Quart de Poblet es troba entre els municipis que gestionen més projectes europeus. En concret, Quart és Europa treballa en 13 projectes als quals Brussel·les ha donat el vistiplau. I d'ells, en coordina quatre.
També és dels més buscats internacionalment per a formar partenariats, una estratègia clau per a accelerar i obtenir projectes amb socis d'altres països que busquen aliar-se amb empreses o municipis que tinguen prestigi, experiència i posicionament, com és el cas de Quart de Poblet.
Aquests 13 projectes, que s'executaran entre 2022 i 2023, s'han aprovat gràcies, entre altres aspectes, "a la reputació aconseguida a Brussel·les. La UE sap que pot confiar en el treball realitzat per Quart és Europa i no dubte a donar l'ok als projectes en els quals participa", ha destacat el regidor de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.
A més, assenyala Nofuentes, s'ha obtingut "acostar Europa als veïns i veïnes de Quart de Poblet, un dels objectius fonamentals del departament". Cal no oblidar que cada euro que s'obté que arribe d'Europa té la finalitat de millorar el municipi i la qualitat de vida de la ciutadania mitjançant la inversió en sectors clau com la digitalització, el medi ambient o la igualtat.
Entre els projectes es troba Digiway, finançat pel programa Erasmus + i destinat a reduir la bretxa digital que afecta moltes dones en el mercat laboral. A Erasmus+ també pertany Mentor-up, i en el qual participen 5 socis i 4 països. Aquesta iniciativa persegueix la millora la qualitat dels projectes del Servei de Voluntariat Europeu, a través de la formació dels mentors que acullen als voluntaris europeus, perquè d'aquesta manera puguen prestar el millor dels serveis dins del context del Cos Europeu de Solidaritat. Entre les activitats programades destaquen la creació d'un manual per a mentoritzar, desenvolupar una mobilitat per a formar als tècnics i les tècniques de joventut, crear un disseny de capacitació per a persones interessades a convertir-se en mentors i crear un curs en línia de formació general.
Quart de Poblet també coordina Include _EU, del programa CERV (Citizens, Equality, Rights and Values) que cerca, a través d'una extensa xarxa de ciutats europees, reforçar i promoure els valors fonamentals de la Unió Europea i la identitat comuna com a europeus.
Una altra iniciativa en marxa és ENFEM, l'objectiu de la qual busca la integració socioeconòmica de les dones immigrants en el mercat laboral i en la societat. Finançat pel Fons d'Asil, Migració i Integració de la Unió Europea, destinat a millorar els procediments per a la gestió de la immigració, així com fomentar la solidaritat dels estats membres en aquesta matèria. Per a això, l'Ajuntament rebrà 73.188 euros de finançament.
Cities 2030, del programa Horitzó 2020, que compta amb 41 socis de 20 països i un finançament d'11.779.827,25 euros, és una de les iniciatives més importants. La finalitat de Cities 2030 és aconseguir la sostenibilitat alimentària a les ciutats europees. Es tracta d'un projecte que busca la construcció d'un sistema alimentari sostenible reestructurant la producció, distribució, proveïment i reciclatge dels recursos alimentaris mitjançant la participació ciutadana en la presa de decisions polítiques i la innovació social. Quart de Poblet aspira a ser triat per a ser l'observatori d'aquest projecte i que després es puga replicar a altres localitats.
A més, l'àrea ha gestionat dos projectes del programa Europa per als Ciutadans, que són Total Peace, ja finalitzat i que ha consistit en el reforç i la promoció dels valors de democràcia, solidaritat i tolerància en el si d'Europa a través de la reivindicació de figures històriques. Spring, projecte que finalitzarà a principis de 2023 i que s'enfoca en la posada en comú, dins d'una xarxa de municipis europeus, de bones pràctiques per a afrontar situacions d'emergència.
Però això no acaba ací. Quart és Europa també participa en dos projectes d'ajuda als municipis de països candidats a entrar a la Unió Europea com Macedònia del Nord i Turquia.
Un dels projectes més recents és Activism Against Ableism, finançat pel programa Erasmus +, que busca fomentar integració i la participació sociopolítica de les persones amb diversitat funcional. Així mateix, també acaba d'aprovar-se Claire, del programa CERV, que proposa fomentar el compliment dels objectius del Pacte Verd i la resposta de la Unió Europea davant el repte del canvi climàtic entre els municipis membres.
Finalment, l'últim projecte que ha incorporat Quart és Europa és PROGRESS_EU, del programa CERV. El seu destí és la promoció dels drets i valors europeus amb el propòsit que la ciutadania i la joventut tinguen tots els elements necessaris per a ser agents actius en les seues respectives societats. Precisament els joves són el col·lectiu situat en el focus d'aquest projecte, en el qual es treballarà per a fer d'ells vertaders agents de la presa de decisions polítiques, al mateix temps que se'ls mostra les oportunitats que la Comissió Europea pot oferir per a la seua millora i desenvolupament. Tot això s'aconseguirà mitjançant la formació de grups de treball, així com la celebració de conferències, tallers o debats entre moltes altres iniciatives.
Quart és Europa demostra una vegada més el ferm compromís de l'Ajuntament de Quart de Poblet amb la plena integració del municipi en l'estructura i valors de la Unió Europea. En els temps que corren, Europa representa una oportunitat sense precedents per al desenvolupament i el progrés que no pot deixar passar.