La segona edició de la Fira Borja de Xàtiva se celebrarà del 28 d'octubre a l'1 de novembre

Més d'una trentena d'activitats turístiques, gastronòmiques i culturals es desenvoluparan pels diferents espais i carrers de la ciutat, amb la novetat de la Fira d'Artesania

Guardar

Els dos papes Borja, a les portes de la Seu de Xàtiva. Imatge de Xàtiva Turismo
Els dos papes Borja, a les portes de la Seu de Xàtiva. Imatge de Xàtiva Turismo

La regidora de Turisme Raquel Caballero ha presentat aquest divendres la programació de cara a la segona edició de la Fira Borja, que se celebrarà del 28 d'octubre a l'1 de novembre, i que aglutinarà gastronomia, turisme, artesania i el Festival Internacional de Música i Història.

«Aquest és un esdeveniment que ens ajuda a posicionar-nos dins de la marca Territori Borja i com a municipi d'interior, amb una sèrie d'activitats pels llocs més emblemàtics de la ciutat que guarden relació amb la família Borja i entre les que destaca la novetat de la Fira d'Artesania», ha explicat Raquel Caballero.

Aquesta Fira d'Artesania s'ubicarà a la Plaça Sant Francesc i comptarà amb més d'una trentena de parades de bijuteria, sabons i cosmètica, pedres, socarrats, paper reciclat, gravats, cuir, fusta i resina, roba i complements, petxines i cavallets o joguines entre d'altres. També es podrà gaudir de demostracions d'oficis, cercaviles i tallers per als més menuts.

Pel que fa al Festival Internacional de Música i Història, es desenvoluparan concerts i actuacions gratuïtes a espais com ara Sant Domènec, Sant Feliu o Sant Pere. El concert d'inauguració tindrà lloc el divendres 28 d'octubre a les 20 hores a l'església de Sant Feliu, a càrrec de Johannes Skudlik (Alemanya), titular dels grans orgues de Landsberg (Munic), i en acabar es podran degustar dolços tradicionals.

El dissabte 29 a les 12h tindrà lloc a Sant Domènec el concert «Luís de Milà, raíces como cuerdas» a càrrec de l'anglès Jonathan Ross Parkin, i prèviament es realitzarà al conservatori de música Lluis Milan una classe magistral sobre música antiga per part del professor del Conservatori Superior de Música de Castella la Manxa Robert Cases. També el dissabte 29, però a les 20 de la vesprada, es realitzarà a Sant Domènec el concert «Soleta so jo ací. Música en temps dels Borja», a càrrec del grup Dolce Rima (València).

Mentre que el diumenge 30 a les 12 hores, a l'església de Sant Feliu, serà el torn del concert d'Orgue «Presto para navegar» amb Arturo Barba i el baríton Sebastià Peris, i amb posterior degustació de dolços. Per finalitzar els concerts, el dimarts 1 a les 12 hores a l'església de Sant Pere es realitzarà el concert «Plant d'amor» de Capella de Ministrers i a les 18:30h l'ex convent de Sant Domènec oferirà el concert de música antiga «Música en danza» a càrrec de Boreas Música.

Seguint amb la programació cultural, el dissabte 29 a les 18:30h la Casa de Cultura albergarà una conferència al voltant de Lucrècia de Borja i la seua difamació per part de la història, impartida per Isabel Barceló Chico. També hi haurà espectacles com ara el de llum i música «Al son de los clarines y timbales» (dissabte 29 a les 22:30 a la plaça de la Seu) o l'espectacle multisensorial per a tota la família «La dama i l'unicorn, pel meu únic desig» (dilluns 31 d'octubre a les 20 hores al Gran Teatre). Per últim, el diumenge 30 a les 13h hi haurà teatre infantil a la plaça del Mercat («Un borja a Casa», de la companyia Ameba teatre) i el dia 1 a les 12h es realitzarà teatre de titelles al claustre del museu de l'Almodí («La costurereta valenta» de la companyia Xarop teatre).

També es tornaran a realitzar rutes i visites guiades. El dissabte 29, diumenge 30 i dimarts 1 a les 10:30 es realitzarà la visita guiada «Xàtiva ciutat natal dels Borja» amb eixida des de la Plaça de Sant Pere, entrada al Museu de la Seu i degustació de dolços tradicionals (4 euros i places limitades); mentre que el 29, 30, 31 d'octubre a les 18:30h es realitzarà la visita teatralitzada «La ruta Borja» a càrrec de Teatre de la Lluna, també amb eixida des de la Plaça Sant Pere (4 euros i places limitades) i arribada al convent de Sant Domènec. «Aquestes visites van ser tot un èxit en la primera edició i per això les tornem a repetir. L'itinerari tornarà a estar marcat per banderoles», ha indicat Caballero.

A més a més, també es durà a terme una activitat per a escolars. Del 28 d'octubre al 2 de novembre, de 10 a 11 i de 11:30 a 12:30h, es realitzarà a l'església de Sant Feliu l'activitat «la veu de l'orgue al renaixement i ara», a càrrec d'Arturo Barba (necessària inscripció prèvia a la Casa de Cultura).

Pel que fa a les exposicions, es podran visitar a l'espai cultural Sant Domènec del 10 d'octubre al 20 de novembre les exposicions «Xàtiva i els Borja. Una de les famílies més poderoses del renaixement» i «Els àngels músics», cedida per l'Institut Valencià de Cultura.

Fira gastronòmica

D'altra banda, es tornarà a poder gaudir de la fira gastronòmica en la que participaran un total de 20 establiments de restauració de la ciutat, que oferiran menús entre el 28 d'octubre i l'1 de novembre amb preus que oscil·len entre els 13 i els 35 euros.

Els restaurants participants en aquesta segona edició de la Fira Borja són: Ca Conxa, Public Mercat, Mel de Romer, Terrassa de Sant Josep, Els Porxes, Mesón Origen, Taberna Kubaba, Parador la Nit, la Borda de Lola, el Moncho, Ganesh cocina ecléctica, Il Padrino Due, Bless, Carpanel, El Cullerot, El Carmen, Canela y Clavo, La Talaia del Castell, Tipics i Monts Sant.

Aquest esdeveniment turístic, gastronòmic i cultural compta amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana baix el paraigües de la marca Territori Borja. A més a més, durant els dies de celebració de la Fira Borja, hi haurà horaris especials tant als Museus com al Castell i la Col·legiata.

Destacats