Gandia posa en marxa la mesura pionera del ‘Xec escolar-cultural’ amb una ajuda de 30 euros a cada alumne de Primària i ESO

Guardar

Trobada per a la mesura "Xec escolar-cultural" a Gandia
Trobada per a la mesura "Xec escolar-cultural" a Gandia

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete, i de la regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster, ha anunciat aquest matí en un encontre que ha mantingut amb representants dels mitjans de comunicació amb motiu de l'inici del nou curs polític, la imminent posada en marxa d'una mesura pionera en l'àmbit municipal, la qual es traslladarà oficialment la pròxima setmana al Fòrum Econòmic i Social: la implantació a la ciutat d'un 'Xec escolar-cultural' per a ajudar a les famílies a afrontar les despeses derivades de l'escolarització de l'alumnat en educació obligatòria, dels col·legis sostinguts amb fons públics.

"Parlem de 30 euros per estudiant que arribaran a prop de 9.200 alumnes de Gandia. Es posarà en circulació prop de 270.000 euros que revertiran en el nostre comerç local. Així, volem donar certeses i estar al costat de les famílies i del xicotet comerç en un moment excepcional com el que estem vivint, amb l'increment de preus a causa de la inflació", ha destacat Prieto.

Aquesta mesura se suma a l'ajuda que ja presta la Generalitat Valenciana des de fa sis anys, a través de Xarxa Llibres, per a l'adquisició dels llibres de text. Es podran beneficiar els xiquets i xiquetes empadronats en Gandia que cursen Primària i ESO en els col·legis públics i concertats de la ciutat, és a dir, sostinguts amb fons públics. També tindran dret a aquesta ajuda els xiquets i xiquetes empadronats a Gandia, però que estudien fora de la ciutat. Es concedirà un xec per alumne, de manera que les famílies amb més d'un fill, podran disposar de tants xecs com fills tinguen.

El 'xec escolar-cultural' està concebut per a fomentar la cultura, la literatura, les arts plàstiques, la tecnologia o la música en l'aula, de manera que els productes que es podran adquirir a través d'aquesta ajuda van des de llibres de lectura (extracurriculars) fins a quaderns, útils d'escriptura, compàs, fulls, regles, estoigs, flauta dolça, cartolines, així com motxilles, carteres o altres elements utilitzats per al transport del material.

Les compres es podran fer en els comerços que s'adherisquen a aquesta campanya. Són comerços que compleixen dos requisits: tenen 10 treballadors o menys i tenen el seu establiment obert a Gandia. La persona acudirà al comerç adherit i pagarà amb el xec, part o la totalitat de la compra. El xec s'haurà de gastar íntegrament en una mateixa compra i, per tant, en el mateix comerç. Si no es gasta tot, no se li tornaran diners.

Els xecs poden començar a sol·licitar-se i a gastar-se a partir del 5 de setembre i fins al 31 de gener de 2023. L'Ajuntament posarà a disposició dels usuaris una aplicació a través de la web municipal per a introduir les dades personals del pare/mare/tutor legal i generar el xec per valor de 30 euros. Cal recordar que els diners estan garantits, per tant, és important que els beneficiaris no col·lapsen la web i que esglaonen les compres, perquè poden gastar aquests diners durant cinc mesos.

"Una vegada més, Gandia marca el camí. Enfront de l'adversitat i la desesperança, oferim certeses. I, quan més difícil pareix, continuem avançant", ha indicat l'alcalde, qui ha afegit que "som un govern flexible i sabem donar, a cada situació, una resposta. A cada repte i a cada moment, una proposta. Perquè volem eixir els primers i més forts d'aquesta època difícil".

