25n
25N
25N

CaixaBank eludeix tota responsabilitat pel frau de l'EMT

CaixaBank eludeix tota responsabilitat pel frau de l'EMT
30/10/2019 -

Un informe de CaixaBank assenyala que la directora de Gestió i de l’Àrea Financera de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, que es trobava de baixa per maternitat, va ser informada mitjançant un correu electrònic de dues transferències realitzades els dies 17 i 20 de setembre, i que van acabar suposant, juntament amb altres sis més, un frau de quatre milions d’euros a la companyia pública i que es va destapar el 23 d’aqueix mateix mes amb l’acomiadament d’una treballadora.

L’entitat conclou en aqueix informe que aqueixa directiva va tindre “puntual coneixement de l’operativa mitjançant l’accés i visualització a través de banca en línia del depòsit sobre el qual es realitzaven les transferències” a comptes de la Xina i que “cap manifestació ni objecció va formular a aquestes”.

Així figura en un informe remés per l’entitat bancària a l’EMT, amb data de 24 d’octubre, al qual ha tingut accés Europa Press en la qual CaixaBank responia a la sol·licitud, per part de la companyia, de l'”abonament immediat de l’import de huit transferències ordenades per un total conjunt de 4.040.898,22 euros” –que es va realitzar el dia 10 d’octubre– i al qual l’entitat no va atendre “per raons que la seua companyia (l’EMT) àmpliament coneix”.

En la resposta, l’entitat bancària afirma que “sembla més aviat que l’EMT pretén ara traslladar a CaixaBank les resultes negatives de tot un conjunt d’irregularitats internes que s’haurien produït en l’empresa”.

L’informe de CaixaBank assenyala que es van rebre “instruccions precises i reiterades” per a realitzar aquestes transferències per part del client, la directora d’administració de l’EMT, que és la treballadora que va acabar sent comiat.

Així, abunda en què aquesta persona va validar telefònicament les ordres de pagament de les transferències i que “va explicitar la veracitat i conformitat d’aquesta operativa d’acord amb les directrius proporcionades per la pròpia direcció de l’EMT, així com la urgència d’haver de ser realitzades en el dia”. De fet, l’empleada va consultar en línia l’execució de les ordres i va reclamar un justificant ‘swift’, afig.

A més, l’informe assegura que “crida l’atenció que no fora fins al dia 30 de setembre de 2019 –transcorregut quasi un mes des de la primera transferència– quan per l’EMT es va sol·licitar amb caràcter immediat el bloqueig i anul·lació de l’usuari (de la treballadora acomiadada) en banca en línia amb motiu d’haver deixat de ser emprada de l’EMT de València”.

“CAP RESPONSABILITAT DE CAIXABANK”

“Si l’EMT ha sigut objecte d’un frau o bé s’ha actuat fraudulentament des de la pròpia companyia (el que sembla estar sub iudice) això no afecta les ordres de pagament que reiterem van ser expressament transmeses pel client”, manifesta el document.

Així mateix, incideixen en la “completa absència de cap vincle de CaixaBank amb el frau intern de l’EMT”, així com que “el fet que l’EMT haja sigut objecte d’un frau intern propiciat per unes manifestes febleses internes de seguretat no suposa cap responsabilitat de CaixaBank”.

En aquesta línia, remarquen que “CaixaBank no és responsable dels fraus o eventuals bretxes de seguretat que puguen patir els seus clients, ni ha de respondre en els supòsits de negligència greu del client, donant-se en aquest suposat circumstàncies excepcionals i imprevisibles que estan fora del control de CaixaBank”.

Per això, sol·liciten a l’EMT “amable però enèrgicament” que “cessen de manera immediata d’utilitzar el nom de l’entitat per a associar-la amb un frau que únicament afecta els processos, organització i mesures internes de seguretat de l’EMT”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − quatre =

caixaontinyent
paterna