L'Ajuntament de Cullera, a través de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives-UPCCA, ha llançat un programa de prevenció de riscos en accidents de trànsit destinat als joves de la localitat que aquest estiu obtindran el permís de conduir.
Per a dur a terme aquest programa el consistori ha subscrit aquest matí un conveni de col·laboració amb les tres autoescoles del municipi.
«L'educació és clau per a prevenir conductes i comportaments que deriven després en conseqüències greus. Conduir no és un joc i eixe és el missatge que volem traslladar a la joventut», ha assenyalat la regidora delegada de Serveis Socials, María José Terrades. "La conducció sota els efectes d'alcohol o altres substàncies pot generar conseqüències lamentables que cal evitar amb una bona i correcta educació des d'abans fins i tot que aconseguisquen el permís de conduir", ha afegit.
'Conduïm...segur?'
Sota l'eslògan 'Conduïm... segur?' el programa, que compta també amb la col·laboració de la Policia Local de Cullera, consisteix en una sèrie de xarrades que s'impartiran en les mateixes autoescoles dirigides a les i els joves que s'hagen apuntat aquests mesos per a traure's el permís de conduir.
«Les sessions d'aquest programa es desenvoluparan majoritàriament entre els mesos de juliol, setembre, octubre. Està dirigit especialment a adolescents i joves, ja que és la franja d'edat més vulnerable», ha explicat Terrades.
«L'experimentació, competitivitat, sobrevaloració de la seua capacitat, així com el possible consum d'alcohol i altres tòxics fa que desgraciadament els més joves siguen alhora els més vulnerables», ha manifestat la regidora.
Per a això en les xarrades es tractaran temes com conéixer i reconéixer les característiques psicològiques pròpies de l'edat; prendre consciència dels efectes i conseqüències de l'ús d'alcohol i altres tòxics en la conducció; reduir els riscos derivats del consum de substàncies i dels comportaments inadequats en la relació a la conducció així com comprendre els processos psicològics implicats en la conducció i com poden alterar-se per unes certes conductes. També se'ls donarà a conéixer la normativa de trànsit actual per part de la Policia Local de Cullera.
Per a fomentar la participació dels joves i adolescents en aquest nou programa, la UPCCA sortejarà un casc homologat.
Dades rellevants
Cal tindre en compte que un 50% dels joves inicien competicions conduint i un 12% ho fa de manera freqüent. L'exhibicionisme i afany de protagonisme fa que aquests mateixos joves realitzen més maniobres de risc quan van acompanyats.
Segons es descriu en el manual de seguretat viària 'El factor humà', ‘la percepció de risc en l'adolescència i primera joventut és baixa, no mesurant objectivament la perillositat de les conductes que es duen a terme’.