L'Ajuntament de Quart de Poblet sempre ha prestat una atenció especial a la salut mental. I més ara, que la pandèmia ha fet aflorar malalties que no havien sigut diagnosticades pel fet que, fins al moment, eren lleus i passaven desapercebudes. Tal és el cas d'algunes esquizofrènies, trastorns bipolars o psicosis. A més, també s'han incrementat els casos de depressió, angoixa, tristesa i suïcidis, sobretot entre la població jove. Per això, el lema d'enguany és 'Dona-li al like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar',
El 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i l'Ajuntament ha programat un mes d'activitats, conferències i tallers. "Viure Saludable-ment" és el nom de la campanya posada en marxa per l'àrea de Benestar Social que té com a objectiu conscienciar, ajudar a la ciutadania i sensibilitzar-la sobre la importància de la cura del benestar personal per a promoure la salut mental i, d'altra banda, reivindicar la igualtat de drets i la necessitat de recursos.
La primera activitat programada és el divendres 7 d'octubre. El públic infantil podrà veure l'obra de teatre Delírium en l'Auditori Molí de Vila.
El dilluns 10 d'octubre s'inaugura la 10 exposició escolar "Aquestes coses que ens passen". Es podrà contemplar en IES Riu Túria, La Senda i Quart Jove. El dijous 13 a les 9.30 h la psicòloga de l'Ajuntament impartirà el taller d'autocures. "Com gestionar l'ansietat i l'estrés" en Trenquem Barreres.
El dilluns 17, la Biblioteca municipal acollirà la xarrada "ASIEM Salut Mental: expertes en primera persona".
Una de les activitats que té sempre molt bon acolliment i que és molt pràctica són les classes de Ioga per a tod@as que tindran lloc en el frontó cobert del Poliesportiu municipal el 20 d'octubre a les 11.30.
La influencer, psicòloga sanitària, sexòloga i terapeuta Isa Duc impartirà el dimarts 25 a les 11 del matí el Taller #Viva l'Amor del Bo a l'Auditori Molí de la Vila.
I perquè el riure és salut, ningú es pot perdre el taller de Risoterapia en família. La cita serà també el dimarts, però a les 17.30 h en l'Espai de Creació Jove perquè puguen anar xicotets i majors. Estarà impartit per Alicia Gabaldón, psicòloga de Serveis Socials de l'Ajuntament de Quart de Poblet.
El 27 d'octubre a partir de les 17.00 h es realitzaran les xarrades "Model SASM d'Atenció Residencial Basada en Pràctiques no Restrictives" i "Esport i Salut Mental" a la Biblioteca de Quart de Poblet.
El dijous 3 de novembre a les 18:30h es realitzarà una tertúlia educativa per a famílies sobre salut mental en adolescents. Basada en el llibre "Aquestes coses que ens pesen" tindrà lloc en la sala d'actes de l'Ajuntament. El 3 i 4 de novembre hi ha previstes tertúlies literàries amb Pablo Coca, autor del llibre, per a l'alumnat de 2n de l'ESO de tots els centres educatius de Quart de Poblet. Qui vulga participar només ha d'inscriure's a través del whatshapp 667 91 60 46, enviant un mail a [email protected] o a través del següent link: https://docs.google.com/forms/d/17QLLVWNExothCYtE6Zx1JybOf_4G3WWNaNlklcw3gKM/viewform?edit_requested=true
Cal recordar que l'Ajuntament de Quart de Poblet va ser pioner a posar en marxa un servei específic i personalitzat per a persones amb problemes de salut mental: el Servei d'Atenció Personalitzada i Seguiment de la Malaltia Mental (S.A.S.E.M.). Aquesta iniciativa ha significat una ajuda importantíssima punt per a les persones que tenen alguna d'aquestes patologies com per als seus familiars.
Aquest servei compta amb especialistes en psicologia i educació social que s'encarreguen de forma més concreta de valorar, acompanyar, orientar i ajudar aquestes persones. Els ensenyen a fer-se el menjar, els animen a eixir al carrer i fer passejos amb ells, els mostren com relacionar-se amb els amics i amb la família, així com si han de fer qualsevol altre tipus gestió. En definitiva, són un suport continu.
L'objectiu és capacitar-los perquè puguen portar una vida el més independent possible, que puguen romandre en el seu domicili i s'integren en la vida al poble, evitant l'exclusió social o la discriminació. En moltes ocasions, les persones amb problemes de salut mental s'aïllen, s'obliden fins de menjar o no tenen ganes ni d'alçar-se del llit. El S.A.S.E.M vetlarà perquè això no ocórrega.
Qualsevol familiar, veí, amic o afí que crega que coneix a algú que necessite aquesta atenció pot posar-se en contacte amb els Serveis Socials de l'Ajuntament de Quart de Poblet telefonant al 96 154 80 08. Un professional avaluarà el cas i determinarà quina és la millor manera d'actuar.
En el cas de menors d'edat, un altre col·lectiu molt afectat per la pandèmia, el seguiment el realitzarà l'Equip d'Infància i Adolescència del consistori en estreta col·laboració amb el S.A.S.E.M.