Gandia

Gandia inicia la gran transformació del Port amb una inversió de més de 30 milions d'euros

José Manuel Prieto: "La signatura del conveni amb l'APV només porta coses bones i convertirà la zona del Port en un generador d'economia per al Grau i Gandia"

1 minut

Firma entre José Manuel Prieto i Mar Chao del conveni per a la integració Port-Ciutat a Gandia

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la presidenta de l'Autoritat Portuària de València, Mar Chao, han signat este matí al despatx d'alcaldia un conveni on s'ha establert el model de política d'integració Port-Ciutat. Prieto ha ressaltat la col·laboració "exemplar", la sintonia i complicitat entre les dos institucions, la qual cosa ha permés que Gandia pose en marxa inversions per més de 30 milions d'euros.

Després de la firma, Prieto ha volgut agrair a la presidenta de l'APV el seu compromís amb la ciutat que "culmina hui amb la signatura d'este acord que només porta coses bones i que convertirà la zona del Port en un generador d'economia per al Grau i per a Gandia".

L'acord preveu que l'Ajuntament assumirà les tasques de conservació i manteniment del Moll dels Borja, el passeig de l'Espigó, l'entorn de l'església de Sant Nicolau i la llotja de pesca. Per la seua banda, l'APV s'encarregarà del manteniment i la conservació de la infraestructura portuària, i dels seus elements d'obra civil.

A més, el conveni delimita les funcions de l'Ajuntament a la zona portuària en matèria de trànsit i seguretat ciutadana i establix les bases per concretar un pla d'actuació pel que fa al control de l'accessibilitat a l'Espigó Nord en períodes de climatologia adversa.

Prieto ha aprofitat la seua intervenció per a recordar que la setmana passada es va publicar al BOE l'ordre del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, per la qual s'aprova la delimitació d'espais i usos portuaris (DEUP) del Port de Gandia. Un document clau que suposa el marc de les accions futures i presents que transformaran el Port.

En este sentit, la primera autoritat municipal ha fet referència als prop de sis milions d'euros que s'invertiran a l'àrea dels tinglados del Port i que actualment es troba en procés de redacció del projecte.

A esta gran iniciativa s'hi suma la futura implantació de l'Institut d'Estudis Oceanogràfics que suposa una inversió de 16 milions d'euros per part del Ministeri de Ciència i Innovació que dirigix Diana Morant. "El que ara és un solar es convertirà en un espai de recerca al servei de la societat amb una plantilla fixa d'unes 50 persones que vindran a viure a Gandia".

Prieto també ha destacat la inversió de prop de 8 milions d'euros de la zona nàutica, els 900.000 euros de la zona de l'entorn de l'església de Sant Nicolau i els 1,5 milions del punt d'inspecció fronterera com actuacions clau en la zona. D'esta manera el muntant global d'inversions a l'àrea portuària del Grau suma 32 milions d'euros. "És una intervenció estratègica que donarà un impuls a la transformació del Port que ens referenciarà com un Port dinàmic que està obert a la ciutat".

Per la seua banda, Mar Chao ha posat Gandia com a exemple de la lleialtat institucional. "Si es treballa en esta línia, s'arriba a bon port. Hui estem ací per dir que des de l'APV lluitarem pel millor per al Port que també serà el més gran per a Gandia".