L'alcaldessa de Torrent, com a màxima representant del municipi capital de l'Horta Sud, ha alçat la veu de manera contundent per a denunciar que després de 130 dies, 4 mesos, de la Dana, que va assolar la comarca el passat 29 d'octubre, ni el govern ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han obert el debat seriós, real i urgent sobre la planificació integral d'un Pla per als barrancs, que solucione definitivament la situació de risc permanent al qual estan sotmesos els municipis.
"La pressió que sentim els alcaldes dels municipis afectats és insuportable. Som l'administració més pròxima a qui recorren els ciutadans buscant respostes, informació i solucions als seus problemes i incerteses. No podem continuar suportant el silenci i la falta d'implicació dels qui tenen la competència per a actuar", ha declarat l'alcaldessa.
Cada vegada que el cel amenaça pluja, el temor s'estén com un mantell de preocupació per tota la comarca. A Torrent, moltes famílies conviuen amb l'angoixa de saber que, davant una nova barrancada, les seues cases, comerços i infraestructures podrien quedar negades en qüestió de minuts, de nou.
Després de les conseqüències devastadores a causa del desbordament del barranc del Poyo i l'Horteta, en particular a Torrent, es fa necessària i urgent la implementació d'un pla integral similar al Pla Sud de València de 1973. "Este pla, ha de tindre com a objectiu principal la construcció d'infraestructures de contenció i retenció d'aigua en les zones altes, aigües amunt, dels barrancs, així com la consideració de possibles desviaments per a mitigar futurs riscos d'inundació. Esta proposta sorgix en un context on la necessitat d'accions preventives és evident després dels últims esdeveniments i recents alertes", ha indicat Folgado.
L'alcaldessa Amparo Folgado que "no n'hi ha prou amb actuar en trams aïllats o posar pegats xicotets trams. Necessitem una solució estructural i ambiciosa. Un pla que pense en gran i que entenga que ací estem parlant de la seguretat de quasi un milió de persones".
"S'han d'establir mesures de prevenció, com la construcció d'infraestructures de retenció d'aigua i assuts, per a evitar desastres en el futur. La situació dels barrancs no sols afecta Torrent, sinó també als municipis situats aigües avall, la qual cosa fa imprescindible una solució global i no parcial", ha insistit l'alcaldessa.
La urgència d'estes infraestructures es fa més palesa en considerar que, en els últims 250 anys, s'han documentat al voltant de cent inundacions en la conca del barranc del Poyo, la qual cosa equival a una mitjana d'1 avinguda cada 2 anys (dades del Ministeri de Transició Ecològica). Esta freqüència d'esdeveniments adversos ha classificat a l'àrea com una Zona amb Risc Potencial Significatiu d'Inundació (ARPSI).
És imperatiu accelerar la seua execució i coordinar esforços entre les diferents administracions per a garantir la seguretat dels ciutadans. És important aprendre d'experiències passades, com el Pla Sud de València, que després de la riuada de 1957 va implementar infraestructures efectives per a desviar cabals i protegir àrees urbanes densament poblades.
Coordinació urgent entre administracions
L'alcaldessa de Torrent ha reclamat una taula de treball urgent amb el Ministeri de Transició Ecològica, la CHJ, la Generalitat Valenciana i els municipis afectats i implicats per a definir, prioritzar i executar un Pla Integral i definitiu d'actuacions immediates i estructurals en els barrancs del Poyo i l'Horteta. Sense esta coordinació, advertix, les solucions parcials o a petita escala no enfronten ni solucionen el problema real. "Este és un problema comarcal i provincial, que afecta la seguretat de més de 900.000 persones. No és una qüestió local, és una emergència territorial", ha afegit.
La proposta advoca per una planificació hidrològica integral i la construcció d'infraestructures estratègiques que previnguen futures tragèdies a la regió afectada pel barranc del Poyo i l'Horteta. "Són moments en els quals cal donar respostes ràpides i solucions reals, com ens demanden els veïns afectats", ha afegit.