Expertes en violència vicària sostenen a Ontinyent que els mitjans i la judicatura són claus per evitar assassinats de menors

Guardar

Sonia Vaccaro i Natàlia Enguix
Sonia Vaccaro i Natàlia Enguix

La lluita contra la violència vicària requereix una major implicació dels mitjans de comunicació, "per a evitar que en el seu lloc prenguen força les fake news", i de juristes i fiscals, "que són claus per a salvar vides de dones, xiquetes i xiquets". Són algunes de les primeres conclusions de les Jornades sobre Violència Vicària d'Ontinyent, dins de les quals aquest dimarts tenia lloc un acte obert al públic amb la psicòloga forense Sonia Vaccaro i la periodista i professora Ana Bernal.

L'activitat ha estat organitzada per la regidoria d'Igualtat dins de la programació commemorativa del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, i estava precedida per una formació específica per a professionals que tenia lloc en el Museu Tèxtil. La regidora d'Igualtat, Natàlia Enguix, destacava que aquestes ponències "segueixen la línia del Govern d'oferir formació a la ciutadania sobre qüestions importants per a la lluita per la igualtat real amb professionals i expertes en la matèria perquè la reflexió i l'anàlisi només pot fer-se, precisament, proporcionant les eines necessàries".

Durant la seua intervenció, la psicòloga Sonia Vaccaro exposava que el concepte "violència vicària" va sorgir en 2012 quan parlant amb dones víctimes de violència de gènere va detectar que tots els maltractadors contínuament els deien: "et llevaré als xiquets", "et quedaràs sola" o "ja veuràs el que et passa". Aquestes amenaces generalment s'acabaven traduint en l'assassinat dels fills o filles com a manera de castigar la mare. En paraules de Vaccaro, qui presentava el primer estudi sobre violència vicària fet a Espanya i editat per l'associació de Mujeres Psicología Feminista de Granada, remarcava que és important entendre que la violència vicària té com a objectiu danyar a la mare i, per a això, utilitza als fills que són un dels motius pels quals ella (la víctima) ha aguantat el maltractament. En definitiva, violència vicària és violència masclista que s'exerceix sobre els fills i filles. En l'estudi dut a terme per Vaccaro i Maria Dolores Rubio, qui participava també a la formació per a professionals, on s'han analitzat 400 causes d'assassinats de filles i fills des de 2000 a 2021, es va comprovar que el 82% eren duts a terme pels pares biològics.

Els assassinats de menors a les mans dels seus progenitors en paraules de la periodista i professora Ana Bernal "solament interessen als mitjans de comunicació quan existeix espectacle i drama" o quan es pot qüestionar la violència de gènere, la violència vicària i el mateix feminisme. Aquesta falta de coneixement sobre el funcionament de la violència de gènere i de la violència vicària provoca que s'estiga instal·lant en els mitjans de comunicació els mites del bon pare i la mala mare. "El negacionisme utilitza hàbilment els mitjans de comunicació", incidia Ana Bernal, qui remarcava que "el negacionisme té èxit perquè s'enfronta a una societat que desconeix la seua memòria històrica, però sobretot la seua memòria històrica feminista".

Bernal exposava que "informar bé" i "de manera veraç tal com reconeix la Constitució Espanyola" és clau. De fet, va exposar que el bon fer del documental sobre Rocío Carrasco va permetre a moltes dones que vivien sotmeses a maltractaments continuats, obrir els ulls i denunciar. La ponència, que es pot tornar a visionar a través del canal de Youtube de l'Ajuntament d'Ontinyent, obria les activitats per a commemorar el 25N que es tancarà demà divendres amb una manifestació pels carrers de la ciutat a partir de les 19:30 hores. La regidora animava a participar en una acció "de visibilització i conscienciació davant una realitat que pateixen milers de dones cada dia. No podem mirar a un altre costat", remarcava.

Destacats