Rafelbunyol s'equipara a les grans ciutats espanyoles en el grau de contribució als ODS, segons la nova edició de l'Índex ODS presentat per IdenCity que avalua l'acompliment de 55 municipis en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que arreplega Nacions Unides i les seues respectives metes.
Les grans ciutats aconseguixen el grau de contribució als ODS del 50% seguides de prop per Rafelbunyol que obté un 44,6%.
IdenCity, consultora especialitzada en processos de transformació de ciutats i territoris, va presentar el passat 29 de maig els resultats d'una nova edició de l'Índex ODS de les ciutats d'Espanya, una ferramenta que analitza periòdicament les contribucions a l'Agenda 2030 per part dels municipis espanyols. L'estudi ha comptat amb la col·laboració d'Alsa, la Fundació ONCE i FCC.
L'índex avalua i compara l'acompliment en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les 50 capitals de província, les 2 ciutats autònomes espanyoles i, per primera vegada, incorpora també els municipis metropolitans d'Alcobendas (Madrid), Sant Boi de Llobregat (Barcelona) i Rafelbunyol (València). Per a això, i amb l'objectiu final d'acompanyar a les urbs en el seu camí per a contribuir als objectius marcats en l'Agenda 2030, l'estudi monitora el grau de compliment dels objectius i les seues respectives metes per part de cada ciutat analitzada.
Així, a través de l'anàlisi d'un total de 141 indicadors per a avaluar 84 metes, es desprén que el grau de contribució a l'Agenda 2030 dels municipis avaluats és del 50%. Rafelbunyol presenta una contribució del 44,6%, en part penalitzada per l'absència de dades en alguns dels fenòmens avaluats.
"Gràcies a iniciatives com l'Índex ODS és possible monitorar, de manera fiable i comparable, en quins aspectes hem de prioritzar per a continuar avançant a construir ciutats i espais de vida més sostenibles i amables per als seus habitants" explica Fran López, alcalde de Rafelbunyol.
Resultats de Rafelbunyol
Els objectius en els quals Rafelbunyol mostra una major contribució:
ODS 1. Fi de la pobresa (86% de contribució, mitjana dels 55 municipis avaluats: 54%). S'han analitzat indicadors com la taxa de risc de pobresa, la pobresa infantil o ladespesa municipal en servicis bàsics com ara la sanitat o l'educació.
ODS 5. Igualtat de gènere (80% de contribució, mitjana dels 55 municipis avaluats: 83%). S'han analitzat indicadors com les denúncies per violència de gènere, la bretxa de gènere en la contractació i en les persones en situació d'atur, o la representació de les dones en el ple municipal.
ODS 3. Salut i benestar (71% de contribució, mitjana dels 55 municipis avaluats: 77%). S'han analitzat indicadors com la taxa de mortalitat infantil, l'esperança de vida o la quantitat de personal sanitari en atenció primària.