25n
25N
25N

Cabres silvestres, agents de l'Emergència Climàtica

Un estudi determina que aquests animals atenuen el canvi climàtic en els ecosistemes mediterranis

Cabres silvestres, agents de l'Emergència Climàtica
07/11/2019 -

Un estudi en el qual participen investigadors de l’àrea d’Ecologia de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx (Alacant) ha determinat que les cabres silvestres són “clau” per a l’adaptació dels ecosistemes de les muntanyes mediterrànies al canvi climàtic, ja que atenuen els seus efectes.

Un equip d’investigadors, liderat per Jomar Magalhaes Barbosa de l’Estació Biològica de Doñana CSIC, va analitzar l’evolució vegetal de Sierra Espuña (Múrcia) i la seua relació al llarg de 20 anys amb les poblacions d’arruí, una cabra nord-africana ecològicament similar a la cabra salvatge, introduïda en la península.

Els coautors de l’estudi, publicat en la revista ‘Ecosystems’, són José Antonio Sánchez Zapata i Roberto Pascual Rico, del Departament de Biologia Aplicada de la UMH, així com el naturalista Sergio Eguía, ha indicat la universitat il·licitana en un comunicat.

Per a estudiar les interaccions entre clima, vegetació i els herbívors, els investigadors de la UMH van comparar la productivitat de la vegetació d’una muntanya on habita l’arruí, una espècie introduïda en Sierra Espuña en la dècada de 1970, amb altres dues muntanyes pròximes i de condicions semblants (La Pila i Ricote) en les quals fa dècades que a penes es troben carners silvestres o domèstics.

En l’estudi, es van analitzar milers d’imatges de satèl·lit per a obtenir informació de precipitació, temperatura i vegetació. Aquestes dades es van relacionar amb censos de camp de la població d’arruís i el seu èxit reproductor durant 20 anys, de 1995 a 2014.

Els resultats indiquen que en Sierra Espuña els herbívors atenuen les conseqüències del canvi climàtic, que provoca oscil·lacions estacionals molt fortes en la vegetació. Aquest fet afavoriria a l’estabilitat de les comunitats vegetals.

L’equip d’investigadors conclou que la cadena alimentària entre plantes i herbívors contribueix a estabilitzar els processos biològics d’aquests ecosistemes. D’aquesta manera, els herbívors silvestres com l’arruí i la cabra salvatge serien peces clau en les estratègies d’adaptació a l’efecte del canvi climàtic a les muntanyes mediterrànies.

Aquest estudi és la primera publicació del projecte ‘Canvi global, sistemes socioecològics i ecologia del moviment: aproximació a gran escala del paper dels sistemes agroramaders, el clima i els carronyers’ (RTI2018-099609-B-C21), finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =