El mitjà digital ESdiario, que celebra el seu 25 aniversari, ha celebrat hui una jornada titulada "Torrent davant la DANA: Gestió, resposta i reconstrucció", en l'Oficina de la Generalitat Valenciana a Madrid, on s'ha analitzat la gestió de la catàstrofe en un dels municipis afectats com ho ha sigut Torrent. Esta trobada ha comptat amb la participació destacada de l'alcaldessa de Torrent i diputada provincial, Amparo Folgado, el Director Territorial d'Hidraqua, Francisco Bartual i Bartolomé Nofuentes, president del Consell Europeu de Partenalia, aix
Álvaro Errazu, Director d'Esdiario CV, ha expressat que era necessari traslladar la veu i necessitats dels alcaldes dels municipis afectats, i que la seua veu se sentira a Madrid. La jornada va ser moderada per Sonia García, periodista d'EsDiario. Després de la intervenció de Francisco Bartual, era el torn de l'alcaldessa Amparo Folgado que va oferir una detallada exposició de les conseqüències de la DANA que va afectar el municipi el passat 29 d'octubre, subratllant la gravetat dels danys causats i les mesures i actuacions des del primer moment i el repte de tots, de dur a terme una reconstrucció i recuperació real, eficaç i definitiva.
Primeres Mesures
Durant la seua intervenció l'alcaldessa ha presentat les actuacions immediates desplegades per l'Ajuntament, incloent-hi l'habilitació de pavellons per a atenció a damnificats, la neteja i rehabilitació urgent d'infraestructures, i el restabliment provisional de serveis bàsics com a aigua potable i clavegueram, labor en la qual va destacar la col·laboració crucial d'Aigües de l'Horta.
Ha subratllat la ràpida resposta municipal davant este fenomen que va afectar greument la ciutat, entre les primeres accions, va ressaltar la comunicació immediata d'alertes en xarxes socials des del dia 28 d'octubre, la convocatòria urgent del Consell de Crisi el dia 29 i la convocatòria de 24 sessions del CECOPAL.
L'impacte va ser significatiu en zones com el barri del Xenillet, carrers Múrcia i Albacete, urbanitzacions com Bonestar, El Pantà, Venteta, Mes del Jutge, i el polígon industrial Mes del Jutge, aix
L'alcaldessa va lamentar profundament la pèrdua de vides humanes, registrant-se 8 morts de Torrent i un total d'11 víctimes en el municipi. Al que va indicar, que en cap moment va ser informada de la identitat de les víctimes, per a poder posar-se a la disposició dels familiars.
L'alcaldessa també va aprofitar per a agrair l'esforç solidari i coordinat tant del personal municipal, voluntaris, Protecció Civil, Policia Local i Nacional, Creu Roja, aix
Primeres actuacions
En este sentit, ha destacat l'habilitació del Pavelló El Vedat per a allotjar afectats i distribuir aliments, a
S'han realitzat importants labors de neteja de fang, retirada d'estris, vehicles i materials danyats, aix
A més, es va incidir en els primers moments a treballar intensament intensament per a restablir serveis bàsics com a aigua, electricitat i comunicacions. També es va assegurar el proveïment d'aliments, productes d'higiene i alimentació animal en zones aïllades.
Finalment, l'alcaldessa va destacar l'obertura d'Oficines d'Informació i Assessorament sobre ajudes disponibles, la prestació d'atenció psicològica especialitzada a afectats i familiars, i l'enviament solidari de material a més de 30 municipis veïns igualment afectats.
Col·laboració Público-Privada essencial i decisiva
Durant la trobada, l'alcaldessa va destacar la decisiva col·laboració amb Aigües de l'Horta, essencial per a restablir ràpidament els serveis bàsics d'aigua potable, clavegueram i depuració davant la magnitud dels danys en les infraestructures.
Entre les principals actuacions es troben la instal·lació de grups electrògens en pous afectats i l'aqüeducte provisional del 6 de novembre, a més de cinc extensions provisionals de xarxa per col·lapse de ponts i passarel·les en zones com Alter, Pantà, La Curra, l'Esglesieta i Pont de Campofrío, garantint al
També va ser clau la reparació urgent en l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Torrent, que va permetre restablir ràpidament el tractament d'aigües residuals connectant la instal·lació al col·lector Oest d'EPSAR. Igualment, es van realitzar importants reparacions provisionals en el Col·lector Nord per a evitar abocaments directes al barranc.
Finalment, es va destacar l'atenció directa a la població mitjançant camions cisterna en zones afectades com La Piràmide o Casablanca, aix
La reconstrucció de Torrent
L'alcaldessa de Torrent ha destacat les inversions i contractes d'emergència duts a terme des del principi, ja que no podíem esperar que arribaren les ajudes i ha reivindicant actuacions immediates en matèria d'infraestructures hidràuliques al govern central.
En la seua intervenció, l'alcaldessa ha ressaltat la rapidesa i eficàcia de l'Ajuntament en mobilitzar més de 10 milions d'euros mitjançant contractes d'emergència per a pal·liar els danys més urgents provocats per la DANA. Així mateix, ha detallat que l'empresa municipal Aigües de l'Horta va aportar altres 1,2 milions d'euros per a reparacions urgents, mentre que la Generalitat Valenciana va invertir més de 33 milions. A estes quantitats se sumen els 114 milions del Govern Central, que van arribar al març.
A més, va destacar la importància del canvi del planejament urbà, per la Generalitat Valenciana, en les zones afectades, possible gràcies a la modificació de la Llei de l'Horta impulsada en 2018, aix
Reivindicacions per a una reconstrucció real, eficaç i definitiva per al futur
No obstant això, l'alcaldessa ha insistit en diverses reivindicacions dirigides principalment a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i al Govern central. Va reclamar una recuperació integral i no segmentada dels barrancs, implementant sistemes de monitoratge i sensors per a garantir una resposta eficaç als veïns afectats.
No podem, cada vegada que hi ha una alerta meteorològica estar en suspens i amb una incertesa del que puga passar. Per això cal actuar de manera urgent en els barrancs i infraestructures hidràuliques, va qüestionar l'alcaldessa durant la seua intervenció.
Així mateix, va ressaltar que la falta d'habitatge s'ha agreujat després de la DANA i va sol·licitar una actuació coordinada i urgent, especialment de l'Estat, a través de la Sareb, per a agilitar solucions habitacionals. També va exigir al Consorci una major rapidesa en la gestió de pagaments. I la unificació de protocols d'actuació en els municipis afectats, de cara a possibles fenòmens meteorològics adversos.
Finalment, va plantejar la necessitat urgent d'un Pla integral per als barrancs d'Horteta i el Poyo, similar al Pla Sud desenvolupat a València, aix
En finalitzar la jornada van realitzar preguntes, els mitjans de comunicació assistents, que va permetre matisar alguns dels aspectes interessants. Destaquen les relacionades amb les ajudes europees, on l'alcaldessa ha aprofitat per a comentar que són més necessàries que mai i que se'ls podria enfocar a la necessitat de personal administratiu dels ajuntaments dels municipis afectats. Amb la finalitat d'aconseguir un funcionament més àgil, en aquests moments tota l'administració i el personal es troba gestionant i tramitant el relacionat amb la Dana, però cal continuar tramitant també tota la gestió ordinària d'un ajuntament i el seu pressupost, no es pot deixar de costat i paralitzar l'activitat del dia a dia.