com exposar la informació legal en les zones de platja.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 11 =