El lliurament de premis, la llum i la música en directe tanquen el Festival de curts XS Puçol

Guardar

Tancament del festival XS Puçol
Tancament del festival XS Puçol

Amb una posada en escena brillant gràcies a l'ús de la llum i la música en directe, la gala de clausura del Festival de curts XS Puçol, celebrada el diumenge 27 d'octubre en l'Espai Jove, va comptar amb Aitor Caballer com a presentador i animador, amb el preceptiu lliurament de premis (amb Raúl Monge i Sam com a grans triomfadors), la projecció dels títols guanyadors, un piscolabis i una apassionant tertúlia amb els dos triomfadors, presentada per Javi Navío, el director del certamen.

Com ja és habitual, la gala de clausura va comptar amb la seua pròpia catifa roja i un fotoreclam pels quals van passar no sols els artistes, també el públic… un detall «informal» que marca el to amb el qual durant 13 anys el XS Puçol busca un públic jove i participatiu.

Un to que va captar a la perfecció el jove creador local Aitor Caballer, que va començar la gala amb un sketch en el qual les crispetes i el patit treball d'actor (granera en mà) van ser els protagonistes, al costat de la brillant il·luminació dissenyada per Ricardo i el seu equip d'On the Rocks.

La música en directe, que és un al·licient addicional estos últims anys, proporciona l'ambient càlid que requerix este tipus de celebracions que, tradicionalment, resulten molt fredes pel fet que tot es reduïx a un mimètic lliurament de premis sense més.

Després de l'humor, els huit micrometratges de dos minuts que han completat enguany el desafiament d'escriure, gravar i editar en 48 hores una història amb la «festa» com a tema central: els bous al carrer en Ildefons Fierro, les falles en l'Espai Jove i, sobretot, la desfilada dels extremenys celebrat el cap de setmana anterior al certamen van ser en gran manera protagonistes d'esta secció Expressa.

Arribat el motiu central de la gala, el lliurament de premis, Aitor va cridar a l'escenari al director del certamen, Javi Navío, al costat dels regidors Carlos Esteve, Pepa Deogracia, Rosario Carceller i José María Esteve, que van ser els encarregats d'entregar els diplomes, l'escultura i el xec corresponent.

En la categoria expressa, primer premi per a Però no passa res, del grup Els Boines, que debutava en esta secció contrarellotge enguany: una reflexió sobre la soledat.

En l'autonòmica, que va comptar amb una àmplia representació de cinema d'animació, la guanyadora va ser La tanca, de Sam Ortí: amb un disseny que delata l'experiència del director amb animadores capdavanteres com Aardman o Layka, oferix una crítica al Poder que condemna als pobres a la destrucció, sense possibilitat d'escapar del cercle viciós en el qual han nascut.

I en la secció nacional, Raúl Monge es va emportar el primer premi gràcies a la llei del més fort. Per a un home que va començar al cinema fent els dissenys del laberint del faune, arribar a la direcció de curts és un pas més de la seua carrera, en este cas amb un títol en el qual la violència final té ressons de Tarantino i del cinema oriental.

Després de la projecció dels tres títols guanyadors, els 60 assistents a la gala van gaudir d'un piscolabis amenitzat amb la música en directe.

I, com a tancament, Raúl Monge i Sam Ortí van debatre amb el públic i amb Javi Navío, director del XS Puçol, sobre la seua obra, els premis, els Goya, la necessitat de fer cinema i la importància de rodar i rodar, rodar i rodar… si eres jove i vols dedicar-te al cinema.

Destacats