Quart de poblet

Quart de Poblet elabora un protocol per a prevenir el suïcidi

1 minut

Serveis Socials Quart Poblet

Escoltar, ser empàtics, no jutjar ni criticar i, mai, restar importància a la situació que espenta a una persona a tindre idees suïcides. Aquestes són només algunes de les recomanacions incloses en el protocol elaborat per l'Ajuntament de Quart de Poblet per a prevenir el suïcidi. Però, sens dubte, un dels objectius fonamentals és reduir al màxim el temps des que es detecta un cas de risc fins que un grup de professionals especialitzats dels Serveis Socials municipals intervenen i ajuden prestant una atenció adequada en els trastorns greus de l'estat d'ànim i en les situacions de risc de comportament suïcida.

El protocol municipal, un dels primers d'Espanya, també estableix la coordinació entre els diferents serveis d'atenció a la ciutadania com a policia local, centre de salut, famílies i diferents associacions. D'aquesta manera, quan se sospite o s'alerte d'un cas de suïcidi es garantirà un seguiment i suport i no sols una intervenció puntual. D'aquesta manera, si, per exemple, la policia local acudeix a una telefonada davant un possible cas, a més de saber com han d'actuar en el moment, donaran trasllat immediat als Serveis Socials.

La pandèmia ha provocat que afloren molts problemes o qüestions personals que estaven latents i que aquesta situació extrema ha posat de manifest a nivell mundial. El suïcidi s'ha convertit en la primera causa de mort natural a Espanya: 3.941 casos comptabilitzats en 2020, últim any de què hi ha dades i la major xifra de la sèrie, amb un 5,7% d'augment respecte a 2019.

Les restriccions pel coronavirus han incrementat els trastorns de l'estat d'ànim i els riscos de comportament suïcida, sobretot en l'adolescència. També en els col·lectius de persones amb problemes de salut mental, la situació de la qual ha empitjorat durant el confinament. La població especialment vulnerable s'ha vist assotada de manera brusca i inesperada per una situació singularment invasiva i impactant en les condicions que regeixen el nostre equilibri emocional, personal i social.

Treballar per a la prevenció del suïcidi és una tasca complexa i dura en la qual existeixen mites, pors i el desconeixement d'aspectes essencials. Fins al moment el suïcidi era un tema tabú perquè es pensava que parlar d'ell produïa un efecte crida. No obstant això, s'ha demostrat que ocorre tot el contrari. S'ha de visibilitzar, sense buscar el sensacionalisme, per a conscienciar i exposar respostes. Es necessita la col·laboració de familiars i amistats per a alertar quan una persona té un problema, alguna cosa va malament i així poder actuar, acompanyar, entendre, saber què passa i fer que se senten acompanyats. També cal animar que exterioritzen els seus problemes i que oferir possibles solucions.

Les idees suïcides les pot tindre qualsevol en un moment determinat i cal estar atents a tots els senyals. Per exemple, en el cas de les persones que tenen entre 12 i 18 anys, s'han pogut evitar molts casos de suïcidi perquè l'havien plasmat en les seues xarxes socials.

Fa unes setmanes es va posar a la disposició de tothom, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any un telèfon d'atenció a la conducta suïcida. El 024 és gratuït i confidencial i està atés per professionals de la Creu Roja. L'aplicació Prevensuic també ofereix recomanacions per a professionals i persones afectades. Són dos recursos valuosos i molt necessaris.

Etiquetes: