Museros, Massamagrell i Rafelbunyol compten amb vies de col·laboració estreta per a abordar reptes comuns. Un model cooperatiu que es va posar en marxa en 2015 i que hui els permet agilitar recursos i ser més eficients. Les oportunitats i reptes que implica per als tres consistoris ha sigut hui protagonista d'un nou Fòrum de proximitat.
El tercer desdejuni informatiu entre À Punt i València Extra ha reunit els alcaldes dels tres municipis a la Casa de la Cultura de Rafelbunyol per a compartir experiències entorn de la col·laboració intermunicipal, una via que ja està implantada en el dia a dia de la gestió dels tres consistoris.
"En 2015, arran del canvi de governs, ens trobem amb deutes en els nostres consistoris. En eixe moment, el primer que cerques són fons per a millorar el municipi i un millor finançament, per la qual cosa decidim recórrer a fons europeus, i en concret a les Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). Al no comptar amb un volum tan elevat d'habitants, decidim presentar-nos com a àrea conurbada", explica Paco Gómez, alcalde de Massamagrell.
Voluntat de diàleg
Set anys després, les tres localitats de l'Horta Nord treballen a una i el diàleg és una constant en l'agenda dels tres alcaldes. "En formar part del mateix partit, el PSPV-PSOE, és molt més fàcil establir sinergies, però sempre és qüestió d'actitud", ha subratllat Cristina Civera, alcaldessa de Museros.
"És important comptar compartir partit, però cal pensar que els municipis, malgrat que tenen la seua pròpia idiosincràsia, també comparteixen molts problemes. Amb aquest model, fas una crida i tens a un amic que t'ajuda a prendre una decisió des de la seua pròpia experiència. I si és consensuada, dona molta més tranquil·litat i seguretat", assegura Fran López, alcalde de Rafelbunyol.
López ha posat l'accent que és "una manera de gestionar moderna, de cooperació i de coordinació" i ha fet una crida a prendre-la com a exemple: "Una o dues vegades al mes ens reunim entre nosaltres, però també col·laborem amb altres municipis. Els qui no segueixen aquest tipus de cooperació, tarden a aplicar-la, perquè són molts els seus beneficis".
Des de seguretat ciutadana fins a una pandèmia
Gómez, Civera i López han coincidit que aquesta iniciativa és tota una oportunitat per a captar fons europeus amb la formació de conurbacions i que comptar amb funcionariat dedicat a aquesta funció és fonamental per a dur a terme grans projectes en els municipis. La falta de recursos pressupostaris i humans és el principal hàndicap del dia a dia de la gestió municipal, han compartit.
Per a l'edil de Rafelbunyol, "els fons europeus són un camí que requereix perseverança, però no cal perdre l'esperança, sinó continuar treballant". "Si hi ha una queixa que compartim tots els ajuntaments és la necessitat de tindre més persones que ajuden a captar aquests fons, encara que també són fonamentals les subvencions que aconseguim a través de la Generalitat Valenciana o de la Diputació de València, que també permeten accions conjuntes en matèria de mobilitat, per exemple", ha afegit Gómez.
Per part seua, Civera ha destacat que els qui més noten aquesta falta de recursos són els xicotets ajuntaments, on el funcionariat ha de dur a terme moltes tasques diferents. "Per això és tan important la cooperació intermunicipal, perquè la gestió és més ràpida, més eficaç i més directa", ha insistit.
La presentació d'EDUSI; l'impuls de sinergies en matèria de joventut, per exemple a través de bosses de formació de monitors de temps lliure; la col·laboració en les festes patronals i agendes d'oci a través de la cessió de materials i especialment de coordinació amb la Policia Local en els dispositius de seguretat; la gestió burocràtica compartida per a alguns tràmits; o la cooperació en matèria d'ocupació, especialment en treballs agrícoles o de manteniment de les xarxes de sanejament per a garantir el servei i evitar inundacions, són alguns dels nombrosos convenis que han detallat els edils.
Aquest model ha permés, a més, avançar en la presa de decisions en moments especialment difícils, com la pandèmia de la COVID-19. "Aquest tipus de cooperació jo crec que sí que arriba als veïns i veïnes, però ha aconseguit més visibilitat amb la pandèmia. Teníem una experiència de col·laboració molt treballada i a més havíem d'estar a peu de canó donant exemple, per la qual cosa eixe suport moral va ser fonamental. Ningú tenia un manual per a actuar i era molt difícil perquè a més parlem de salut. Gràcies a aquest treball conjunt i a la col·laboració de veïns, empreses, agricultors... hem pogut fer front a aquesta situació", assegura l'alcaldessa de Museros.
"La política conjunta implica que les accions es prenen en favor de la ciutadania. Cal tindre el cap fred, perquè no teníem a un Fernando Simón al costat. La generació de seguretat que teníem entre nosaltres va ser fonamental a l'hora de prendre decisions", ha apuntat López.
Gómez també ha posat en valor que les sinergies permeten anar més enllà dels municipis. I és que els tres ajuntaments van aconseguir noliejar un autobús d'ajuda humanitària per a Ucraïna replet de medicaments, roba, objectes que requerien les organitzacions i aliments. "Volíem ser més eficients i ningú ho va dubtar. Tot el món va aportar", ha celebrat el primer edil.
Més proximitat
Respecte a com valoren els veïns i veïnes de les tres localitats aquest model cooperatiu, els tres alcaldes han coincidit que la ciutadania és la principal beneficiada i així ho veu. "El canvi ha sigut per a bé i crec que es valora molt tindre a alcaldes pròxims i pròximes com en aquest cas", ha explicat Fran López, alcalde de Rafelbunyol, que ha afegit que "si et paren pel carrer sempre és per a bé pel feedback de proximitat que es genera, com diu el mateix Fòrum de proximitat".
Sobre aquesta qüestió, Civera ha continuat destacant que "la política ha canviat molt i aquesta proximitat aporta molt valor perquè vam demostrar que som ací per a la ciutadania, que és el que vol la gent". L'alcaldessa de Museros ha apuntat que "també volem escoltar crítiques perquè sempre volem millorar. Nosaltres mateixos tenim les nostres diferències, però sempre busquem ajudar-nos des de la confiança i el respecte".
Gómez ha insistit que aquest model de gestió permet "ser molt més àgils i ràpids" en la gestió municipal i, "al final, la ciutadania sempre ix beneficiada per això, perquè el que busquem és una repercussió directa". "Tot són peces d'un engranatge i la vocació de servei ens permet dur a terme una cooperació com aquesta", ha destacat.