Restablida la connexió entre Torrent i València mitjançant autobusos llançadora cedits per la Comunitat de Madrid

Este servei, que busca pal·liar els problemes de desplaçament causats per la DANA, s'implementarà en els pròxims dies en els municipis de Llíria i Riba-roja

Guardar

Un autobús llançadora per la DANA
Un autobús llançadora per la DANA

La DANA que va assolar la província de València el passat 29 d'octubre va deixar a milers de veïns de l'autonomia sense transport públic. Per això, la Generalitat Valenciana, mitjançant l'Autoritat del Transport Metropolità de València, ha establit este dilluns un servei d'autobusos llançadora que permet la connexió entre Torrent i el centre de la capital. Esta iniciativa perseguix l'objectiu de pal·liar el tancament temporal de diverses línies de Metrovalencia després que les inundacions deixaren les vies ferroviàries intransitables i es danyaren les Oficines centrals de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a València Sud.

El pla compta amb l'ajuda de 25 autobusos de color verd i els seus respectius conductors, cedits per la Comunitat de Madrid per a solucionar els problemes de mobilitat derivats del temporal. Els vehicles comencen i acaben els seus trajectes en la Plaça Va unir Musical de Torrent, situada al carrer Pare Menéndez, i el centre de València. Les parades en la capital se situen en punts estratègics del Carrer Sant Vicent Màrtir: Cruz Coberta (número 343), Sant Vicent Màrtir – Giorgeta (amb connexions a línies d'EMT), Giorgeta – Antiga Estació Jesús (també amb connexions d'EMT) i finalment a Sant Vicent Màrtir, 129, molt pròxima a la Plaça d'Espanya.

L'alcaldessa de la ciutat, Amparo Folgado, ha avançat, a més, després de la trobada amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que "la CV-33 estarà oberta esta setmana". Així, ha instat a totes les administracions "a continuar treballant juntes per a la reconstrucció de les nostres ciutats i ajudant als nostres veïns. Ara, és el moment que l'administració de l'Estat conjumine també les seues forces perquè puguem recuperar la normalitat al més prompte possible".

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que "en tan sols deu dies, este dimarts, la CV-33 serà completament transitable per a cotxes i, el més segur, que el dimecres també ho siga per a autobusos. Això es traduïx en el fet que milers de persones començaran a recuperar la mobilitat. La CV-33 és una artèria fonamental per a connectar Torrent amb València i l'Horta Sud, i en deu dies s'han reforçat els fonaments del pont gràcies a la gran faena de tots els tècnics, i estem ja treballant en el pont que va ser derruït per la DANA i que portarà un poc més de temps".

Mazón ha celebrat, a més, la posada en marxa de la nova línia d'autobús Torrent - València gràcies "a la col·laboració de comunitats autònomes que estan cedint-nos autobusos, com la de Madrid", i ha recordat que hui també s'han posat en marxa altres línies d'autobusos que connectaran Llíria, L'Eliana i Paterna amb València. En total, "comptem amb 19 línies interurbanes per a facilitar la mobilitat, i que suma a les línies habituals de MetroBus, recuperant a més de 50.000 usuaris diaris".

Alta freqüència i cost zero


Des de les sis del matí fins a les deu de la nit, els veïns de Torrent podran utilitzar el transport públic cada cinc minuts. Esta alta freqüència s'ha aprovat per a donar resposta a la demanda de tots els ciutadans del municipi, els qui no sols han patit l'absència dels serveis de metro, sinó que molts d'ells també han perdut els seus vehicles particulars en la riuada. A més, ja que es tracta d'un moment de crisi, el trasllat dels veïns de Torrent es realitzarà de manera gratuïta.

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, va anunciar ahir mateix que ja s'havia efectuat l'enviament de 40 autobusos i 80 conductors, a més de dos caps de tràfic i dos persones de coordinació. A més de Torrent, també es preveu que estos mitjans de transport permeten, al llarg dels pròxims dies, la connexió de València amb les localitats de Riba-roja i Llíria.

"Vull donar les gràcies a tots els conductors, a la Comunitat de Madrid i a les empreses del sector del transport de tota Espanya que han facilitat els autobusos que supliran la falta de servei de Metrovalencia amb quatre noves línies per a recuperar la mobilitat en els municipis afectats", va estipular ahir el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Per part seua, l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha pronunciat paraules d'agraïment cap a la Generalitat i la Comunitat de Madrid. Així mateix, ha assegurat que l'ajuda atorgada per estos organismes "és fonamental per a alleujar les dificultats dels veïns en el seu dia a dia, facilitant els seus desplaçaments mentre es treballa en la recuperació de la infraestructura". D'altra banda, Folgado també ha destacat la rapidesa amb la qual s'ha implementat esta solució: "Els veïns de Torrent han enfrontat seriosos problemes de mobilitat en els últims dies, i esta línia llançadora representa un respir molt necessari per als qui necessiten desplaçar-se a València per treball, estudis o motius personals", ha sentenciat.

Reforços al transport local

Si bé esta nova llançadora ha suposat una gran proposta davant els inconvenients de desplaçament, cal destacar que Torrent ja comptava, des de dissabte passat 2 de novembre, amb la línia 170 de Metrobús. No obstant això, es va haver de plantejar un recorregut alternatiu a l'habitual, ja que és impossible creuar cap a Alaquàs per l'avinguda Gómez Ferrer.

Tanmateix, esta única via de mobilitat era completament insuficient per a atendre les necessitats de més de 90.000 residents del municipi de Torrent. Per això, el consistori municipal va optar per reforçar, el passat 4 de novembre, les tres línies de TorrentBus. A més, també va crear un nou recorregut que permet la connexió amb el Polígon Industrial Mes del Jutge, amb parades en Ferto, Umivale i la urbanització El Pantà. Esta nova línia perseguix l'objectiu de facilitar als empleats de les empreses del polígon arribar als seus llocs de treball sense necessitat de dependre dels seus cotxes propis, especialment en hores punta, quan el Pont Blau i el pont que uneix Torrent amb el polígon Els Mollons d'Alaquàs solen estar saturats.

Un municipi aïllat pels danys de la DANA

Gran part de la població de Torrent va quedar aïllada després de la gota freda, les conseqüències de la qual van suposar la destrucció de moltes infraestructures clau. És el cas de dos passarel·les per als vianants sobre el barranc de l'Horteta, que connecten la ciutat amb el polígon, i el del Poyo que uneix el Xenillet amb el Col·legi Joan XXIII. Estes van desaparéixer per la força de l'aigua, igual que els dos ponts que enllacen la ciutat amb la localitat veïna d'Alaquà que es troben impracticables. De fet, un d'ells, el més antic, requereix una restauració.

Així mateix, el pont sobre la CV-36, que connecta amb l'autovia Torrent-València, es va desplomar després del desbordament del barranc, afectant també l'A7. Respecte a este esfondrament, el CECOPAL va informar que la data provisional de reobertura de la carretera s'ha establit per al pròxim 18 de novembre.

Destacats