Per la seua banda, el vicealcalde ha ressaltat que "el govern del Serpis sap adaptar-se i reaccionar amb flexibilitat davant els imprevistos". I ha explicat que tot i estar davant una situació amb molta inflació "estem ací per a no deixar a ningú darrere i ajudar a persones, famílies i sectors productius". Segons ha assegurat, vindran moltes més mesures a banda del xec: "No sols treballem en el curt termini, treballem també en un marc de transformar la ciutat generant oportunitats. Tota la feina feta i la que s'està desplegant serà decisiva per a les pròximes generacions, fins i tot per a canviar l'estructura econòmica de la ciutat".

Finalment, Carmen Fuster ha ressaltat el treball conjunt amb el comerç de la ciutat i tots els equips que hi han hagut d'intervenir per tal de fer possible el 'Xec escolar-cultural' com són serveis jurídics, intervenció, gabinet d'alcaldia o tresoreria. «Este govern compleix amb allò que diu. Nosaltres governem per a les persones i allò que els preocupa. Ho concretem en accions i el xec és una d'eixes», ha afegit. Així mateix, ha assenyalat que tot i que sembla una iniciativa «fàcil», ha tingut un elaborat treball darrere: «S'ha hagut de treballar d'una manera molt intensa perquè hem canviat procediments. Volíem assegurar que tots els xiquets i xiquetes pogueren accedir al xec».

Pla Respecte

El primer edil de Gandia també ha avançat durant aquest encontre una altra mesura que es posarà en marxa la pròxima tardor, el Pla Respecte, que implica la creació d'una brigada d'inspecció de la Policia Local que ajudarà a fer complir l'ordenança municipal de Convivència i la de Residus en aspectes com ara l'eliminació dels excrements de gossos, pintades de grafitis, respectar els horaris per a dipositar el fem o els trastos fora de l'horari establert o el vandalisme en el mobiliari urbà.

Aquesta brigada, inclosa dins la Unitat de Proximitat de la Policia Local, es posarà en marxa a partir del 12 de setembre, en horari de matí i vesprada, informant sobre l'ordenança municipal de Convivència i la de Residus. I, a partir del mes d'octubre, aquest procés informatiu es reforçarà amb el compliment de l'ordenança.

En aquest sentit, Prieto ha anunciat que la policia de barri estarà present en horari de vesprada a partir del 12 de setembre, ja que "la ciutat no es para a migdia i és important que els agents de proximitat atenguen qualsevol necessitat que puga sorgir".

A la brigada de la Policia Local s'afegirà una brigada de neteja ràpida que, quan siga informada d'algun desperfecte, acudirà immediatament a solucionar-lo. Una brigada que a partir del mes de setembre es veurà reforçada amb la incorporació de 20 persones més, que seran contractades a través del Pla d'Ocupació. "No volem ni devem defugir la nostra responsabilitat com a Ajuntament. L'esforç primer i més rellevant ha de ser el nostre, però estic segur que ens acompanyaran en eixe esforç eixa immensíssima majoria de ciutadans cívics que veuen, igual que nosaltres, que hem d'endurir el compliment de les ordenances municipals, fonamentalment l'ordenança de Convivència que incompleixen els pocs incívics que hi ha a la ciutat, però que són molt evidents". Tenim, a més, la complicitat i la professionalitat de les empreses concessionàries de neteja i manteniment d'espais públics, les quals també formen "part indiscutible d'aquest pla comú", ha apuntat l'alcalde de Gandia.

A aquestes accions se suma una potent campanya de comunicació per tal de donar a conéixer totes les mesures incloses en el Pla Respecte i la necessitat d'implicar tota la ciutadania per aconseguir tindre una ciutat saludable, confortable i neta fent valdre, precisament, a la immensa majoria de la ciutadania, la qual és respectuosa amb la ciutat.

"Ara, fem un pas més. És l'hora de demanar la complicitat real de tota la ciutadania, d'obtenir que tindre una ciutat neta i cuidada siga un objectiu comú. Que tots cuidem i estimem el que és de tots. Cada gest per part de cadascú de nosaltres és vital. Perquè qualitat i confortabilitat urbana també és salut", ha afirmat Prieto.

Destacats