25n
25N
25N

Cau una xarxa que explotava sexualment 40 dones captant-les amb el mètode 'Loverboy'

La Guàrdia Civil deté 20 membres del grup i allibera 13 dones

Cau una xarxa que explotava sexualment 40 dones captant-les amb el mètode 'Loverboy'
21/05/2019 -

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Girona i València una xarxa internacional que va explotar sexualment més de 40 dones d’origen romanés a Espanya, Portugal, Alemanya, França, Romania i Itàlia a les quals captava amb el mètode ‘Loverboy’ o de l’enamorament per part dels captadors, amb la detenció de 20 membres de l’organització.

Segons un comunicat d’aquest dimarts, en l’operació han alliberat 13 víctimes que estaven sent explotades sexualment en condicions molt precàries, amb jornades de més de 14 hores de treball, vestint únicament amb roba interior en ple hivern i suportant temperatures molt elevades en l’estiu.

Els investigadors de l’operació ‘Lora’ van arrestar 18 presumptes membres de la banda a Espanya, un a Romania i un a Portugal, i van practicar huit escorcolls domiciliaris.

El presumpte líder de la banda, sobre el qual pesava una Ordre Europea de Detenció i Entrega (Oede), es va entregar la passada setmana en un Jutjat de Figueres (Girona), sent decretat, de forma immediata, el seu ingrés a la presó provisional a causa de la pressió policial que pesava sobre ell.

Una gran part dels controladors de les víctimes eren suposadament les seues parelles sentimentals i, en algun dels casos, els explotadors arribaven a controlar fins a set dones, les quals eren obligades a exercir la prostitució en carrers controlats per la seua pròpia organització.

En el transcurs de la investigació, es van produir disputes amb altres grups que operaven en la zona pel control del territori i carrers on les víctimes eren obligades a prostituir-se, i sempre guanyava la xarxa desarticulada, “per la seua major agressivitat i ús de la violència”.

Els explotadors enviaven els beneficis obtinguts de l’explotació sexual de les dones a Romania, on els tractants ho invertien principalment en propietats immobiliàries.

PRIMERA DENÚNCIA

La investigació es va iniciar al febrer de 2018 amb la denúncia d’una víctima a la Guàrdia Civil, que els va relatar la “situació d’esclavitud” que estava vivint en exercir la prostitució de manera forçada, sent explotada i controlada per diferents integrants de l’organització.

Aquesta víctima va ser captada –per alguns membres de la seua família– en una situació d’extrema vulnerabilitat i obligada a prostituir-se a França, Liechtenstein, el Regne Unit, Alemanya, Portugal i Espanya, i es va comprovar que no era un cas aïllat, sinó que hi havia una organització que captava a dones amb el mateix mètode.

Les detencions es van realitzar simultàniament a Romania, Portugal i Espanya, i els detinguts són integrants de tots els graons partícips en la tracta i explotació de les dones: captació, transport, explotació de les dones i blanqueig dels beneficis obtinguts.

“ESCLAVITUD PORTADA A L’EXTREM”

La investigació es va accelerar després de la detenció del capitost, fins a destapar les condicions “absolutament inacceptables” en les quals havien de treballar les dones, amb “unes condicions d’esclavitud portades a l’extrem”, com ha explicat aquest dimarts el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, a preguntes dels periodistes.

En l’operació ‘Lora’ han col·laborat diversos organismes europeus, amb Europol, la Interpol, la Policia romanesa i diferents cossos policials espanyols.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =

museo prehistoria