Ontinyent aconsegueix el reconeixement de Municipi Turístic Singular de la Comunitat Valenciana

Guardar

L'alcalde Jorge Rodríguez i la regidora Sayo Gandia, amb el director d'Invat-Tur, Francisco Juan
L'alcalde Jorge Rodríguez i la regidora Sayo Gandia, amb el director d'Invat-Tur, Francisco Juan

La Generalitat Valenciana ha atorgat el reconeixement de la condició de Municipi Turístic de Singularitat de la Comunitat Valenciana a l'Ajuntament d'Ontinyent. Així li ho ha confirmat el secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer a l'alcalde Jorge Rodríguez, en acomplir-se els criteris requerits per la nova normativa autonòmica regulada al decret 5/2020 del Consell, criteris que els municipis podien justificar fins al passat 31 de desembre de 2022.

Jorge Rodríguez destacava el fet com "una molt bona notícia, ja que mantenir la condició de municipi turístic amb la nova normativa ens permet continuar accedint a les subvencions específiques per a municipis turístics com les que cada any convoquen la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. A més posa en valor el treball fet des d'Ontinyent per potenciar el turisme, perquè la nova normativa és molt més estricta que l'anterior, sense moltes de les accions dutes a terme ens hauríem quedat fora, com ha passat a molts altres ajuntaments valencians".

Entre els criteris, s'establien uns mínims de caràcter quantitatiu que afecten l'oferta, demanda i economia turística del municipi, com ara la població turística, el nombre de places d'allotjament turístic i de segona residència, i l'existència de recursos turístics de primer ordre, recollits en un catàleg per la Generalitat. Si no es compleixen els criteris, no es consideren les obligacions que els municipis també han de complir.

La regidora de Turisme, Sayo Gandia, posava en relleu que "a més d'haver aconseguit arribar a la xífra mínima estimada de 102.000 turistes i visitants anuals d'acord amb les fórmules de la Generalitat, i de tenir les places d'allotjament i segona residència mínimes, hem aconseguit reconéixer al voltant de mig centenar de recursos de primer ordre al catàleg autonòmic, alguns dels quals han estat incorporats gràcies a la tasca feta als últims anys des del Govern d'Ontinyent". Així, a més d'estar inclosos en aquest catàleg els Béns d'Interés Turístic com el Palau de la Vila, les esglésies, l'ermita de Santa Anna, les festes, i altres elements com el Paratge del Pou Clar, s'ha inclòs també el Museu del Tèxtil o la Fira de Novembre, entre d'altres.

Quant a les múltiples obligacions, entre aquestes estan dues que han cristal·litzat aquesta legislatura: comptar amb un Pla Estratègic de Turisme i formar part de la xarxa DTI de destinacions turístiques intel·ligents, dos requisits que Sayo Gandia destacava que "han deixat a molts pobles fora i a Ontinyent hem aconseguit complir a temps".

La regidora agraïa l'intens treball fet per l'equip tècnic de l'àrea de turisme per a la consecució del títol de Municipi Turístic amb l'exigent nova normativa, una distinció que a més de ser positiu per poder accedir a vies de finançament específiques, "reconeix l'esforç que hem fet des d'Ontinyent per avançar cap a la integració del turisme com un motor més de l'economia de la ciutat, però sempre de manera responsable, sostenible i amb qualitat".

Destacats