Torrent

Explorant el nostre futur des de l'Espai

1 minut

Amparo Folgado i José Antonio Sobrino

L'alcaldessa, Amparo Folgado, ha rebut a José Antonio Sobrino, president de l'Associació espanyola de Teledetecció i president fundador dels set Congressos 'Recent Advances in Quantitative Remote Sensing', celebrats des de 2002 a Torrent. Posteriorment van oferir una roda de premsa per a anunciar la trobada internacional i informar de la magnitud que suposa esta trobada d'experts, que se celebra en l'Auditori de Torrent del 23 al 27 de setembre, amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Durant cinc jornades, més de 200 científics i de quasi 20 països del món es reuniran en l'Auditori de Torrent per a participar en este Congrés de Teledetecció, on també participaran representants de les comunitats i agències científiques i espacials més significatives del món com, la NASA o l'Agència Espacial Europea, Universitats i Centres d'Investigació mundials, amb l'objectiu de posar en comú els avanços recents produïts en la matèria i millorar la comprensió dels fenòmens que ocorren a nivell de la superfície terrestre, en l'atmosfera i en l'oceà, i d'esta manera, poder avançar-se i desenrotllar possibles solucions de cara al futur més immediat.

JOSÉ ANTONIO SOBRINO, PRESIDENT DE VII SIMPOSI

El Simposi està presidit pel catedràtic torrentí, José Antonio Sobrino, fundador d'esta sèrie de congressos que s'han celebrat a Torrent en els anys 2002, 2006, 2010, 2014, 2017 i 2022. És president de la de l'Associació espanyola de Teledetecció, actualment director de la Unitat de Canvi Global de l'Image Processing Laboratory al Parc científic de la Universitat de València. És Premi Jaume I, en la categoria 'Protecció del Medi Ambient 2019' i Premi Carta de Poblament 2010 de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de la Ciutat de Torrent (II edició).

Ha publicat més de 300 treballs en revistes nacionals, internacionals i llibres científics i realitzat més de 200 comunicacions en congressos. També ha dirigit 20 tesis doctorals i 60 projectes d'investigació, ha participat en comités d'avaluació de programes científics d'observació de la Terra. És l'únic espanyol membre de l'Advisory Group de la missió LSTM (futur satèl·lit sentinel-8) de l'Agència Espacial Europea (EIXA) i membre (únic espanyol) de l'Earth Science Advisory Committee (EIXA).

7TH INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON RECENT ADVANCES IN QUANTITATIVE REMOTE SENSING: RAQRS'VII

El principal objectiu d'este simposi és establir prioritats d'investigació comunes i oferir un marc únic per a la interacció entre experts en el camp de la teledetecció quantitativa. Este esdeveniment busca arreplegar els avanços científics en teledetecció en connexió amb aplicacions reals, exposant l'estat actual de la investigació en este camp.

Este simposi és una plataforma per a presentar investigacions innovadores, explorar aplicacions pràctiques i avaluar l'estat actual del nostre planeta Terra, a través de les missions d'observació per satèl·lit.

El Simposi RAQRS'VII arreplegarà els avanços científics en teledetecció en connexió amb les aplicacions reals, sent el seu objectiu principal exposar l'estat actual tant de la teoria com de les aplicacions en l'anàlisi de les dades de teledetecció. Este congrés contribuirà a definir prioritats en la investigació, oferint una oportunitat única per a l'intercanvi d'idees i coneixements amb la comunitat internacional que treballa en teledetecció, proporcionant una visió en profunditat i una avaluació dels avanços actuals en teledetecció.

