Ontinyent aprova una pionera ordenança que subvencionarà les instal·lacions fotovoltaiques prioritzant l'autoconsum col·lectiu

Guardar

La regidora de Sostenibilitat de Gandia, Sayo Gandia
La regidora de Sostenibilitat de Gandia, Sayo Gandia

L'Ajuntament d'Ontinyent ha aprovat una pionera ordenança que subvencionarà les instal·lacions fotovoltaiques que prioritzarà l'autoconsum col·lectiu, i que atorgarà ajudes de fins a 900 euros. La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, ha destacat que "es tracta d'una nova mostra de l'aposta del Govern ontinyentí per una transició energètica que afavorisca a les famílies i fomente l'activitat econòmica a través de les empreses del sector, una aposta dins la qual l'Ajuntament ha atorgat als últims prop d'1 milió d'euros per fomentar l'autoconsum. La novetat és que aprofitarem esta ordenança per a fomentar l'autoconsum col·lectiu, que pensem que és una línia en la qual s'ha de treballar al futur immediat".

Així, el ple de l'Ajuntament aprovava en la seua última sessió les bases reguladores d'esta nova línia de subvencions, adreçada tant a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum individual com col·lectiu. Estes bases estan en període d'exposició pública des d'este dimarts 6 d'agost, quan s'han publicat al Butlletí Oficial de la Província, i es preveu que puguen donar pas en setembre a una convocatòria a la qual es puguen acollir totes les instal·lacions fetes a partir de l'1 de gener de 2024.

Sayo Gandia recordava que "des de 2021 l'Ajuntament va posar en marxa una bonificació de l'IBI del 50% durant 4 anys a les vivendes, indústries i comerços que instal·laren sistemes d'aprofitament tècnic o elèctric de l'energia solar, i que produïsquen a partir d'esta un mínim d'un 20% del seu consum energètic. Estes subvencions han estat vigents fins al passat 31 de desembre però romandran actives fins a 2027, després d'haver tingut un impacte de 727.000 euros. Si sumem les bonificacions a l'impost de Construccions Instal·lacions i Obres per 146.000 euros, comprovem que l'Ajuntament ha bonificat prop d'1 milió d'euros amb la seua ferma aposta per una adequada transició energètica. Ara, amb el nou sistema de subvencions per concurrència competitiva, volem ampliar l'horitzó i fomentar la participació en sistemes d'autoconsum col·lectiu" remarcava.

Així, la principal novetat d'estes bases serà l'aposta per sistemes d'autoconsum col·lectiu, la manifestació principal de la qual són les Comunitats Energètiques Locals (CEL), ja que fins ara, només es podien acollir instal·lacions individuals. D'esta manera, qualsevol persona propietària d'un habitatge, local comercial o establiment en el nucli urbà (excepte sòl industrial) pot participar en una CEL i obtindre els avantatges de les instal·lacions fotovoltaiques, sense necessitat de fer una instal·lació en la seua teulada, ja que la instal·lació pot ser col·lectiva i situada a una distància de fins a 2 km.

Les instal·lacions individuals en les teulades de les cases també son objecte d'estes subvencions, però amb menys punts que les col·lectives. A més a més, les vivendes situades en el conjunt protegit de la Vila i l'àmbit del pla de reforma interior del Centre Històric Raval–Poble Nou, tindran preferència per accedir a les subvencions, ja que dins dels criteris de valoració tenen 5 punts addicionals, que altres zones no tenen. L'import de la subvenció és de 300 euros per kW, amb un màxim de 3 kw, i un total màxim de 900 euros per instal·lació. Està previst que la convocatòria es puga publicar en setembre, i es podran acollir totes les instal·lacions fetes a partir de l'1 de gener de 2024. Cal recordar que en Ontinyent existix una Associació Comunitat Energètica Local d'Ontinyent, sense ànim de lucre, per a fomentar estes instal·lacions col·lectives, amb projectes ja en marxa, als quals els interessats es poden acollir.

Sayo Gandia també avançava que en setembre es continuarà impulsant la promoció de l'educació ambiental energètica amb el programa "Ontinyent Educa en Verd".

Destacats