La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha llançat una nova edició de la campanya 'Jo ajude a Berto Zampapiles' en més de 100 centres educatius de la Comunitat Valenciana, per a la recollida de piles, acumuladors i bateries usades.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha presentat la huitena edició de 'La història del món segons Berto Zampapiles' en el col·legi San José i San Andrés de Massanassa, afectat per les inundacions del passat 29 d'octubre.
En la seua intervenció, Blanco ha explicat que “este programa està dissenyat per a promoure l’educació ambiental, sensibilitzant l’alumnat i les seues famílies, a través d’activitats teatralitzades o cooperatives sobre la importància del reciclatge de piles i bateries perquè estos residus no acaben en llocs inadequats”.
Com a novetat, esta edició inclou 10 centres d’Educació Secundària en el que resulta una prova pilot, sumant-se als 90 col·legis de Primària ja participants. Així, un equip mediambiental visitarà els centres escolars per a explicar el desenvolupament de la campanya i realitzar activitats educatives basades en la història de Berto Zampapiles.
A més, durant la visita es farà entrega, en funció del nombre d’alumnes i alumnes del centre, d’un o més contenidors de recollida selectiva de piles i acumuladors portàtils, així com d’una caixa arreplega-piles per a l’alumnat i de material informatiu.
En esta línia, “una vegada rebut tot el material, cada centre tindrà 40 dies lectius per a participar i arreplegar estos residus, amb termini límit fins al pròxim mes de maig”, ha explicat Blanco.
Quasi 124.000 kg de piles recollides
Gràcies a la col·laboració de 100 centres escolars de tota la Comunitat Valenciana, en l’anterior edició es van recollir més de 21.000 quilograms de piles. Estes xifres se sumen als resultats globals de la campanya, que ascendeix a quasi 124.000 quilograms de piles i acumuladors portàtils recollits des dels inicis de la campanya en 2017, per més de 153.000 alumnes i alumnes de 542 centres educatius.
La campanya està promoguda per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori junt amb les entitats gestores dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor de piles i acumuladors ECOLEC Bateries, ECOPILAS i European Recycling Platform España (ERP).
9.000 euros per a material escolar o esportiu
Enguany, es destinaran 9.000 euros en premis, que podran ser usats per a material escolar o esportiu. En el cas de Secundària, també es podran utilitzar per a finançar el viatge de fi de curs.
La recompensa es divideix en un premi de 2.000 euros per a un centre educatiu damnificat per la riuada. Sis premis de 1.000 euros per als CEIP públics, concertats i privats de la Comunitat Valenciana, segons la grandària del centre, que més piles arrepleguen en valor absolut o per alumne. Així com deu premis de 100 euros per a l’adquisició de llibres per part dels col·legis que recol·lecten més de 400 quilos de piles i es posicionen entre els primers a nivell de recollida.