Els temes clau que s'abordaran en el VII Simposi Internacional sobre Avanços Recents en Teledetecció Quantitativa abasten una àmplia gamma d'àrees crítiques dins del camp de la teledetecció, cal destacar entre moltes altres, les investigacions com: la importància de la teledetecció en el monitoratge de l'escalfament global i els seus efectes, com el seguiment de glaceres, com l'augment del nivell de la mar, les onades de calor urbanes i els patrons de vegetació. A més dels avanços tècnics en la nova metodologia per a avaluar la severitat dels incendis forestals i els resultats de la missió PAU, un radar espanyol d'alta resolució llançat a l'espai en 2018. Estos avanços no sols milloren la nostra comprensió del cicle del carboni i la gestió de recursos hídrics, sinó que també permeten estimar la productivitat dels cultius i la necessitat de reg, la qual cosa és crucial per a la seguretat alimentària i la gestió eficient i sostenible de l'aigua.

Un altre tema d'interés és la utilització de la teledetecció en la gestió de desastres naturals, on s'explora com les dades per satèl·lit poden ajudar en la resposta ràpida i la planificació de la recuperació després de desastres com a terratrémols, inundacions i incendis forestals. La integració de la teledetecció amb altres tecnologies, com els sistemes d'informació geogràfica (SIG) i la intel·ligència artificial (IA), també és un tema recurrent, destacant com estes ferramentes combinades poden oferir solucions innovadores a problemes ambientals i socials. Estos temes reflectixen la importància i la diversitat d'aplicacions de la teledetecció, així com el seu paper vital en la comprensió i gestió del nostre entorn natural i construït.

L'alcaldessa, Amparo Folgado ha manifestat amb satisfacció que "la ciutat de Torrent s'enorgullix de ser amfitriona d'un esdeveniment de tal magnitud, que reunix experts i científics de renom internacional, i que sens dubte, contribuirà significativament a l'intercanvi de coneixements i a l'enfortiment de les xarxes de col·laboració entre les institucions i països participants. Desitge sincerament que l'estada a la nostra ciutat siga tan productiva com plaent i que els llaços creats #ací perduren i s'enfortisquen en el temps. Benvinguts a Torrent, un lloc on la innovació i la tradició es troben per a inspirar un futur sostenible".

"Que els satèl·lits ens estan ajudant a comprendre millor el nostre planeta és ja una realitat i, en particular, la teledetecció, com a ferramenta única, juga un paper fonamental en la lluita contra el canvi climàtic, proporcionant dades objectives reals i essencials per a la presa de decisions informades i la implementació de polítiques efectives. Este Simposi que fomenta la col·laboració internacional i l'intercanvi de coneixements, és essencial per a abordar desafiaments globals i avançar cap a un futur més sostenible Este Congrés, no sols és un testimoniatge del progrés científic, sinó també un recordatori de la responsabilitat compartida que tenim en la preservació del nostre medi ambient", ha emfatitzat Amparo Folgado

El president del VII Simposi, José Antonio Sobrino, ha explicat que "en esta sèptima edició es presentaran 150 treballs, amb 100 presentacions interactives (posters), i 50 conferències molt interessants. Participaran més de 200 científics destacats de prop de 20 països. El 35% del total de participants són espanyols, i per primera vegada assistixen representants de l'Índia i Austràlia, sent els països amb més participació a més d'Espanya, la Xina, França i Holanda. Vull destacar les conferències del primer dia, amb l'exposició dels treballs dels científics de gran prestigi, representants de la NASA, Agència Espacial Europea i l'Agència Espacial Espanyola, amb treballs relacionats amb la investigació sobre la vegetació, l'evapotranspiració i estratègies per a millorar la gestió de l'aigua, detecció de l'espectre solar, gasos d'efecte d'hivernacle, fluxos de calor i la capa de gel entre altres".

"Les noves tecnologies han avançat molt en els últims anys i la teledetecció, a través dels centenars de satèl·lits desplegats. Proporciona una immensa quantitat d'imatges cada vegada amb una resolució més alta i pròxima i dades que ens permeten a través de càlculs, equacions i algorismes conéixer amb profunditat, el comportament dels fenòmens naturals per a estudiar temes relacionats amb les gelades, evapotranspiració, sequeres, pujada de temperatures, temperatura de la mar, entre molts temes que afecten la qualitat de vida de les persones i el nostre futur més pròxim com a planeta", ha declarat José Antonio Sobrino.