Ontinyent comptarà en 2025 amb un pressupost municipal de 64 milions d’euros, que inclourà una inversió de més de 28 milions d’euros, dels quals el 91,2% provenen de fons aconseguits d’altres administracions. Són algunes de les xifres més destacades del projecte de comptes municipals per a 2025 que presentaven este dijous l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda. Un projecte que serà sotmés a votació plenària el pròxim 12 de desembre, i en paraules de l’alcalde “no és sols un pressupost rècord que obri cicle inversor i nous reptes, sinó que deixa definitivament arrere una època en la que la ciutat es queixava, en raó, que les inversions no arribaven a esta banda del port de l’Olleria”.
Jorge Rodríguez definia el pressupost projectat per al any vinent com a “un pressupost de rècord, que per primera vegada contempla més despesa en inversions que en la suma de personal i despesa corrent, cosa molt poc freqüent en qualsevol ajuntament. Un pressupost que obri un nou cicle transformador i inversor, al qual després de rematar tasques pendents de l’anterior legislatura com el Museu Tèxtil, el Parc de la Cantereria o el Centre Intergeneracional del Delme, dotarem de contingut estos espais però també a generar noves actuacions en la Piscina Coberta, la Plaça de la Concepció, l’IES l’Estació o el nou Centre d’Esports i Natura CENTES, a més d’un ambiciós projecte d’esponjament al barri del Poble Nou que requeriran expropiacions prèvies”.
L’alcalde remarcava que “els 14 milions d’euros de la Generalitat, més de 7 de la Diputació de València i més de 5 de la Unió Europea mostren una resposta favorable als projectes i el treball que anem fent a Ontinyent, i que ens permeten continuar transformant la ciutat tot i un context difícil, al qual només l’augment del preu de la llum ens suposa un increment de 400.000 euros en la despesa municipal”. Jorge Rodríguez agraïa el treball del regidor d’Hisenda, així com dels diferents departaments municipals implicats en l’elaboració dels pressupostos, i confirmava que el projecte ha estat remés als consells de participació ciutadana per a la seua revisió prèvia al debat plenari.
Un augment del 42% i 8 milions d’euros en inversions
El regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda, detallava alguns dels principals aspectes d’un pressupost “històric, que demostra l’ambició, la responsabilitat i el treball del nostre equip de govern per impulsar el futur de la ciutat”. Un pressupost amb un 22,30% més en el capítol d’ingressos respecte de l’any anterior (de 52.410.491 a 64.468.140 d’euros) que han estat possibles gràcies a l’augment de la participació dels ingressos de l’Estat, del fons de cooperació de la Generalitat i la Diputació, així com de les subvencions destinades a l’atenció dels serveis socials, entre altres qüestions.
Un pressupost que contempla un capítol d’inversions de 28.076.860 euros, dels que el 91,26% (25.623.450 euros) són finançades per altres administracions, el que suposa un augment del 42% i més de 8 milions d’euros respecte a 2024. “Això demostrat la força i la credibilitat dels projectes que presentem, i la confiança que altres administracions tenen en el nostre pla de ciutat”, apuntava Úbeda.
Al seu repàs pels diferents capítols, el regidor destacava del capítol de personal la incorporació de 12 places de policia local al llarg del 2025, i el reforç amb el nou personal tècnic i d’administració que s’ha incorporat als diferents departaments municipals. Del capítol de despesa corrent destacava que esta “s’ha aconseguit equilibrar alhora que mantenim els serveis essencials i promovem noves iniciatives”, mantenint costos participant de serveis de diferents centrals de compres d’altres administracions. De les despeses financeres, hi ha una rebaixa del 22,38% respecte del 2024 a causa de la cancel·lació per import de 736.250,00 euros pendents que tenia aquest ajuntament dels préstecs dels anys 2006 i 2008, “decisions polítiques que són clau per l'estalvi econòmic que suposa per a les arques públiques, ja que no es pagaran els interessos previstos d'aquests préstecs durant els pròxims anys”.
Del capítol IV de transferències corrents explicava que l’Ajuntament “continuarà donant suport incondicional a les entitats socials, culturals, veïnals, esportives, econòmiques i medi ambientals, sortejant dificultats com la inflació”, fent referència a algunes aportacions concretes com les destinades a la Fundació Universitària (93.000 euros), l’Hospital Beneficència (120.000), el conveni amb AFAO (93.000) a ADIEM (77.000), els 213.000 en matèria d’esport, 68.000 per a associacions culturals i veïnals, de 86.000 per a entitats festives i tradicionals o 145.000 d’ajudes per a promoció econòmica.
Del capítol d’inversions reals detallava que la Diputació de València invertirà en la ciutat 5 milions d’euros, “gràcies a l’impuls polític i estratègic d’este equip de govern”, per a actuacions com el pla de rehabilitació del Poble Nou (415.000 euros); el foment del transport urbà gratuït (457.380 euros); l’adquisició d’autobusos urbans (600.000 euros) o els 400.000 euros per a la construcció del nou centre TEA. La reurbanització de la plaça Concepció amb 2,26 milions del Pla Obert d’Inversions també es finança amb fons de la Diputació. De la Generalitat, destacava els 11,5 milions del pla Edificant; i els 1,2 milions per al conveni de vvivendes al barri de La Vila. I pel que fa als Fons Europeus, les inversions destacades són la rehabilitació de la piscina coberta (4,3 milions), i la implantació de la recollida separada (1,9 milions).
Per últim, del capítol de transferències de capital, al·ludia als 520.000 euros destinats a polítiques públiques d’habitatge (400.000 euros per a les subvencions amb fons propis municipals de rehabilitació i 120.000 d’aportació municipal per al programa ARRUR), així com els 60.000 euros per a polítiques medi ambientals, en subvencions com les destinades a instal·lacions de fotovoltaiques o per a mobilitat sostenible.