L'Horta Sud

Compromís proposa al Govern soterrar la via del tren entre Silla i València i crear una via verda

L'objectiu és optar a Fons Europeus per a crear un corredor verd que promoga la mobilitat sostenible i elimine la perillositat de la infraestructura fèrria

1 minut

Pas a nivell d'Alfafar, via de tren entre Silla i València

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que sol·licitarà el soterrament de la via fèrria en les zones urbanes de l'Horta Sud, després de rebre la petició de diversos municipis afectats pel traçat d'aquesta infraestructura. Entre els municipis afectats, l'alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, ha destacat que la via fèrria separa barris, genera contaminació acústica i incomunica zones industrials amb el nucli urbà, i és també el lloc on ocorren lamentables accidents com el recent atropellament a Alfafar, en el qual una jove va perdre la vida. El soterrament de la via permetria una via verda que podria millorar la mobilitat sostenible de la zona.

Mulet, qui va visitar la localitat després que aquesta demanara la compareixença de la ministra de transports i de la presidenta d'Adif després de l'accident d'Alfafar, ha afirmat que traslladarà aquesta petició a l'Executiu espanyol. Els alcaldes de la zona han sol·licitat el soterrament de la via fèrria en els 10 quilòmetres que separen Silla i València, la qual cosa permetria una via verda que fomentaria la mobilitat sostenible i reduiria la contaminació acústica. El senador formalitzarà a l'executiu la proposta i preguntarà si aquesta mesura té encaix en les pròximes convocatòries dels Fons Europeus Next Generation per a la lluita contra el canvi climàtic.

Mulet ha subratllat que es tracta d'una mesura "raonable", que milloraria la qualitat de vida dels habitants de la zona i reduiria els riscos d'accidents en la via fèrria. A més, ha assenyalat que el cost d'aquesta iniciativa és "calderilla" en comparació amb el cost de les vies de trens d'alta velocitat que no s'utilitzen. El soterrament de la via fèrria permetria eliminar barreres que impedeixen la vida normal en aquestes poblacions i fomentaria una mobilitat més sostenible.

Finalment, l'alcalde de Catarroja ha destacat que la via fèrria és utilitzada per trens de mercaderies i els combois de rodalia que van cap a Gandia i Xàtiva, la qual cosa genera un soroll constant en la zona. Des de fa molts anys, Compromís ha reclamat una solució per a Benetússer, Catarroja i altres poblacions, per la qual cosa el soterrament de la via fèrria seria una alternativa viable de mobilitat sostenible al Camí Reial de Madrid, que aportaria nombrosos beneficis als pobles de l'Horta Sud.